Ministerstvo práce: Zabezpečenie udržateľnosti sociálnych služieb je v pôsobností obcí a VÚC

Ministerstvo práce: Zabezpečenie udržateľnosti sociálnych služieb je v pôsobností obcí a VÚC

Bratislava/Handlová 20. apríla 2018 (TASR)

 

Zabezpečenie udržateľnosti a dostupnosti sociálnych služieb krízovej intervencie je v originálnej samosprávnej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Uviedol to v piatok pre TASR v reakcii na otvorený list poskytovateľov krízovej intervencie ohľadom výšky príspevku na služby hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.

Ilustračné foto

“Samosprávy majú najlepšiu možnosť reagovať na potreby svojich obyvateľov vo všetkých oblastiach sociálnych služieb, aj vzhľadom na to, že ich úrady priamo posudzujú odkázanosť svojich žiadateľov. Vzhľadom na povahu a účel týchto druhov sociálnych služieb a ich súvisiacu nákladovosť, zabezpečujú ich finančnú udržateľnosť nie len rozpočty obcí a vyšších územných celkov, ale systémom podpory spolufinancovania aj štátny rozpočet,” skonštatoval Stuška.

Reklama

Týka sa to podľa neho vybraných druhov zariadení krízovej intervencie v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, pre ktoré by bolo prevzatie celej finančnej záťaže často rozpočtovo nezvládnuteľné. “V rámci pomoci obciam aj neverejným zriaďovateľom, aj garancie ústavného práva na zabezpečenie základných životných podmienok, ktorými je aj poskytnutie prístrešia, zo služieb krízovej intervencie štát spolufinancuje nocľahárne prevádzkované tak verejnými, ako aj neverejnými poskytovateľmi tejto sociálnej služby vo výške finančného príspevku 120 eur na jedno miesto v zariadení na mesiac,” ozrejmil. Rovnako štát podľa Stušku spolufinancuje poskytovanie sociálnych služieb v ďalších zariadeniach krízovej intervencie prevádzkovaných v pôsobnosti obcí, ktorými sú útulky, domovy na pol ceste a zariadenia núdzového bývania. “Po poslednej novele zákona o sociálnych službách sme od 1. januára tohto roka zvýšili príspevky na 150 eur na mesiac a miesto aj pre útulky, čím sú aktuálne všetky kapacity podporované rovnakou mierou,” pripomenul.

Finančný príspevok zo štátneho rozpočtu na spolufinancovanie sociálnej služby v zariadeniach krízovej intervencie sa podľa rezortu práce od roka 2015 každoročne zvyšuje. V tomto roku to bolo vyše 2,9 milióna eur pre 86 zariadení. “Kontinuálne pokračuje v rámci pôsobnosti MPSVR SR, ako riadiaceho orgánu pre Európsky sociálny fond (ESF), spolufinancovanie sociálnych služieb krízovej intervencie z prostriedkov ESF v rámci projektového financovania,” doplnil hovorca rezortu práce.

Reklama

Rovnako podľa neho pokračuje spolufinancovanie rozvoja sociálnych služieb krízovej intervencie poskytovaním dotácií z kapitoly MPSVR SR na rekonštrukciu a stavebné úpravy zariadení sociálnych služieb. “Pre organizácie zamerané na ľudí bez domova sme v rokoch 2015 až 2017 takto poskytli spolu viac ako 263.000 eur,” vyčíslil.

Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie vlády s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska o aktuálnych témach, vrátane situácie v oblasti sociálnych služieb. “Minister Ján Richter na ňom opäť apeloval na zvýšenie dôrazu v prioritách rozpočtov samospráv práve pre oblasť sociálnych služieb,” dodal Stuška.

Poskytovatelia služieb v centrách krízovej intervencie tento týždeň v otvorenom liste upozornili, že súčasná výška mesačného príspevku na jedného klienta im nepostačuje na pokrytie nákladov, ktoré v súvislosti so zabezpečením služby majú. “Mesačný príspevok na osobu a mesiac v útulku predstavuje v súčasnosti 150 eur, je o 16 eur nižší ako v roku 1998 a mzdy sú vyššie o 381 eur,” konkretizovala Viera Mrázová, riaditeľka neziskovej organizácie Jazmín v Handlovej. Poskytovatelia preto ministra práce požiadali o riešenie “katastrofálnej” finančnej situácie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali