Bratislava 14. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR)
Tí, ktorí sa počas slnečného víkendu vyberú nazbierať medvedí cesnak, nesmú zabúdať na to, že ho jednoznačne rozpoznajú podľa vône. Práve tá zabráni pomýliť si rastlinku prospešnú pre zdravie s jedovatou konvalinkou.
“Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie,” upozornil zdravotný záchranár Miroslav Nagy. Prízvukuje, že zásadným rozdielom je ich vôňa, ktorá je v prípade medvedieho cesnaku veľmi aromatická. “Aby sa zamedzilo zámene s listami konvalinky, je potrebné jednotlivé listy ovoňať,” zdôraznil.
Priznal zároveň, že aj napriek permanentne sa opakujúcim upozorneniam sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou. Príznakmi intoxikácie sú podráždenie žalúdka, hnačka, ale aj kŕče, závrate či srdcová slabosť,” priblížil.
V prípade, že dôjde k otrave listami konvalinky, odborníci radia snažiť sa vyvolať vracanie. “Je však dôležité, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka, preto je potrebné ho uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu,” zvýraznil Nagy. Pripomenul, že dôležitou informáciou pre privolaných záchranárov je to, koľko z jedovatej rastliny postihnutý skonzumoval a aký čas od tejto konzumácie prešiel.