Médiá zverejnili nahrávku výpovede Imreczeho o údajnom stotisícovom úplatku pre Mikulca. Policajný prezident Kovařík sa k nahrávke vyjadriť nemôže. Povedal prečo

Médiá zverejnili nahrávku výpovede Imreczeho o údajnom stotisícovom úplatku pre Mikulca. Policajný prezident Kovařík sa k nahrávke vyjadriť nemôže. Povedal prečo

Bratislava 14. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR- Pavol Zachar, Facebook-Polícia Slovenskej republiky)

 

Branislav Zurian mal v čase svojho pôsobenia na čele Národnej kriminálnej agentúry NAKA vydať pokyn na vyšetrovanie prípadu údajného úplatku súčasného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Informoval o tom v stredu týždenník Plus sedem dní.

Na snímke Roman Mikulec a Branislav Zurian

Týždenník má k dispozícii audio záznam výpovede bývalého riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý v týchto dňoch rozsiahlo vypovedá najmä na popredných predstaviteľov bývalej vlády vrátane expremiérov Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Podľa zistení Plus sedem dní sa ale Imrecze vo výpovediach už skôr vyjadril aj na adresu súčasných ministrov vlády Eduarda Hegera.

Reklama

„Mňa toto tiež vytáča do nepríčetna, že oni sa tvária, akože boli najčistejší na svete a ani len nič sa okolo nich nešuchlo, lebo to tak nie je,“ má tvrdiť vo výpovedí František Imrecze spomínajúc aj konkrétne mená.

Hovorí o údajnej korupcii ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktorú nedávno spomenul aj exšéf NAKA Branislav Zurian. Na konci júna uviedol, že orgány činné v trestnom konaní osem mesiacov nekonajú v trestnej veci, ktorá sa má týkať podozrenia z daňových trestných činov nominantov súčasnej vlády.

Reklama

„Akosi ticho je aj v ďalšej veci. Dano Čech mi hovoril, že Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze,“ zmienil Branislav Zurian s tým, že informáciu oznámil vyšetrovateľovi.

Týždenník Plus sedem dní teraz uviedol, že aj podľa dávnejšej výpovede Františka Imreczeho, ktorú má k dispozícii, vraj Mikulec zobral úplatok. „Myslím, že to bola stovka,“ hovorí o úplatku Mikulca vo svojej výpovedi dnes už kajúcnik Imrecze.

Podľa novín ide o slová Imreczeho, keď ho niekedy na rozmedzí rokov 2020 a 2021 vypočúval práve bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian. Ten sa v rozhovore snažil zistiť viac o tomto prípade a na označenie Mikulca používal prezývku Pilot.

„Ja si tykám s tým Romanom, ja ho mám v mobile, my sme sa pravidelne stretávali. Nevnímam ho ako politika. On sa snaží lavírovať medzi Matovičom a čo on chce. On mi nepripadá ako Matovičovi ľudia,“ rozrozprával sa ďalej o Mikulcovi Imrecze.

„Nemám motiváciu otvárať túto kauzu. Ale vítam toto stretnutie. Nebudem vám klamať, nejaký príbeh tam je,“ povedal ďalej Imrecze pri výsluchu, ktorý viedol Zurian. Imrecze začína hovoriť o kauze približne z roku 2010, keď bol Roman Mikulec šéfom Vojenskej spravodajskej služby.

Reklama

Podľa Plus sedem dní stotisícový úplatok mal byť odovzdaný za získanie kontraktu pre spoločnosť SAP Slovensko, ktorú v tom čase zastupoval Imrecze. Išlo o obstaranie špeciálneho počítačového systému Palantir na hľadaniee neštruktúrovaných dát v dokumentoch.

Imrecze vo výpovedi upozornil, že SAP je nadnárodná firma a hovoril tiež o spojitosti s “americkou burzou”. “To by bol škandál ako hovädo, keby ešte aj tá globálna korporácia bola zatiahnutá. Keď sa bavíme o samotnej kúpe, bola to veľmi účelná kúpa. Toto oni veľmi potrebovali… My sme boli radi, že to kúpili obratne. Kúpili to od nás. Jasné, bez súťaže. Oprávnene bez súťaže. Hodnotu si už dnes nepamätám. Ale je to zistiteľné. Nejaké milióny to boli,“ pokračoval Imrecze, na čo sa Branislav Zurian opýtal, že nejaká časť plnenia “išla mimo”?. Imrecze pravdepodobne prikývol, no v následnej ďalšej odpovedi povedal, že si nemyslí, že v tom bol zapojený Mikulec.

Médiá ďalej píšu, že Branislav Zurian na začiatku februára tohto roku robil kroky pre to, aby popísanú kauzu okolo spoločnosti SAP a možnej Mikulcovej korupcie vyšetril. Prípadu sa na NAKA venoval aj známy vyšetrovateľ Čurilla. Zurian medzitým skončil ako šéf NAKA. Podľa Plus sedem dní je “zarážajúce”, že kajúcnika Imreczeho sa na tieto kauzy nepýta nikto z polície pri jeho súčasných rozsiahlych výsluchov.

 

Kiska, Heger, Blahová

František Imrecze v staršom výsluchu, ktorého nahrávku majú médiá k dispozícii, hovorí aj o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a ďalších politikoch blízkych súčasnej vláde.

Reklama

„U pána prezidenta ma privíta pani Renáta Blahová. A pán prezident uvedie stretnutie s tým, že chce, aby som sa porozprával s pani Blahovou, aby mi vysvetlila, ako sa mám na to pozerať. Toto mám vnímať ako? Ako ovplyvňovanie prezidenta finančnej správy? Alebo ako nezáväzný rozhovor a vymieňanie pohľadov na to, ako jeho daňová kauza vyzerá?“ Pýta sa František Imrecze.

Plus sedem dní upozorňuje jednak, že Renáta Blahová je dnes poradkyňou premiéra Eduarda Hegera a dodáva, že polícia sa mala už dávno týmito slovami Imreczeho zaoberať.

 

Peter Kovařík: K pravosti nahrávky sa nevieme vyjadriť, nedisponujeme ňou

K pravosti medializovanej nahrávky, na ktorej mal bývalý šéf finančnej správy František I. hovoriť o úplatku pre terajšieho ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), sa Policajný zbor (PZ) nebude vyjadrovať, pretože ňou nedisponuje. Uviedol to v stanovisku prezident PZ Peter Kovařík. Dodal, že “sporné” materiály bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana už nebude viac komentovať

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík
Na snímke prezident Policajného zboru Peter Kovařík

„K pravosti medializovanej nahrávky sa nevieme vyjadriť, pretože ňou nedisponujeme. Vyšetrovateľ pracuje výlučne s faktami a na ich základe rozhoduje aj o ďalších krokoch,” vyhlásil Kovařík.

NAKA podľa šéfa polície operatívne niekoľkokrát preverila predmetné informácie.

“Prvýkrát vo februári tohto roka, keď previerkou so zainteresovanými osobami medializované informácie potvrdené neboli a po poslednej medializácii boli informácie opätovne preverené s rovnakým výsledkom,” skonštatoval.

O veci bude ďalej rozhodovať vyšetrovateľ NAKA.

“Zainteresované osoby sú si vedomé, že pri krivej výpovedi by mohli byť zbavené štatútu spolupracujúceho obvineného. Nebudeme sporné materiály Branislava Zuriana viac komentovať, pre políciu je dôležité, aby prebehlo objektívne vyšetrovanie,” doplnil Kovařík.

Nahrávku zverejnil týždenník Plus 7 dní v stredu. Okrem Františka I. má v nej vystupovať aj Zurian. Úplatok mal byť podľa Františka I. odovzdaný za získanie kontraktu pre spoločnosť SAP Slovensko, ktorú vtedy zastupoval. Malo to byť v čase, keď bol Mikulec riaditeľom Vojenskej spravodajskej služby. Mikulec odmieta, že by zobral počas svojho pôsobenia vo vojenskej tajnej službe úplatok.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali