Ako Matoviča dobehla jeho vlastná karma

Ako Matoviča dobehla jeho vlastná karma

Bratislava 19. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Top politickou témou týchto dní je séria plagiátorských káuz najvýznamnejších koaličných predstaviteľov. Všetko to začalo kauzou diplomovky predsedu parlamentu Borisa Kollára, nasledovala kauza ministra školstva Branislava Gröhlinga a celé to vygradovalo plagiátorskou kauzou samotného premiéra Igora Matoviča

Na snímke Igor Matovič

Na celej kauze je pikantná predovšetkým skutočnosť, že túto Pandorinu skrinku otvorili práve koaliční poslanci v čase, kedy boli v opozícii. Niet pochýb, že kauza „rigorózka“ vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka spôsobila prudký pokles jeho preferencií a v konečnom dôsledku viedla k tomu, že sa vzdal zamýšľanej kandidatúry na post prezidenta. Zdá sa, že kauza bude gradovať odvolávaním premiéra v parlamente, ako to avizoval predseda preferenčne najsilnejšej opozičnej strany Peter Pellegrini. Poďme však k podstate kauzy. Je jasné, že odvolávanie v parlamente nebude úspešné, takže primárny cieľ, odvolanie premiéra a pád vlády, sa nepodarí presadiť. Ide tu teda o niečo iné.

Reklama

Koalícia sama seba definovala ako garnitúru, ktorá nastolí novú politickú kultúru, nové štandardy v politike, bude transparentná, imúnna voči korupcii a každé pochybenie vládnych predstaviteľov bude riešiť dôsledne, ich odchodom z funkcie. Realita ukázala, že všetky tieto prísľuby sú len predvolebné bonmoty a k srdcu si zobrali skôr výrok nebohého Pavla Pašku: „Vyhraj voľby, môžeš všetko.“ Príkry rozpor medzi deklarovanou novou politickou kultúrou a skutočnou politickou realitou, robí zo skvadry okolo Matoviča skupinu neskutočných pokrytcov. Veľmi pochybná a krajne arogantná bola už reakcia Matoviča na odhalenie jeho plagiátu.

Na Facebooku na to reagoval nasledovne: „Dostal som otázku z Denníka N, že čo hovorím na to, že som v mojej diplomovke necitoval citácie iných autorov. Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu, posledné dva ročníky som doslova flákal a verejne som to x-krát priznal.“ Samozrejme, akákoľvek sebareflexia v jeho vyjadreniach chýba. Síce ďalej vyslovil, že možno abdikuje, ale až potom, keď splní celý svoj politický program. Ironicky povedané, súčasťou jeho programu bola aj transparentnosť a boj proti kradnutiu a plagiátorstvo je krádež duševného vlastníctva. Mohol by teda začať sebou, to však, ako vieme, určite nenastane.

Reklama

Koalícia, ktorá sa dosiaľ stavala do pozície morálnej prevahy oproti svojim predchodcom, sa dostáva do pasce, ktorú si však sama pripravila. Po týchto kauzách sa jej morálna prevaha nad predchádzajúcou garnitúrou stáva doslova karikatúrou. Iste s ťažkým srdcom na túto kauzu reagovala aj prezidentka Čaputová, keď k tejto kauze povedala nasledujúce slová: „Ide doposiaľ o najväčšiu hodnotovú križovatku, na ktorej vláda stojí. Som sklamaná a smutná, že očakávania verejnosti, vrátane mojich vlastných, na vysoké štandardy uplatňovania politickej moci a vyvodzovanie politickej zodpovednosti, s ktorými bol spájaný nástup vlády Igora Matoviča, zostávajú zatiaľ nenaplnené.“

No a do tretice sa k tejto kauze vyjadril aj tvrdý kritik plagiátorských praktík, predovšetkým predsedu parlamentu Borisa Kollára, jeho podpredseda Juraj Šeliga. Ten kauzu Matovičovej diplomovky označil za „strašnú hanbu“. „Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte. V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli.“

Jeho vyjadrenie má však zásadnú slabinu. Po silných slovách nenasledujú očakávané skutky, čo robí z autorov takýchto vyjadrení ešte väčších pokrytcov. Takýto postoj by sa totiž dal brať vážne v jedinom prípade. Ak by strana Za ľudí trvala na výmene na poste premiéra s tým, že by akceptovali nomináciu strany OĽaNO, alebo by nasledoval odchod z koalície. V opačnom prípade sa ich slová či vyhlásenia radikálne rozchádzajú s činmi. Zdá sa však, že na takýto ťažký morálny relativizmus si voliči koalície musia zvykať. Otázne je, koľkí takéto pokrytectvo budú dlhodobo tolerovať či akceptovať, a koľkí sa, naopak, pozrú po inej politickej ponuke.

Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali