Matovič napadol tlačovku Smeru. Fyzický súboj s Kaliňákom! Reakcie politikov

Matovič napadol tlačovku Smeru. Fyzický súboj s Kaliňákom! Reakcie politikov

Bratislava 13. septembra 2023  (HSP/Foto:Screenshot)

AKTUALIZOVANÉ 13. septembra 2023 16:30

Opozičná strana Smer-SSD v stredu ráno na tlačovej konferencii pred Úradom vlády SR vyzvala úradníckeho premiéra Ódora, aby uzavrel hranice s Maďarskom. Na tlačovú konferenciu prišiel Igor Matovič s veľkým autom a ampliónom a vyvolal konflikt. Niekoľko predstaviteľov Smeru si to išlo so šéfom OĽaNO vyjasniť osobne

Na snímke Igor Matovič kope do Róberta Kaliňáka

Matovič svojim typickým spôsobom prerušil tlačový brifing Smeru, keď začal kričať, že práve Smer vraj povolil, aby mohli byť na území SR migranti. Politikov Smeru označoval za mafiánov, ktorí klamú voličov.

Reklama

“Nebol to náhodou zákon mafiána Kaliňáka?! Samozrejme že bol! Vy si naozaj myslíte, že vaši voliči žerú seno?” Kričal Matovič pred Úradom vlády. Matovič zároveň označil poslanca Ľuboša Blahu za “ruského primitíva”.

V tom ku Matovičovmu autu pristúpil exminister vnútra Róbert Kaliňák a ďalší politici, ktorí sa zúčastnili tlačovky. Niektorí z nich sa snažili Matovičovi odpojiť a prestrihnúť mikrofón. “Čo s tým robíš do prdele? Vypadni!” Kričal psychicky nevyrovnaný Matovič.

Reklama

Róbert Kaliňák sa spýtal Matoviča, prečo parkujte na chodníku. “Čo sa bojíš?” Pýtal sa Kalińák lídra OĽaNO. V tom Matovič zaútočil a kopol do Kaliňáka. Padali vulgarizmy najhrubšieho zrna. “Choď do predele Kaliňák, ti hovorím!”

Na mieste bola prítomná polícia, ktorej sa nakoniec podarilo Matoviča presvedčiť, aby odišiel.

 

 

Reklama

Následne na konci tlačovej konferencie dostal Kaliňák otázku, ako vníma tento súboj pästí a kopancov s Matovičom. Povedal, že tak ako je Matovič zvyknutý porušovať zákon, dnes tak urobil znovu, keď so svojim obrovským autom zastal na chodníku. “Jemu je jedno či porušuje zákon. Rozumiete? Lebo on môže… Vždy porušoval zákony, vždy ohlupoval ľudí, obmedzoval ľudí. Ľudia mu to idú spočítať v tých voľbách a on sa strašne bojí. To je celé.”

Incident následne po tlačovej konferencii pre eReport komentovali aj Ľuboš Blaha a Tibor Gašpar. “Pán Matovič prišiel po chodníku, ktorý je určený pre chodcov a veľkým hlukom chcel narúšať tlačovú besedu strany Smer-SSD. Dopustil sa priestupku a viacerých priestupkov. Očakávam, že bude za to aj normálnym zákonným spôsobom postihnutý,” vyjadril sa Gašpar.

“Viete, hovorí sa, že Smer šíri nenávisť a extrémizmus, ale vidíte v priamom prenose, čo robí Igor Matovič… Ako sa môže stať, že na normálnu tlačovú besedu, kde ponúkame riešenia, riešenia migrácie a vyzýva vládu k niečomu, príde pán Matovič – a to sa až zle hovorí – ako bývalý premiér. Príde na terénnom aute a robí tu vandalizmus. Aký to je signál pre verejnosť. Ďalej sa bude šíriť nenávisť a zloba.” Dodal na margo incidentu Ľuboš Blaha s tým, že označil Matoviča za “nepríčetného”.

“Človek vidí, že je duševne nespôsobilý a mal by byť riešený ústavne. Napriek tomu behá po uliciach a je nebezpečný,” dodal poslanec Blaha. Súhlasil s ním aj Tibor Gašpar. “Ja to rovno poviem. Pre mňa je to blázon.”

 

Reklama

 

 

Ďalšie komentáre politikov a komentátorov

Poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD: “Hysterický výlev Matoviča je symbolická bodka za obrovským chaosom, ktorý tu spôsobil – žiadnu ďalšiu šancu si už nezaslúži. Je čas vrátiť sa k politike pre ľudí!”

Vyjadril sa aj poslanec Juraj Šeliga (Demokrati): “Proti Ficovi a Kaliňákovi sa nebojuje kopancami a päsťami, ale riešeniami.”

“Škoda, že sa tak Igor nebil za spravodlivosť, keď jeho poslankyne nevydali Fica pred súd, alebo keď poslanci z jeho kandidátky nehlasovali za zmenu § 363. Nebola vtedy kampaň, veru,” pridala za poslankyňa Janka Bittó Cigániková z tábora SaS.

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska podotkol: “Hanba. Presne takto to nemá vyzerať. Cielená provokácia, vulgarizmy, kopance aj úder do tváre. Bitka bývalého premiéra Matoviča s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom. Až na takéto dno doviedli slovenskú politiku.”

Eduard Chmelár okomentoval: “Na toto nemám slov, azda len, že slovenská politika je čistá psychiatria. Ak mohol byť tento pacient premiérom, tak som jednoznačne za zavedenie psychotestov ako podmienky pre vstup do vysokých ústavných funkcií. Podotýkam, že ústavné je odvodené od Ústavy SR, nie od psychiatrického ústavu. Ak máte na to žalúdok, pozrite si to do konca, toto je čistá kanalizácia slovenskej politiky. Ak takíto ľudia určujú vzorce správania, nečudujme sa, ako to na Slovensku vyzerá.”

Jasne, že sa musel vyjadriť aj Tomáš Taraba (SNS): “Priatelia, voľme vo voľbách odbornosť. Slovensko sa stalo po tejto vláde skazy druhou najchudobnejšou krajinou EÚ. Minulý rok sme postavili 10 km diaľnic, vláda mala na stole miliardu eur na výstavbu nemocníc z EÚ a peniaze prepadnú lebo to nestihli. Zadlžili nás ako Grécko. Vypočítať zlyhania sa dá do rána. Toto na videu nie je politika, ale primitívna reality show človeka, ktorý nemá program, víziu, volebný program, nič. Na toto si politikov nevolíte, toto vie robiť každý primitív na ulici.”

Tibor Gašpar komentoval krátko: “Čo zaseješ to budeš žať.”

Reklama

Stopädesiatka Smeru Artur Bekmatov píše: “Matovič chcel dnes ráno pomôcť sebe a OĽANO, ale pomohol Smeru: dal smerákom dôvod a možnosť spraviť to, na čo má chuť 3/4 Slovenska. Gratulujem, pán Matovič, možno ste nabrali 0,3 %, lenže 3/4 národa teraz tlieska Smeru. Vrátane mňa a to nie som zástanca násilia a konfrontácie v politike.”

“Absolútne sa dištancujeme od takéhoto konania,” reagoval predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár. Kritizoval rozoštvávanie spoločnosti a chaos, ktorý takéto konanie vyvoláva. Slovenská politika by podľa neho nemala vyzerať tak, že sa jej predstavitelia klbčia pred verejnosťou. Chybu vidí na oboch stranách konfliktu. Skonštatoval, že keby chcel pomôcť Matovičovi, tak by to urobil rovnako ako Kaliňák a Smer-SD.

“Presne toto ukazuje, že 1. októbra sa môžete zobudiť do sveta, v ktorom bude nejaká banánová republika plná nenávisti. Toto chceme, takéto má byť Slovensko?” pýta sa premiér Ľudovít Ódor. Apeloval preto na voličov, aby zvážili pri septembrových parlamentných voľbách, akú krajinu chcú mať. “Nenávisť, hulvátstvo a cirkus nie je naša budúcnosť, tá by mala byť niekde úplne inde,” zdôraznil.

Konflikt kritizoval aj expremiér a volebný líder strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda. “Je to zahanbujúce, ponižujúce, ale hlavne je to nesmierne nebezpečné,” uviedol. Rovnako kritizoval príklad voličom, keď sa politici fackujú na verejnosti. “To, čo sa odohralo, nemá nič spoločne s imigráciou, je to o rozoštvávaní ako o metóde politického zápasu pred voľbami,” poznamenal.

“Presne takto to nemá vyzerať. Cielená provokácia, vulgarizmy, kopance aj úder do tváre. Bitka bývalého premiéra Matoviča s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom. Až na takéto dno doviedli slovenskú politiku,” reagoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Predstaviteľov Smeru-SD označil za pokrytcov, pretože mali možnosť migráciu riešiť v parlamente, no nepodporili schôdzu.

Reklama

“Kto po tomto pekle volí opäť Matoviča, volí pokračovanie pekla so všetkými jeho dôsledkami na život slovenských občanov,” skonštatoval líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dodal, že na politický cirkus sa neodpovedá násilím a prehlbovaním rozdeľovania národa. “To, ako sa dnes zachoval bývalý premiér, je niečo neskutočne nedôstojné, ponižujúce a ja ako občan SR cítim obrovskú hanbu za to, kto nás to vo svete rok ako premiér reprezentoval,” poznamenal. Odmieta štýl politiky, v ktorom sa pre cirkus stratí podstata problému, v tomto prípade nelegálnej migrácie.

“Súťaž politických strán o voliča sa musí diať v rámci limitov bazálnej úcty k človeku. Môžem s politickým protivníkom nesúhlasiť, ale nemožno sa znížiť k fyzickým atakom a násiliu. Slovensko potrebuje upokojiť a posunúť sa dopredu,” reagoval predseda KDH Milan Majerský. Podotkol, že bitky, agresivita či vyvolávanie fyzického konfliktu zo strany politikov k tomu neprispievajú.

Volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská si boj za Slovensko predstavuje inak ako takýmto konfliktom. Skonštatovala, že za občanov sa bojuje programom a riešeniami, ktoré im pomôžu. Obdobne to vníma aj jej stranícky kolega Juraj Šeliga. “Proti Ficovi a Kaliňákovi sa nebojuje kopancami a päsťami, ale riešeniami,” podotkol.

“Nech sa bijú argumenty a nie politici! Slovenskí politici sú zaneprázdnení bojom medzi sebou namiesto toho, aby rozvíjali južné a stredné Slovensko. Dnes, keď sa veci medzi bývalým premiérom a bývalým ministrom vnútra vyhrotili až k násiliu, sa natíska otázka: je to už dno, alebo sa dá klesnúť ešte nižšie?” reagovala strana Aliancia.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali