Matovič by podstúpil psychiatrické vyšetrenie. Ale len spolu s tými, ktorí tvrdia, že nie je v poriadku

Matovič by podstúpil psychiatrické vyšetrenie. Ale len spolu s tými, ktorí tvrdia, že nie je v poriadku

Bratislava 15. augusta (Startitup/HSP/Foto: Screenshot)

 

Hosťom v štúdiu Startitupu u Šimona Ždárského bol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Hneď prvú otázku dostal, či by sa mala skúmať psychická spôsobilosť politikov, keď nastupujú do verejnej funkcie

Igor Matovič
Igor Matovič

“Ľudia sú múdri a ľudia sú zrelí a sami skúmajú psychickú spôsobilosť,” odpovedal Matovič. Na námietku, že bez nej nie je možné šoférovať kamión, ale je možné riadiť krajinu, povedal, že by to urobil kedykoľvek. Možno nie psychotesty, ale detektor lži hoci aj každý mesiac, či politik niekde niečo ukradol.

Reklama

Žďárský spomenul politikov, ktorí tvrdia, že Matovič nie je psychicky v poriadku, Robert Fico, Richard Sulík, Andrej Danko, bol by Matovič ochotný podstúpiť psychiatrické vyšetrenie? “Kedykoľvek,” odpovedal Matovič, “môžeme sa dohodnúť a pôjdeme všetci naraz!” Sám určite nepôjde. “Samozrejme, že nie som psychicky v poriadku pre nejakého skorumpovaného zlodeja Fica. On politiku berie, že to je biznis, a keď do politiky niekto príde nerobiť biznis a ísť po krku takýmto vagabundom, ako je Fico, tak pre neho je to človek, ktorý nie je psychicky v poriadku.”

Ohradil sa aj voči tvrdeniu Fica, že je daňový podvodník s tým, že nikdy žiaden úrad nepotvrdil, že by nezaplatil nejaké dane. (Že mal byť Fico trestne stíhaný za tlačovky, na ktorých sa rozoberal jeho daňový podvod s tlačovým strojom, na to si nespomenul ani on, ani moderátor – pozn. red.) On ako živnostník platil niekoľko rokov najvyššie dane na Slovensku.

Reklama

Moderátor mu naznačil, že vskriesil politickú mŕtvolu, čím mal na mysli Smer SD, Matovič však všetko zvalil na progresívnych novinárov, ktorí od prvého dňa po voľbách “blázni,” búšili ” v jednej línii s Ficom” proti nemu. Na otázku, či on nič nepokazil, odpovedal, že by toho bolo aj na tri hodiny, v skutočnosti odpoveď žiadal od Žďárského, pretože on “si zlé veci nepamätá.”

Chvíľu sa rozoberal jeho vzťah so Sulíkom, a veľmi svojským spôsobom zdôvodnil, že v prípade pádu Radičovej vlády hlasoval rovnako ako Sulík. On vraj vedel, že vláda padne, takže OĽANO hlasovalo už “len o Eurovale.” Na priamu otázku, či hlasoval rovnako SaS, odporoval, že to je zjednodušenie, a on vysvetľuje divákom, ktorí “idú do hĺbky”, ako to bolo. Pretože OĽANO hlasovalo “len o Eurovale.” Proste demagógia ako vyšitá.

Moderátora zaujímalo, kedy sa narušili osobné vzťahy Matoviča so Sulíkom, a Matovič opäť spomenul korupčný prípad, ktorý vraj na Sulíka ale vytiahne “pred voľbami, ale až potom, čo sa ľudia vrátia z dovoleniek,” teda v septembri. On nepočíta s tým, že sa Saska dostane do parlamentu. Niečo o Saske je vraj ľuďom dlžný zverejniť aj Eduard Heger.

Naopak, s Kollárom sa (podľa moderátora človekom s minulosťou spájanou s mafiánmi) sa mu darilo, aby ho podržal v rozhodujúcich veciach, a nemohol ho vyraziť z koalície, pretože Kollár by bol okamžite schopný zostaviť inú väčšinu s opozíciou. Reformy, ktoré Kollár blokoval, blokoval “marketingovo,” nakoniec všetky prešli.

Hrozne alibisticky dôvodil pri zvolení Maroša Žilinku generálnym prokurátorom. On a jeho hnutie za jeho vymenovanie nenesú zodpovednosť (hoci hlasovali do nohy za Žilinku), ale prezidentka ho nemala vymenovať, takže všetku zodpovednosť nesie ona, keďže Šeliga ju vyzýval, aby ho nevymenovala. Proste ďalšie Ja nič, ja muzikant. Matovičov kandidát bol vraj jednoznačne Lipšic, ktorého Čaputová vopred odmietla. Samozrejme, vinu okrem Čaputovej nesú aj médiá. Hádzať vinu na poslancov, ktorí Žilinku zvolili, nie je podľa Matoviča čestné.

Reklama

Podobne Matovič reagoval, keď mu moderátor dokazoval, že dvesto eur na dieťa nemajú práve tí, ktorí zarábajú najmenej, teda tí, ktorí to najviac potrebujú. Vymyslel krkolomné zdôvodnenie, že keby to tak nebolo, celé osady sa zamestnajú za pár eur, aby dňový bonus alebo dvesto eur v inej forme dostali.

Jeho argumenty v celej relácii boli značne scholastické, až manipulatívne, a brať ich za bernú mincu môžu len ľudia, ktorí počúvajú, ale nemajú čas premýšľať nad tým, čo si vypočuli. Jeho výroky boli dôkazom, že tento politik dokáže podobným ľuďom zdôvodniť čokoľvek, možno aj to, že by mali platiť za príležitosť chodiť do práce. Je to nebezpečné a netreba ho podceňovať. On iste niečo vymyslí, aby sa do toho parlamentu predsa len dostal.

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali