Lukašenko v pondelok pricestuje na pracovnú návštevu do Ruska

Lukašenko v pondelok pricestuje na pracovnú návštevu do Ruska

Moskva 11. septembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Tatyana Zenkovich)

 

Kremeľ v piatok informoval, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude na budúci pondelok rokovať so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že miesto, kde sa “pracovná návšteva” v Rusku uskutoční, oznámia neskôr. Dodal, že spoločná tlačová konferencia prezidentov sa neplánuje

Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, dodala, že Moskva ponúkla bieloruskému lídrovi vojenskú pomoc, keď Putin koncom augusta oznámil, že Rusko na Lukašenkovu žiadosť vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií vyhrotila.

Reklama

Agentúra Interfax v piatok pripomenula, že Lukašenko a Putin sa počas telefonátu, ktorý sa uskutočnil 30. augusta, dohodli na osobnom stretnutí v Moskve.

Neskôr, 2. septembra, sa v Moskve konali rozhovory medzi ruskými a bieloruskými ministrami zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a Uladzimirom Makejom a 3. septembra navštívil Minsk ruský premiér Michail Mišustin.

Reklama

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta, vypukli v krajine nebývalé masové protesty proti Lukašenkovi, ktorý je pri moci od roku 1994 a v nedávnych voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov.

Jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:25

Obyvatelia španielskeho regiónu Katalánsko v nedeľu hlasujú v predčasných voľbách. V prieskumoch viedla Strana katalánskych socialistov (PSC) pred dvojicou separatistických strán. Informujú agentúry AFP a AP.

V Katalánsku sú už viac než 10 rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto regiónu, pripomína AFP. JxCat však v októbri 2022 odišla z vlády pre nezhody v spojitosti s úsilím o nezávislosť a pri moci zostala ERC s podporou menších koaličných partnerov.

09:17

Najmenej 11 osôb zahynulo a niekoľko desiatok utrpelo zranenia v sobotu večer na najväčšom indonézskom ostrove Jáva pri nehode autobusu vezúceho stredoškolákov a ich učiteľov. Informovala agentúra AFP.

Pri nehode zomrelo deväť študentov a jeden učiteľ, uviedol v nedeľu pre AFP hovorca polície provincie Západná Jáva Jules Abraham Abast. Dodal, že pri nehode zahynul aj jeden motocyklista.

08:44

V nákupnom centre vo Varšave zúri obrovský požiar. Obrovský komplex s 1 400 obchodmi a prevádzkami je v plameňoch.

Strešná konštrukcia sa zrútila. Ľudia boli evakuovaní.

požiar v nákupnom centre
Na snímke požiar v nákupnom centre vo Varšave
08:42

Osem obetí si vyžiadal strelecký útok na narodeninovú oslavu v bare, ktorý sa v sobotu odohral v sobotu na juhozápade Ekvádoru, uviedla miestna polícia. Správu priniesla agentúra AP.

Útočníci na miesto dorazili v taxíku a na dvoch motocykloch, dodala miestna polícia. Obeťami je päť mužov a tri ženy, niektoré z obetí sa nachádzali pred barom.

Výrazný nárast vrážd v krajine spôsobili miestne gangy, ktoré v niektorých prípadoch spolupracujú s mexickými drogovými kartelmi. V roku 2023 bolo v Ekvádore spáchaných 7600 vrážd, teda takmer o 60 percent viac ako v roku 2022.

08:41

V centrálnej časti Pásma Gazy bola otvorená nová poľná nemocnica prevádzkovaná mimovládnou organizáciou International Medical Corp. Vyplýva to zo sobotného vyhlásenia izraelskej armády (IDF). Informuje agentúra Reuters.

08:39

Koordinátorka OSN pre Sudán Clementine Nkweta-Salamiová vyjadrila v noci na nedeľu obavy z použitia ťažkých zbraní v sudánskom meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny. Informovala agentúra AFP.

Organizácia Spojených národov (OSN) minulý mesiac varovala pred hroziacim útokom povstalcov na mesto, ktoré slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci. Zdravotná infraštruktúra v meste je krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP.

08:29

Prímerie vo vojne Hamasu a Izraela môže nastať už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, vyhlásil v sobotu americký prezident Joe Biden. Informujú agentúry AFP a DPA.

Doterajšie rokovania Hamasu a Izraela neviedli k dohode, ktorá by umožnila zastavenie bojov. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok uviedol, že rokovania sú na mŕtvom bode a vyjadril poľutovanie nad tým, že ich najnovšie kolo v Káhire sa skončilo neúspechom.

08:25

Víťazom piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie sa na rok 2024 stal švajčiarsky nebinárny rapper Nemo so skladbou “The Code”. Informovala agentúra DPA.

Súťaž konajúcu sa vo švédskom meste Malmö tento rok poznamenala kontroverzia okolo účasti izraelskej speváčky Eden Golanovej, ktorá vyvolala protesty pred dejiskom súťaže, štadiónom Malmö Arena.

Nemo Finále súťaže Eurovízia
Na snímke švajčiarsky spevák Nemo s piesňou The Code sa stal víťazom tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia v juhošvédskom Malmö
07:58

Trump sa opäť zaviazal, že po svojom znovuzvolení čo najskôr ukončí vojnu na Ukrajine.

„Verím, že od prvého dňa, keď prevezmeme Biely dom od nehanebného Joea Bidena, budeme mať štyri z najlepších rokov v histórii našej krajiny. Ešte predtým, ako sa dostanem do Oválnej pracovne, hneď po svojom víťazstve vyriešim strašný konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Dobre ich poznám,“ informoval na zhromaždení svojich priaznivcov.

Pripomenieme, že už skôr republikánom blízky inštitút “Amerika na prvom mieste” uviedol, že Trump, ak vyhrá voľby, môže podmieniť vojenskú pomoc Ukrajine jej účasťou na mierových rokovaniach s Ruskom.

07:11

USA sa delia s Izraelom o spravodajské informácie výmenou za upustenie od pozemnej operácie v Rafahu.

Podľa denníka Washington Post ponúkla Bidenova administratíva IDF pomoc pri hľadaní skrytých tunelov Hamasu a miesta pobytu jeho vodcov.

Okrem toho Američania sľubujú Izraelčanom podporu pri zriaďovaní stanových mestečiek a systémov dodávok potravín a liekov pre Palestínčanov evakuovaných z Rafahu.

Táto ponuka je súčasťou snahy USA zabrániť veľkej invázii, ktorá sa podľa Benjamina Netanjahua mala začať „mimoriadnou silou“.

07:04

Bývalý americký prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na prezidenta v novembrových voľbách Donald Trump v sobotu poprel špekulácie, že o svojej bývalej súperke v boji o nomináciu Nikki Haleyovej uvažuje ako o viceprezidentke. Uviedla to agentúra AFP.

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a exguvernérka štátu Južná Karolína odstúpila z boja o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany začiatkom marca.

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vodník Erik Jaškanič na koni s veľkým kovovým kľúčom po otvorení vody Domaše

Autor: TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali