Letiská v Bratislave a Košiciach po troch mesiacoch začínajú opäť vybavovať pravidelné lety

Letiská v Bratislave a Košiciach po troch mesiacoch začínajú opäť vybavovať pravidelné lety

Bratislava 15. júna 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Letiská v Bratislave a Košiciach po troch mesiacoch začínajú v pondelok opäť vybavovať lety na prvých pravidelných linkách. Nízkonákladová spoločnosť Wizz Air od 15. júna obnovuje prevádzku pravidelného leteckého spojenia Bratislavy a Sofie a České aerolínie zas pravidelné lety medzi Prahou s Košicami. Umožnilo to otvorenie hraníc a uvoľnenie cestovania s vybranými devätnástimi krajinami Európy. Na letiskách, pre cestujúcich, letecký personál aj pre dopravcov platia upravené epidemiologické opatrenia

Ilustračné foto

Lietadlo Wizz Air Airbus A321 zo Sofie pristálo na bratislavskom letisku už v pondelok ráno, do bulharskej metropoly plánuje odletieť popoludní o 14:45. Obnovená pravidelná linka z Bratislavy do Sofie bude podľa bratislavského letiska fungovať v júni trikrát, od júla štyrikrát týždenne. Let Českých aerolínií z Prahy do Košíc má plánovaný prílet v pondelok o 13:45 a odlet do českej metropoly o 14:30. Český dopravca bude na tejto trase lietať trikrát v týždni – v pondelok, stredu a piatok. Na linke bude podľa košického letiska využívať lietadlo typu ATR pre 64 cestujúcich, frekvenciu letov postupne zvýši a návrat na pôvodnú úroveň trinásť letov za týždeň predpokladajú od 1. septembra.

Reklama

Od druhej polovice júna má pravidelné sezónne letecké linky naplánované z Bratislavy aj Smartwings. Využívajú ich cestovné kancelárie aj individuálni cestovatelia. Počas tohtoročnej letnej sezóny by mali z Letiska M. R. Štefánika smerovať letecké linky dopravcu na grécke ostrovy Kréta (Heraklion), Rodos, Zakynthos a Korfu, do bulharského Burgasu či do Larnaky na Cypre. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair plánuje začať lietať z Bratislavy od júla – do Burgasu, do Pafosu na Cypre, ako aj do gréckej Solúni (Thessaloniki) a na ostrov Korfu. Írsky dopravca plánuje obnoviť lety do gréckej metropoly Atény a na ostrov Malta chce začať lietať od zimného letového poriadku koncom októbra.

Rakúska spoločnosť Austrian Airlines plánuje obnoviť pravidelnú linku medzi Košicami a Viedňou 22. júna. Prevádzkovať ju bude štyrikrát týždenne – lety z Košíc do Viedne zabezpečí v pondelok popoludní, vo štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno, z Viedne do Košíc v pondelok popoludní, v stredu večer, vo štvrtok popoludní a v piatok večer. Očakáva sa, že na jeseň zvýši frekvenciu na pôvodných trinásť letov v týždni. Obnovenie leteckých spojení spoločností LOT, Ryanair a Wiz Air podľa košického letiska závisí od rozhodnutia Ústredného krízového štábu o uvoľnení osobnej dopravy do Poľska a Veľkej Británie.

Reklama

Letisko Poprad – Tatry zatiaľ počíta s prvými charterovými letmi do Bulharska od začiatku júla. “Na základe dopytu verejnosti sa cestovné kancelárie čoskoro rozhodnú i o ostatných dovolenkových destináciách,” informuje letisko na svojom portáli. Lety medzi SR a Veľkou Britániou a Tureckom zatiaľ nie sú povolené v dôsledku nepriaznivej epidemiologickej situácie v týchto krajinách. Linka Wizz Air z Popradu do Londýna – Lutonu je pozastavená minimálne do 21. júna.

Základným pravidlom pri dodržiavaní hygienických podmienok na letiskách podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR zostáva povinnosť mať prekryté ústa a nos rúškom či šatkou v priestoroch letiska. Rovnako musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk. Uprednostňuje sa bezkontaktné vybavovanie cestujúcich a batožiny, ako aj bezhotovostný predaj na palube lietadla. Na letiskách musí byť zachovaný minimálne dvojmetrový odstup v rade stojacich osôb. Nariaďuje sa meranie telesnej teploty cestujúcim, ktorí na Slovensko prilietajú. Toto opatrenia platí pre každý let. Zároveň každý člen leteckého personálu musí byť pravidelne monitorovaný a sleduje sa jeho zdravotný stav. Nevyhnutnosťou ostáva pravidelná dezinfekcia priestorov letiska aj samotných lietadiel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

17:37

Polovica Poliakov súhlasí s tým, aby sa ukrajinskí muži, ktorých sa týka branná povinnosť, vrátili na Ukrajinu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry IBRiS, ktoré zverejnil poľský denník Rzeczpospolita.

17:13

V nemeckom prístavnom meste Hamburg sa v piatok začal súdny proces so 47-ročným Sýrčanom, ktorý je podozrivý z účasti na vojnových zločinoch spáchaných provládnymi polovojenskými jednotkami v Sýrii v rokoch 2012 – 2015.

16:46

Britské úrady v piatok informovali, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zavádzajú nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey (KĽDR) obísť a ignorovať existujúce sankcie prostredníctvom barterovej výmeny zbraní za ropu.

16:45

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín.

16:40

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol “akt antisemitizmu”, uviedol v piatok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že útočník bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali