Kyjev je legitímnym cieľom, tvrdia Rusi. Čaká sa na odvetu

Kyjev je legitímnym cieľom, tvrdia Rusi. Čaká sa na odvetu

Moskva 4. mája 2023 (HSP/svpressa/Foto:Pixabay)

 

Čo poletí dopredu: rakety alebo hlavy? Experti spomínajú na Rusta a obyvatelia na Baširova a Petrova

rusko moskva
Ilustračné foto

Moskva je spoľahlivo chránená zo všetkých strán systémom protivzdušnej obrany. Na Červené námestie určite nič nedoletí – odborne argumentovali ruskí vojenskí experti v reakcii na hrozby Kyjeva, že “udrú na Kremeľ”. Nočný útok bezpilotného lietadla na Senátny palác, sídlo ruského prezidenta, však tieto tvrdenia vyvrátil.

Reklama

Viktor Litovkin, mimochodom, bývalý delostrelec, už viackrát a viac ako dvakrát vysvetľoval, že akýkoľvek objekt letiaci z Ukrajiny bude zostrelený pri priblížení k Moskve. A svoje slová nepopiera.

– Súdiac podľa veľkosti tohto lietajúceho stroja, bol vypustený niekde v okolí alebo možno aj v samotnej Moskve. Je to dosť jednoduché na to, aby to nevzbudilo prílišnú pozornosť. Stačí dron vysadiť na mieste, kde nie sú žiadne sledovacie kamery. Podľa programu by mohol doletieť do Kremľa za niekoľko minút.

Reklama

“SP: Cez víkend sa objavili informácie o dvoch rodákoch z Ukrajiny, ktorých zadržali s dronom v Južnom Butove. Údajne mali v pasoch sfalšované registračné pečiatky.

– Dron mohol vypustiť ktokoľvek. Nielen občania Ukrajiny. Mohla to byť nejaká spiaca bunka banderovcov. Žije tu veľa sympatizantov. Medzi ruskými občanmi sú príbuzní tých, ktorí teraz bojujú v radoch AFU alebo dokonca zahynuli. Sú tu zastrašení a jednoducho kúpení za peniaze. Existuje veľa variantov. Zatiaľ je ťažké posúdiť, ako presne to urobili a kto to urobil. Ale jeden fakt je nespochybniteľný: dron bol zničený a nedosiahol svoj cieľ!

“SP: Inak by to bola problém! Aj keby len pristál a bola k nemu pripevnená neškodná ruža.

– Áno, bola by to hanba. Bolo by to ako pristátie nemeckého pilota Matthiasa Rusta. Určite si teraz všetci pamätajú, ako pristál vo svojej Cessne na Veľkom Moskvoreckom moste. V tom čase sa veľa špekulovalo, že bol špión. Podľa môjho názoru to bol len letecký chuligán. Celý jeho ďalší životopis to potvrdzuje. A vtedy, mimochodom, padlo veľa hláv. Gorbačov využil príležitosť a odvolal vysokých vojenských predstaviteľov, ktorí mu neboli sympatickí. Uvidíme, aké závery sa vyvodia tentoraz.

Mimochodom: väčšina odborníkov si už dávno láme hlavu nad tým, prečo ešte nebola zničená Zelenského rezidencia na Bankovej ulici, veliteľstvo protivzdušnej obrany a síl štátnej bezpečnosti, ukrajinské ministerstvo obrany a ďalšie symboly jeho štátnosti. Veď dron nad Kremľom – symbolom ruskej štátnosti – je demonštráciou sily, rozumej: mocnosť ako Rusko možno šľahnúť po nose a nič sa jej nestane.

Reklama

Áno, už sľúbili, že “sa to stane”, len my, bežní občania, asi nedokážeme odhadnúť rozsah “odvety”. Venujte pozornosť spôsobu, akým sa prezentujú informácie o úspešných ruských úderoch na kľúčové ukrajinské obranné zariadenia. V skutočnosti sa často ani neuvádza, ktoré konkrétne ciele boli zasiahnuté. Informácie sa uvádzajú v neurčitých pojmoch: “opravárenské zariadenia”. Uveďte konkrétne závody Malyšev, Arsenal a Južmaš. Aby ľudia videli: Že Rusko raketami neplytvá.

A je tu ešte jedna vec: Kyjev sa už poponáhľal poprieť, že by uskutočnil nočný útok na Kremeľ, a tvrdí, že ani vo sne ani náhodou. Je veľmi ťažké tomu uveriť. O to viac, že americký minister zahraničných vecí Tony Blinken to priamo spojil s konaním Zelenského režimu a povedal, že Kyjev má právo brániť svoje územie akýmikoľvek prostriedkami a urobil to z vlastnej vôle – nikto ho k tomu nenútil.

– Úprimne povedané, je mi jedno, kto to bol: Američania, Ukrajinci, Francúzi, Briti… Dôležitý je samotný fakt: bol spáchaný akt štátneho terorizmu. Bol napadnutý prezident Ruska. Kto ho vykonal, je vedľajšia vec. Keď nám roztrieskali “severné prúdy”, hneď sme povedali, že to urobili Američania. A oni nám povedali: “Choďte do prdele s vašimi obvineniami. My s tým nemáme nič spoločné.” A tým sa to skončilo. Hovorí teraz niekto o Severných prúdoch? Nie! Nemôžeme prehltnúť to, čo sa robí našej krajine. Okrem plynovodov tu bol Krymský most, bombardovali naše letiská, vyhodili do vzduchu elektrické vedenie. A stále sme ohľaduplní. Vykonávame špeciálnu operáciu alebo tancujeme na plese? Aspoň teraz si náš najvyšší vrchný veliteľ musí uvedomiť: dosť bolo boja v bielych rukavičkách. My len kladieme životy našich vojakov.

Hovorím tvrdo, ale úprimne: kým neprijmeme vážne opatrenia proti Kyjevu a nedonútime Zelenského, Budanova a všetkých ostatných šmejdov, aby sa báli o svoj život, situácia sa nezmení. Keď v Kyjeve prestane fungovať metro, reštaurácie a kaviarne – len vtedy sa títo nacisti neodvážia organizovať teroristické útoky na ruskom území. A my opäť hovoríme, že si nájdeme čas, kedy budeme reagovať. Preto sa vás pýtam: kedy ten čas konečne príde? A som si istý, že nie som jediný, koho to zaujíma.

” SP: A ako symetricky reagovať na nebezpečný a drzý teroristický útok?

Reklama

– Odpovedám celkom jasne. Dnes, zajtra, alebo ako bolo povedané, “keď príde čas” a náš prezident prijme príslušné rozhodnutie, urobiť z Kyjeva rovinu. A jeho obyvatelia sa potom nebudú tešiť z toho, že sa pokúsili zabiť Putina, ale budú radi, že zostali nažive. To nie je len môj názor, spýtajte sa ktoréhokoľvek obyvateľa a dostanete odpoveď, niektorí možno miernejšiu a niektorí ešte tvrdšiu, ale v podstate rovnakú.

Treba poznamenať, že obyvatelia, najmä používatelia sociálnych sietí, sú skutočne odhodlaní:

“Čo by urobili Američania, keby niekto zaútočil na Biely dom? Ešte v ten istý večer by začali žehliť agresorskú krajinu!”

“Rada by už mala ležať v troskách! Nech sedia vonku v stanoch!”

“Budanov a Zalužnyj sa podľa vzoru Zelebobika zariadia. Ten bude teraz sedieť vo Fínsku ako politický emigrant”.

“Je čas, aby Baširov a Petrov (prankeri) povtipkovali o Bankovej”.

Ak je úder na Kyjev otázkou času, ten čas už nastal. Ľudia čakajú na “odvetu”…

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali