Kurdský gambit v Sýrii, alebo čo čaká spojencov USA v tureckom kotli

Kurdský gambit v Sýrii, alebo čo čaká spojencov USA v tureckom kotli

Damašk 11. február 2018 (HSP/rueconomics.ru/Foto:TASR/AP-Hassene Dridi)

 

Portál rueconomics venoval svoju pozornosť poslednému vývoju situácie v severnej Sýrii, krátko po zničení tureckého bojového vrtuľníka.

Kurdi, ktorí zostrelili turecký vrtuľník túto akciu vykonali minimálne s podporou USA, oveľa pravdepodobnejšia je však možnosť, že tak učinili na priamy rozkaz USA.

Reklama
Na snímke Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Dmitrij Jegorčenkov z Inštitútu strategického výskupu a prognóz z RUDN (Ruská univerzita priateľstva národov) uviedol, že všetky operácie Kurdov sa uskutočňujú na príkaz Američanov. Dôkazom sú aj priame reportáže CNN, ktoré otvorene hovoria o spoluprácii Pentagonu a Kurdov. Američania samozrejme tvrdia, že chránia Kurdov pred teroristami. Turci však považujú Kurdské organizácie SDF a YPG za teroristické organizácie, čo však Američania neakceptujú.

Američania ozbrojujú Kurdov v Sýrii zbraňami i potrebným materiálom a takisto im poskytujú finančnú pomoc či vojenské krytie. Kurdské útoky na tureckých, iránckych a sýrskych vojakov Američania nesankcionujú a Kurdi sa po ISIS stali poslednou zástupnou armádou USA na blízkovýchodnom fronte.

Reklama

Turecký prezident Erdogan oficiálne uviedol, že turecký vojenský vrtuľník zostrelili Kurdi a že Kurdi za tento útok zaplatia. Erdoganove slová netreba brať na ľahkú váhu, je zrejmé, že bude nasledovať tvrdá turecká pomsta, treba si však na ňu ešte chvíľu počkať.

“Američania pre naplnenie svojích plánov nevyužívajú len Kurdov, ale aj iné teroristické organizácie v Sýrii, vrátane ISIS. Priamo to samozrejme na Západe nikto nepovie, no všetci vedia, že z bojových akcií teroristických skupín získavajú výhody Američania,” uviedol doslovne Dmitrij Jegorčenkov.

Fakticky Kurdi a ISIS začali partizánsku vojnu proti vládnym silám Sýrie a takisto proti Iránu a Turecku. Táto vojna vyhovuje Američanom, ktorí už nemajú veľa možností ako zničiť legitímny sýrsky režim v čele s Bašárom Asadom, Američania potrebujú oslabiť sýrskych spojencov – najmä Irán a libanonský Hizballáh. Ak sa im to nepodarí, nebudú môcť presadiť svoj plán rozbitia Sýrie na viacero štátov.

Sýria vyzvala OSN odsúdiť útoky Američanov na sýrske vládne jednotky a ich spojencov. K týmto útokom prišlo na východe Sýrie, Američania však uviedli, že sýrske provládne jednotky zaútočili na štáb proamerických kurdských Sýrskych demokratických síl (SDF) a Američania svojich spojencov bránili

Američania na Blízkom východe bojujú pomocou svojej zástupnej armády zloženej z Kurdov a zvyškov teroristických organizácii, ktorých ešte nestihli sýrske vládne vojská a ich spojenci zlikvidovať. Turci sa konfliktu na severe Sýrie zúčastňujú kvôli tomu, že v Turecku, ktoré má 100 miliónov obyvateľov žije približne 20 miliónov Kurdov, tí majú štátoprávne ambície. Existuje reálna hrozba, že môže prísť k rozpadu Turecka a vzniku Kurdského štátu, čo je pre Erdogana neprijateľné. Erdogan sa preto rozhodol silou eliminovať kurdské nebezpečenstvo.

Reklama

Kurdami kontrolované územia slúžia Američanom aj k tomu, že na týchto územiach, ktoré Američania chránia svojím letectvom, sa ukrývajú zvyšky rozbitých sunnitských teroristických bánd a v týchto oblastiach znovu formujú s americkou pomocou svoje sily. Takouto oblasťou je aj Kurdami kontrolovaná oblasť v Iraku, kam sa stiahli zvyšky teroristov ISIS a preformovali sa na oddiely sýrskej opozície. Z Iraku potom prechádzajú na územie Sýrie, kde ďalej bojujú ako americká zástupná armáda. Tieto skupiny však nebudú mať dlhú životnosť, keď splnia svoju úlohu, Američania ich zlikvidujú.

Podľa Dmitrija Jerogrčenkova Američania aktívne využívajú možnosť “teroristickej recyklácie”. Medzi teroristickými organizáciami, ktoré sú pod americkým vedením sa často objaví skupina, proti ktorej ostatné skupiny fiktívne “bojujú”. Po čase sa vytvorí iná teroristická organizácia, ktorá sa znova označí za nepriateľskú a ostatné skupiny takisto proti nej bojujú.

Takže po ISIS sa bojuje proti an Nusre, následne sa objaví iná skupina. Dôležité je, aby Američania mohli poukázať, že konflikt s teroristami trvá, takže môžu predlžovať svoju prítomnosť v zóne konfliktu. Konflikt bude trvať dovtedy, kým sa Američanom neminú teroristi, alebo kým Američania nezvíťazia a nepresadia svoje predstavy. V oboch prípadoch však americkú zástupnú armádu čaká likvidácia” uviedol ruský expert Dmitrij Jegorčenko.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali