Kto bol Boris Nemcov?

Kto bol Boris Nemcov?

Moskva 4. marca 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Neďaleko moskovského Kremľa v piatok večer zastrelili popredného vodcu ruskej opozície, bývalého vicepremiéra Borisa Nemcova. Nemcov bol opozičný politik, ktorého politická hviezda dohasínala. Za sebou však mal závratnú kariéru. Prinášame vám prepis krátkeho dokumentárneho filmu o Borisovi Nemcovovi, ktorý túto kariéru stručne monitoruje.

Začínal ako gubernátor v Novgorodskej oblasti. V 1995 roku v rozpore so zákonom o zahraničných investíciách umožnil privatizáciu najväčšieho papierenského kombinátu v Rusku nemeckej firme, ktorá zaň zaplatila 7 miliónov dolárov, čo bolo 40x menej, ako bola jeho hodnota. Za nemeckou firmou, ktorá papierne kúpila, stála nastávajúca manželka jeho priateľa Borisa Brevnova, ktorá bola zároveň predsedníčkou amerického fondu Millenium, ktorý s takto získaným majetkom pomáhal rozvíjať demokraciu v Rusku.

Reklama
Ruský poslanci Boris Nemcov /vpravo/ a Grigorij Javlinskij /vľavo/ na TK v Moskve 6.apríla 2001

V 1994 roku schválil Nemcov ručenie za pôžičku lodiarskej spoločnosti OKA. Podaroval im 19 miliónov dolárov, ktoré potom musela splácať Novgorodská oblasť.

Výsledkom Nemcovom presadenej penzijnej reformy vo fonde Nefť bolo, že z jeho rozpočtu zmizlo 163 miliónov rubľov a 200 000 ľudí prišlo o dôchodok.

Reklama

Počas svojho politického života sa niekoľkokrát zblížil s Borisom Berezovským, čo mu v roku 1997 prinieslo pozíciu prvého vicepremiéra. V tejto funkcii podpísal s Japonskom dohodu o spolupráci v rybolove, v ktorej rozšíril rybolovný revír pre Japoncov o výsostne vody pri Kurilských ostrovoch. Takto podaroval Japoncom časť suverenity Ruska a umožnil, aby v oblasti Kurilských ostrovov mohlo Japonsko rozvíjať rybolovný priemysel na úkor Ruska. Škoda za tuto ústretovosť bola vyčíslená na 10 miliárd dolárov.

Zľava ruský expremiér Michail Kasjanov a bývalý vicepremiér Boris Nemcov predstavujú 28.marca 2011 v Moskve správu o údajnej korupcii počas éry ruského premiéra Vladimíra Putina

V roku 2004 sa stáva šéfom koncernu Neftanoj. V 2005 v jednej z divízii koncernu, ktorou bola Bank Neftanoj, našli vyšetrovatelia desiatky pečiatok fiktívnych firiem. Banka bola najväčším centrom na čistenie peňazí a ich vývoz z Ruska do zahraničia. Vyvezených bolo 400 miliárd rubľov a 300 miliónov dolárov. Celková výška škody pre ruský štát bola prokuratúrou vyčíslená na 54 miliárd rubľov. Hlavný strojca Igor Linšitc ušiel do Izraela, šesť jeho spolupracovníkov bolo odsúdených a Nemcov v správny moment, pred prevalením kauzy, stihol dať výpoveď.

V roku 1998 si zaregistroval Národný fond regionálnej politiky a Zväz mladých ruských síl. Cez tieto fondy čerpal peniaze z offshore firiem, ktoré mu platili za služby, ktorých zmysel nedokázal nikdy vysvetliť.

To je len zopár faktov z obrazu zabitého politika. Takýmto spôsobom počas svojej politickej kariéry urobil štátu škodu za viac ako 370 miliárd rubľov.

Lídri ruskej opozície Boris Nemcov (sprava), Vladimír Ryžkov a Michail Kasjanov po odovzdaní hlasu v ruských parlamentných voľbách 4. decembra 2011

Počas teroristického útoku v divadle Nord-Ost v Dubrovke sa zišlo mnoho politikov a osobností, ktoré prišli riešiť rukojemnícku drámu, ale len jeden zutekal, keď začalo ísť do tuhého. Áno bol to Nemcov, ktorý sa zľakol a nešiel hovoriť s teroristami. Týmto činom ohrozil životy množstva rukojemníkov. Išli tam len Irina Chakamadova a Josif Kobzon, ktorý opísal udalosť takto:

Reklama

Povedal som teroristom je tu Draganov, Aslambekov, Nemcov, Chakamadova, atď…s kým chcete vyjednávať?

– Nemcov, Chakamadova a Vy, odpovedali teroristi.

Hovorím Patruševovi (šéf FSB) žiadajú nás troch.

V tom Nemcov začal chodiť hore dole a telefonovať kade komu, až sa vytratil.

Nedá sa inak, hovorím Irine, musíme tam isť sami dvaja, ak budeme meškať, môžu niekoho na výstrahu popraviť, to si nevezmeme na svedomie.

Reklama

V tom sa opäť vynoril Nemcov a tvrdil, že práve hovoril s Kremľom a že bolo prijaté rozhodnutie, že máte ísť len vy vo dvojici.

Čo Lužkov (primátor Moskvy) ironicky okomentoval slovami: “Nemcov sa ukázal byť džentlmen, dáme dal prednosť.”

Ľudia prichádzajú vzdať úctu na miesto, kde bol zastrelený popredný ruský opozičný líder a bývalý vicepremiér Boris Nemcov na Červenom námestí v Moskve 2. marca 2015

Mesiac po týchto udalostiach Nemcov vystúpil proti vydaniu teroristu Ahmeda Zakajeva do Ruska. Treba povedať, že aj v minulosti podporoval čečenský odboj. V roku1997 ako vicepremiér podpísal dohodu o tranzite ropy cez čečenské územie. Takto čečenskí povstalci dostávali z rozpočtu 10 miliónov dolárov. Takým spôsobom vytvoril inštrument financovania teroristov za štátne peniaze. Keď bol čečenský odboj prakticky zlikvidovaný, v priamom prenose Echa Moskvy vyzýval na začatie mierových rozhovorov z Maschadovom skrývajúcim sa v horách. Takto robil všetko pre to, aby sa Rusku nepodarilo zvíťaziť nad terorizmom.

Už keď bol gubernátorom, zaujímali sa oň ho všetci významní západní politici ako líder demokratov v americkom kongrese, či bývala premiérka Margaret Thatcherová. Takej cti sa nedostávalo žiadnemu gubernátorovi v Rusku. Už vtedy bolo jasné, že západ stavil naňho. Prípad, akým bol predaj najväčšej celulózky, ukázal, že kvôli nim mohol aj porušovať zákony. Zastupoval finančne záujmy miliardára Sorosa, 4x sa stretol s Clintonom. O budúcom rozvoji demokracie jednal s Condoleezouu Riceovou a Dickom Chenneym. Jeho dcéra Zana v tom čase už žila v New Yorku a jej sesternica Jevgenija vo Filadelfii.

V novembri 2010 Nemcov otvorene vystupuje na konferencii s názvom “Ako zabezpečiť líderstvo USA vo svete”. Zamyslite sa ešte raz. Ruský politik vystupuje na fóre ako svojmu súperovi zabezpečiť líderstvo vo svete.

Nemcov je priateľom rusofóba Mccaina a s americkým veľvyslancom Michaelom Mcfaultom riešil plán, ako odstaviť Putina. Inštrukcie so zachytenej správy 000305 boli také, že cieľom politickej opozície v najbližších dvoch rokoch bude zabrániť znovuzvoleniu Vladimíra Putina za prezidenta, k čomu dopomôže len nejaká výnimočná situácia. Nemcov bol pripravený urobiť hocičo, aby tento scenár naplnil. Preto neprekvapilo, že keď bol zadržaný, tak mu vyjadrovali podporu všetci politici zo západu.

Ale vláda politikov, ktorí chcú rozdávať štátny majetok, neplatiť výplaty a penzie a darovať  naše nerastné bohatstvo sa už nesmie zopakovať.

bg

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali