Krištúfkovej bakalárska práca je plagiátorská, tvrdí Miroslav Beblavý. Plagiátom je podľa Hipša aj diplomová práca Borisa Kollára. Obaja na obvinenia reagujú s vysvetlením. “Ste zúfalci,” dodáva Kollár

Krištúfkovej bakalárska práca je plagiátorská, tvrdí Miroslav Beblavý. Plagiátom je podľa Hipša aj diplomová práca Borisa Kollára. Obaja na obvinenia reagujú s vysvetlením. “Ste zúfalci,” dodáva Kollár

Bratislava 23. júna 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:Facebook )

 

Bakalárska práca Petry Krištúfkovej zo Sme rodina je plagiátorská, tvrdí bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR a expredseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý. Z plagiátorstva stihol jeho kolega Hipš obviniť aj šéfa strany Sme rodina a parlamentu Borisa Kollára. Obaja dotknutí zareagovali 

Na snímke Petra Krištúfková

Beblavý na sociálnej sieti uverejnil video, kde hovorí o tom, že v množstve textov Krištúfkovej práca od slova do slova kopíruje napríklad vedecké články, niektoré texty podľa neho odkopírovala aj s chybami. “Pani poslankyňa systematicky vykráda texty,” povedal Beblavý. Ide podľa neho o porušenie autorského zákona. Problém vidí aj v tom, že prácu Krištúfková odovzdala v roku 2019, keď bola poslankyňou NR SR.

Reklama

Krištúfková napísala prácu na tému “Vybrané indikátory sociálnej dimenzie kvality života – rodina” v študijnom programe životné prostredie a študijnom odbore ochrana a využívanie krajiny. Bakalársky titul získala na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

“Ak to je skutočne pravda, tak je to v prvom rade obrovská osobná hanba,” povedal v utorok predseda SaS Richard Sulík v súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že Krištúfkovej bakalárska práca je plagiát.

Reklama

“Na mnohých koaličných kolegov som hrdý a je mi cťou sa s nimi podieľať na oprave krajiny, aj keď to občas ide ako v lete na saniach. A za niektorých sa hanbím a mám problém s nimi sedieť v koaličných laviciach. Toto nie je zmena, ktorú sme sľubovali,” uviedol na sociálnej sieti člen predsedníctva strany Za ľudí a poslanec parlamentu Miroslav Kollár.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) v reakcii na informácie o Krištúfkovej bakalárskej práci uviedol, že si nevie predstaviť, že by urobila plagiát. “Ostávam v nádeji, že je to nejaké nedorozumenie,” vyhlásil s tým, že sa s medializovanou informáciou oboznámi. Deklaruje, že nevidí dôvod meniť názory, a každý, kto podvádza, by sa mal podľa Budaja zahanbiť a zobrať za to svoju mieru zodpovednosti.

 

Petra Krištúfková odmieta porovnávanie s Andrejom Dankom, odkazuje na kompilát

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Petra Krištúfková (Sme rodina) považuje za nekorektné, ak bývalý poslanec NR SR a expredseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý porovnáva jej bakalársku prácu s rigoróznou prácou niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Na bakalársku prácu sú podľa nej kladené nižšie nároky, ktoré umožňujú metódu kompilácie.

Reklama

Krištúfková uvádza, že sa na nároky na bakalársku, magisterskú a rigoróznu prácu treba pozerať rôzne. Podľa poslankyne sa pri bakalárskej práci vyžaduje preukázanie priemerných vedomostí, uplatnenie schopnosti pri ich zhromažďovaní a spracovaní základnej odbornej literatúry. „V bakalárskej práci sa často používa metóda kompilácie, čiže súhrn odborných textov od viacerých autorov a s nimi sa následne pracuje,“ vysvetľuje Krištúfková. To podľa nej neplatilo v prípade Danka, ktorý mal s už ukončeným magisterským vzdelaním preukázať schopnosť a pripravenosť na samostatnú vedecko-odbornú činnosť v oblasti vedy a výskumu.

Krištúfková zdôrazňuje, že dostala za prácu hodnotenie C – dobre, čiže išlo o priemernú prácu. „Práca bola nahraná do centrálneho registra záverečných prác a komisia mala k dispozícii aj výsledný protokol originality,“ uzavrela.

 

Plagiátom je aj diplomová práca Borisa Kollára, tvrdí predseda strany Spolu Juraj Hipš

Plagiátom je aj diplomová práca súčasného predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš. Diplomová práca na tému „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“, ktorú Kollár písal ako študent Stredoeurópskej vysokej školy (SEVSS) v Skalici, podľa Hipša nespĺňa parametre diplomovej práce. Polovicu z nej mal Kollár okopírovať a to dokonca od svojho školiteľa Jozefa Minďaša, ktorý je riaditeľom SEVS v Skalici.

Reklama

Hipš podotkol, že nerozumie tomu, ako je možné, že si Kollárov školiteľ nevšimol, že okopíroval celé pasáže textu a neuviedol zdroj. Kollár údajne iba zmenil niektoré slová v pasážach tak, aby práca prešla cez systém kontroly originality záverečných prác, ktorý v diplomovej práci predsedu parlamentu nakoniec našiel približne 24 percentnú zhodu.

Podľa Hipša Kollár používal aj texty, ktoré skopíroval z portálu regionkysuce.sk. Vďaka tomu sa do jeho diplomovej práce dostali úryvky ako: „Pozývame vás do kraja drotárov, oblých kopcov, čarovných zákutí a horských kaplniek,“ alebo „Môžete si vychutnať skvelú zábavu na atrakciách ako sú bobová dráha, patriaca medzi najdlhšie v celej Európe, aquazorbing, karolšus, lukostreľba, zjazd na lane, trampolíny, kolobežky alebo zjazdy na bicykli“.

„Dostávame sa opäť k tomu, čo sme tu mali pred voľbami, že predseda parlamentu je plagiátor. Táto práca iba ukazuje, v akom stave je naše školstvo. Keď sa mal odvolávať predseda parlamentu Andrej Danko, Sme rodina odkázala Andrejovi Dankovi, aby sa postavil pravde, aj keď je to nepríjemné. Strana zároveň uviedla, že politici by mali ísť občanom príkladom a nemôžeme sa pri podobných prípadoch diviť, kam smeruje naša krajina a dôvera v politiku,“ pripomenul Hipš list hnutia Sme rodina zo 6. novembra 2018, kedy čelil v NR SR Andrej Danko odvolávaniu.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár odmietol obvinenia, že je jeho diplomová práca plagiátom

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) odmietol obvinenia mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia (Spolu), že jeho diplomová práca je plagiát. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v budove NR SR. Nevidí v tejto súvislosti dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov.

„Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko (bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, pozn. SITA), čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ vysvetlil Kollár.

Poukázal taktiež na to, že bol obvinený z nesprávneho ‚nezdrojovania‘. „Na konci mojej práce je zoznam použitej literatúry a v práci sú správne citácie. Možno som spravil nejaké drobné chyby, za ktoré sa ospravedlňujem, ale stojím si za tým, že som citoval a zdrojoval správne, a tak som bol pripustený k záverečnej skúške, ktorú som obhájil,“ priblížil šéf zákonodarného orgánu. Pre ďalšie otázky k tejto téme novinárom odporučil kontaktovať vysokú školu, na ktorej svoju diplomovú prácu obhájil.

Minďaš, ktorý je v súčasnosti rektorom Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Petry Krištúfkovej, ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to dnes ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Reakciu Borisa Kollára si môžete pozrieť aj vo videu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali