Kotleba: Náš návrh o sprísnení interrupcií odkryje mnohé masky a ukáže, kto je kto

Kotleba: Náš návrh o sprísnení interrupcií odkryje mnohé masky a ukáže, kto je kto

Bratislava 22. mája 2018 (HSP/Foto: TASR-Dušan Hein)

 

Prinášame vám rozhovor s predsedom strany ĽSNS Mariánom Kotlebom o predloženej novele interrupčného zákona, ktorou sa výrazne zlepšuje ochrana nenarodených detí na Slovensku. Rokovať sa o nej má už tento týždeň, presný termín však nie je známy

Na snímke predseda strany ĽSNS Marián Kotleba

Predložili ste novelu zákona na striktné obmedzenie umelých potratov na Slovensku, prečo? Čo vás k tomu viedlo?

Reklama

Prečo? Jednoducho preto, lebo je podľa nás správne chrániť životy detí, ktoré sa ešte vôbec nevedia brániť samé. Lebo je to správne pred Bohom i pred ľuďmi. Ľudová strana Naše Slovensko je postavená na troch pilieroch – národnom, sociálnom a kresťanskom. A podľa každého jedného z nich je potrebné chrániť aj životy nenarodených detí. Ešte pred parlamentnými voľbami som sa ja osobne zaviazal, že budeme brániť a chrániť ľudský život od počatia až po prirodzenú smrť. Teraz plníme tento môj predvolebný sľub.

 

Reklama

Ozvali sa aj kritické hlasy z viacerých strán, od poslancov i prolife aktivistov za to, že ste ponechali výnimky, a to najmä čo sa týka prípustnosti umelých potratov v prípade genetických vád dieťaťa. Prečo práve aj táto výnimka?

My si uvedomujeme, že náš návrh nie je úplne ideálny, ale ako sa hovorí, politika je umenie možného. Slovensko má v súčasnosti najliberálnejšiu úpravu umelých potratov takmer zo všetkých európskych štátov. My sme náš návrh pripravili s najlepším vedomím a svedomím tak, aby absolútne výrazne umelé potraty obmedzoval, a zároveň bol prijateľný nielen v prevažnej časti spoločnosti, ale aj v parlamente. Náš návrh novely interupčného zákona úplne ruší svojvoľné potraty na vyžiadanie a to aj u cudziniek, a maximálne obmedzuje vykonávanie umelých potratov na základe „receptu“. Áno, v predloženej novele sú tri výnimky, ale to je takmer rovnaká legislatívna úprava ako napr. v Poľsku. Sme presvedčení, a potvrdzujú to aj vyjadrenia mnohých prolife aktivistov a tiež kňazov, že aj najmenší krok smerom ku ochrane životov nenarodených detí by v súčasnej situácii bol veľký úspech. A to musím povedať, že naša novela skutočne nie je malý krok.

Čo sa týka kritikov nášho návrhu, ktorí samých seba označujú za konzervatívnych, tak je zaujímavé, že až do predloženia našej novely im súčasná absolútne pro-potratová legislatíva, platná v SR, vôbec nevadila. Kde boli? Prečo sami nepredložili návrh na ochranu nenarodených detí? My by sme ich určite podporili, a nepozerali by sme sa pritom na ich politické tričká. Takže, nech sa páči. Ak návrh prejde do druhého čítania, je ho možné formou pozmeňovacích návrhov upraviť tak, aby bol prijateľný aj pre tých „najprísnejších“.

 

Už pred viac ako rokom ste na ochranu života nenarodených napísali nemocniciam otvorený list. Môžete nám ho priblížiť?

Reklama

Áno, máte pravdu, no táto skutočnosť bola médiami úplne odignorovaná. Bol to otvorený list (písali sme o ňom TU, pozn. red.), v ktorom sme vyzvali všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku, kde sa vykonávajú umelé potraty, aby prehodnotili toto konanie a postavili sa na obranu života nenarodených.

 

Aký očakávate výsledok hlasovania?

Neviem, či ešte niečo očakávam. Otázka ochrany života je otázkou princípu a nie názoru. Ide tak o princíp Boží ako aj o princíp morálny a z politického hľadiska aj ľudskoprávny. Zopakujem – ak by ktokoľvek iný takýto návrh predložil, my by sme ho naisto podporili! Myslím, že tento náš návrh odkryje mnohé masky a ukáže, kto je kto.

 

Reklama

Čo by ste chceli odkázať poslancom a obyvateľom SR pred samotným hlasovaním?

Všetkým, ktorí majú s obmedzením možnosti zabíjať nenarodené detí nejaký problém, chcem odkázať najmä tieto tri veci:

1. Slovensko dnes vymiera, demografická krivka je dlhodobo katastrofálna. Liberáli na jednej strane podporujú potraty, na strane druhej sa nám sem snažia nanútiť rôznych cudzincov a imigrantov. Žiaľ, zásluhou liberálneho potratového zákona bolo na Slovensku zabitých už viac ako 1.400.000 maličkých nevinných detí. Ak by sme si nezabíjali vlastné deti, žiadne reči o nedostatku vlastných slovenských pracovníkov a vymieraní populácie by sme dnes nemuseli počúvať. Na príklade zdegenerovaného Anglicka, v ktorom súdy odsudzujú maličké deti na istú smrť, vidíme, kam až liberáli túžia zájsť.

2. Na Slovensku dnes chránime všeličo a všelikoho – počínajúc hmyzom, cez domáce zvieratá až po cudzincov s ich mnohokrát zvrátenými zvykmi a hodnotami. Na vyrúbanie stromu vo vlastnom dvore dnes potrebujete mnohoraké povolenia a potvrdenia, za zabitie chráneného živočícha hrozí dlhoročné väzenie. Na zabitie nenarodeného nevinného dieťatka však stačí obyčajná „žiadosť“. To je nielen nemorálne, ale doslova choré. Ak sa ako spoločnosť nespamätáme, škaredo na to doplatíme.

3. Všetci tí, ktorí sa dnes vyslovujú proti našej novele, sprísňujúcej vykonávanie potratov, tak môžu robiť vďaka tomu, že ich matka s nimi na potrat nešla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali