Sme rodina nateraz zablokovala okliešťovanie slobody pre nezaočkovaných. Šeliga verí, že návrh prejde na ďalšej schôdzi. Sulík: Nerozumiem postoju Kollárovej strany

Sme rodina nateraz zablokovala okliešťovanie slobody pre nezaočkovaných. Šeliga verí, že návrh prejde na ďalšej schôdzi. Sulík: Nerozumiem postoju Kollárovej strany

Bratislava 2. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)

 

Koaličné hnutie Sme rodina zablokovalo vládnu novelu, ktorá hovorí o očkovaní a testovaní ako podmienkach pre prípadný vstup do reštaurácií či podnikov. Povedal to predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár

Boris Kollár
Na snímke predseda Národnej rady SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas tlačovej konferencie Sme rodina k očkovaniu proti koronavírusu v Bratislave

Vládna novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa týka využívania COVID preukazov, tzv. GreenPassov. V piatok sa očakávalo jej zaradenie do programu aktuálnej schôdze parlamentu, Kollár hovorí o jej preložení na neskôr. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa dohodli na preložení novely na schôdzu so začiatkom 22. júla. Dovtedy sa budú podľa jeho slov snažiť “vychytať muchy” v návrhu.

Reklama

Mrzí ma, že vzniklo veľmi veľa dezinformácií pri snahe prijať zákon, ktorý mal byť dnes predložený v skrátenom legislatívnom konaní v parlamente a hnutie Sme rodina ho zablokovalo,” uviedol Kollár.

Odmieta, že by to Sme rodina robilo pre politický výtlak, ako aj ich označenia za antivaxerov. Deklaroval, že to robia pre ľudí, aby ešte viac nepolarizovali spoločnosť. “Hnutie Sme rodina nikdy nedovolí, aby sa robili dve kategórie občanov,” poznamenal. Zároveň podľa vlastných slov nechce, aby sa kvôli plateniu za testy na COVID-19 finančne zruinovali občania, ktorí sa nechcú, alebo nemôžu ísť očkovať.

Reklama

Sme rodina trvá na tom, že očkovanie má byť dobrovoľné. Predstavitelia hnutia v piatok zároveň vyzvali občanov, aby sa dali zaočkovať. Šéf parlamentu rovnako podporuje očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Považuje to za pozitívnu stimuláciu, aby sa ľudia dali zaočkovať.

Podľa Kollára sa však nedá nútiť ľudí, ktorí sa nechcú dať očkovať, aby si platili za testy, ak chcú ísť do prevádzok. Šéf Sme rodina skonštatoval, že úprava bola pripravená narýchlo a ľudia by ju mohli zle pochopiť a prípadne aj zneužiť. “Zablokovali sme to a presunuli o mesiac neskôr,” doplnil. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) Kollára podľa jeho slov ubezpečil, že sa nebudú deliť ľudia na dve kategórie.

Mrzí ho, že poslanci SaS a skupina poslancov Za ľudí združených okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej kritizujú hnutie Sme rodina za tento postoj. Nechcú preto podporiť pri hlasovaní očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus.

Vďaka tomu, že sme to zablokovali, tak nie sú ochotní podporiť ďalšie dva rozumné návrhy, ktoré by stimulovali, ktoré dnes budeme mať v parlamente,” uviedol Kollár.

Pčolinský v tejto súvislosti upozornil na vysoké ceny PCR testov a na to, že už nefungujú mobilné odberové miesta. Myslí si, že kapacity odberových miest na PCR testy by nemuseli stačiť. Prednostný prístup pre zaočkovaných, prípadne otestovaných PCR testami by Sme rodina podporilo vtedy, ak by sa zhoršila pandemická situácia a hrozilo by zatváranie reštaurácii.

Reklama

 

Šeliga verí, že návrh k využívaniu COVID preukazov prejde na ďalšej schôdzi

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že návrh, ktorým by sa zohľadnila zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok, prejde na ďalšej schôdzi. Návrh bol podľa neho zle odkomunikovaný. Pokiaľ by sa pandemická situácia zhoršila, novela by podľa neho umožnila nezatvárať prevádzky, ale povoliť do nich vstup aspoň zaočkovaným a otestovaným.

Keď sa dostaneme do zlej fázy, že budeme mať veľa nakazených, úrady verejného zdravotníctva majú už dnes oprávnenie zatvárať prevádzky. Toto, čo prináša pán minister Lengvarský, je, že nebudeme musieť zatvoriť prevádzky, ale tí, ktorí budú zaočkovaní a otestovaní, tam budú môcť ísť. A to je lepšie ako mať zavreté prevádzky,” povedal v piatok novinárom Šeliga s tým, že to nebolo šťastne odkomunikované verejnosti.

Juraj Šeliga
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

Súčasťou dohody podľa Šeligu je, že sa urobí komunikačná kampaň. Verí, že návrh v júli prejde. Za dôležité považuje to, že existuje podpora pri očkovaní. Šeliga je rád, že parlamentom prešla očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus. Nerozumie, prečo SaS nepodporila v hlasovaní tieto nástroje na motiváciu očkovania.

Reklama

Podľa strany Za ľudí je nepochopiteľné, že niektorí “kolegovia z koalície” spochybňujú opatrenia, ktoré odporúčajú odborníci. “Teraz sa nerozhoduje o tom, či môže ísť počas pandémie každý slobodne na štadión alebo do reštaurácie. Rozhoduje sa o tom, ako zabezpečiť, aby sme mali reštaurácie, školy a iné prevádzky otvorené aj na jeseň a v zime. Rozhoduje sa o tom, či bude naša spoločnosť môcť ako tak normálne fungovať,” uviedla strana v stanovisku.

Ako spoločnosť musíme zabezpečiť základné práva ľudí na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť alebo prácu. A očkovanie je v dnešnej situácii jedinou cestou,” skonštatovala strana Za ľudí, ktorá hlasovala za opatrenia na vláde a súhlasí s nimi. “Skúsme sa chvíľu nepozerať na stranícke preferencie, ale na ochranu zdravia a životov občanov,” doplnila.

 

Sulík: Nerozumiem postoju Sme rodina, na poslednú chvíľu zablokovalo dohodu

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík nerozumie tomu, prečo šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár nezaradil do programu aktuálnej schôdze návrh o zavedení COVID pasov na národnej úrovni. Návrhom by sa mala zohľadniť zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok. Návrh chcela SaS prijať v jednom balíčku s očkovacou prémiou a sprostredkovateľským bonusom. Keďže neprešiel, poslanci SaS v hlasovaní v parlamente nepodporili bonus a lotériu. Sme rodina s návrhom podľa Sulíka súhlasila, ale na poslednú chvíľu “otočila” a návrh zablokovala. Tým sa jeho schvaľovanie posunulo o mesiac. Šéf SaS to považuje za nekorektný postoj.

Rokovania trvali celé hodiny, dospeli sme k spoločnej dohode. Spočívala v tom, že sme chceli jeden motivačný balíček, lotériu a odmeny, o čom si my nemyslíme, že je najšťastnejšie, ale okej. Malo to ísť v jednom balíčku s tým, že zaočkovaní budú mať viac slobôd,” vyhlásil Sulík na piatkovej tlačovej konferencii. Pripomenul, že v koalícii na tom bola zhoda a Sme rodina s tým súhlasila aj na rokovaní vlády. Dodal, že viac slobody pre zaočkovaných podporila Sme rodina aj na koaličnej rade.

Richard Sulík, Jana Bittó Cigániková , Radovan Sloboda
Na snímke zľava predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), predseda SaS, minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík a poslanec NR SR Radovan Sloboda (SaS)

Sulík aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) hovoria, že Sme rodina svoj postoj zmenilo zo strachu pred “antivaxermi“. Minister hospodárstva pripomenul, že lotéria a odmeny budú stáť približne 100 až 200 miliónov eur. Skonštatoval, že návrh neposudzoval Útvar hodnoty pre peniaze. Očkovaní by mali byť podľa Bittó Cigánikovej úplne bez obmedzení.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay si nemyslí, že lotéria je dobrý nápad. Treba podľa neho odmeňovať vakcinačné centrá a finančne podporiť výjazdy očkovacích tímov do obcí. “Zúfalo” podľa neho chýba kampaň na podporu očkovania.

Bittó Cigániková dodala, že nie je pravdou, že všetky testy si bude treba zaplatiť. Mobilné odberové miesta musia ísť ľuďom podľa nej bližšie.

 

Lengvarský: Chápem obavy hnutia Sme rodina, verím, že si to vydiskutujeme

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) chápe obavy koaličného hnutia Sme rodina v súvislosti s novelou k využívaniu COVID preukazov. Verí, že si s hnutím vydiskutuje ich pripomienky k zákonu. Lengvarský to povedal v piatok počas návštevy dolnokubínskej nemocnice. Avizoval však, že v žiadnom prípade nie je ochotný úplne odstúpiť od podmienky preukazovať sa testom alebo tzv. GreenPassom pri vstupe do reštaurácií či podnikov.

Reklama
Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

“Plne chápem ich obavy, ktoré smerujú k dostupnosti, či už priestorovej, alebo finančnej, testovacích kapacít. Budeme s nimi viesť diskusiu. Verím tomu, že v najbližšom termíne, keď zasadne parlament, sa dohodneme tak, aby zákon mohol byť schválený,” uviedol Lengvarský.

Koaličné hnutie Sme rodina zablokovalo vládnu novelu, ktorá hovorí o očkovaní a testovaní ako podmienkach pre prípadný vstup do reštaurácií či podnikov. Vládna novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa týka využívania COVID preukazov, tzv. GreenPassov. V piatok sa očakávalo jej zaradenie do programu aktuálnej schôdze parlamentu, predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár hovorí o jej preložení na neskôr. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa dohodli na preložení novely na schôdzu so začiatkom 22. júla. Dovtedy sa budú podľa jeho slov snažiť “vychytať muchy” v návrhu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali