Kiska sa postavil do čela Rómov. Kotlebovci na odporúčanie polície zrušili svoj míting v Levoči. “Mali na nás nachystané kamene”. “Prečo v Anglicku s nami problémy nemajú?”, pýtajú sa Rómovia

Kiska sa postavil do čela Rómov. Kotlebovci na odporúčanie polície zrušili svoj míting v Levoči. “Mali na nás nachystané kamene”. “Prečo v Anglicku s nami problémy nemajú?”, pýtajú sa Rómovia

Levoča 22. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: HS/Screenshot: video Facebook)

 

Aj tento týždeň pokračujú predvolebné mítingy politických strán v teréne. Po minulotýždňovej veľkej akcii opozície a aktivistov, kde v Košiciach protestovali proti strane ĽSNS a jej lídrovi Marianovi Kotlebovi, sa aktivisti podobne angažovali aj v rámci utorňajšieho mítingu v Levoči. ĽSNS napokon svoj míting v meste zrušila

Na snímke exprezident Andrej Kiska uprostred Rómov im ďakuje, že prišli na protest a zdôrazňuje, že v Levoči nechcú fašizmus

V Levoči v utorok prebiehal tiež avizovaný míting strany exprezidenta Kisku – Za ľudí,  “Hlavu hore Levoča” o 17:00, aj sám exprezident prišiel predstaviť “Mapu dobrých riešení”, pri ktorej sa mal podávať teplý čaj.

Reklama

Rovnako poobede – o 16.00 však mali avizovaný míting aj kotlebovci, o ktorom predstavitelia strany Za ľudí hovorili ako o účelovom, keďže ho mestu údajne ohlásili neskôr ako strana Za ľudí. Na margo kritiky predstaviteľov Za ľudí s rozhorčením zareagovala predsedníčka Národnej koalície Slavěna Vorobelová: “Účelovo klamú, ĽSNS ohlásila radnici v Levoči míting už 29. decembra, a strana Za ľudí až 16. januára. Informácie máme priamo z radnice.”

Následne na protesty proti kotlebovcom vyzývali okrem kiskovcov aj predstavitelia PS/Spolu: “Bolo by chybou myslieť si, že keď kotlebovcov necháme samých, tak nebudú rásť a ďalej šíriť klamstvá a nenávisť. Nesmieme ich už viac nechávať samých na námestiach a samých pochodovať dedinami. Poďme im aj v Levoči povedať rázne nie,” uvádzajú pri popise podujatia na Facebooku progresívci.

Reklama

Výzvu uposlúchli podľa odhadov médií asi dve tisícky občanov, prevažne Rómov a ďalších aktivistov, ktorí v utorok transparetmi, hlasným krikom a pískaním prerušili míting ĽSNS pred historickou radnicou v Levoči. Z davu zneli pokriky ako „stop fašizmu“, „nechceme vás tu“, „násilie nič nerieši“ a podobne.

Ja tu nie som za žiadnu stranu, prišiel som podporiť skupinu ľudí, ktorí sa rozhodli protestovať proti fašizmu a proti ĽSNS, aby sa história neopakovala. Myslím si, že táto strana je hrozbou pre našu spoločnosť. Zároveň je to však len obraz aktuálnej politickej situácie, pretože keby boli politické strany zodpovednejšie, toto by sa nemuselo diať. Všetci sľubovali riešenie rómskej problematiky, oni prišli s extrémistickým a ráznym návrhom a ľudia im na to naleteli,“ reagoval 22-ročný Dominik z Levoče na preferencie ĽSNS pred parlamentným voľbami.

Za Rómov pre agentúru TASR prehovoril ich zástupca, ktorý taktiež vyjadrili svoj nesúhlas s mítingom a zároveň s politikou tejto parlamentnej strany. „Nech si robí, čo chce, ale nech nepoužíva také výrazy. My sme tiež občania tejto republiky a máme také isté práva, ako on. Využil iba nenávisť bielych voči Rómom, na základe toho si robí kampaň, aby sa dostal do vlády a potom sa nabalil. Prečo v Anglicku a iných krajinách Rómovia nemajú také problémy, ako tu?“, komentoval politiku Mariana Kotlebu a jeho strany Jozef Čonka.

ĽSNS míting prerušila s tým, že ľudia v dave sú zaplatení a niektorí mali mať pri sebe kamene

Kotlebovci spolu so stranami ako KDŽP, Národná koalícia, Doma dobre a Priama demokracia boli napokon nútení svoj míting zrušiť. Podľa zdroja z KDŽP sa tak stalo na odporúčanie samotnej polície, čo potvrdili aj zdroje z Národnej koalície:

Reklama
Na snímke napravo od aktivistov z PS/Spolu (v modrých bundách) Andrej Kiska (Za ľudí), Milan Majerský (KDH), Vladimír Ledecký (Za ľudí) počas protestu proti mítingu ĽSNS v Levoči

“Priatelia, zrušili sme dnešný míting v Levoči, pretože navozené skupiny ľudí mali medzi sebou množstvo ľudí v podnapitom stave a policajti nás upozornili, že majú pri sebe kamene. Mali sme ohlásený míting a boli vpustení navození protestujúci na nami zarezervovanú plochu, čím je narúšaná demokracia. Rozumieme Vášmu rozhorčeniu, že politickej koalícii, ktorá ako jediná má záväzok chrániť počatý život ako podmienku účasti vo vláde, demonštroval s liberálmi Milan Majerský z KDH. Tento liberál, ktorý sa postavil proti ochrane života na sneme KDH, urobí všetko pre to, aby prekryl škandál s bytovkou v Prešove. Voľme č. 24 práve teraz, keď opozícia má jediný volebný program chodiť narúšať slušné mítingy kresťanských národných strán,” píše šokujúco strana KDŽP na sociálnej sieti.  

“Polícia SR nás upozornila, že sú vyzbrojení kameňmi. Pri pohľade na navozených demonštrantov, policajti doporučili zrušiť míting. Mali sme legitímne nahlásený míting a navození demoštranti z osád východného Slovenska boli vpustení na nami zarezervovanú plochu, čím došlo k porušeniu našich politických a občianskych práv, demokracia dostala od Kisku facku. Toto sú praktiky tých, ktorí nás tu idú poučovať o slušnosti, toto sú tí, ktorí nás označujú za fašistov, toto sú tí, ktorí nerešpektujú demokraciu, toto sú tí, ktorí chcú prevziať na Slovensku moc a neštítia sa ani vyvolania násilných stretov medzi obyvateľstvom,” uvádza Národná koalícia.

Napokon sám predseda strany Za ľudí zverejnil na internete video, ako v dave Rómov spolu s nimi skanduje a ďakuje, že prišli.

  

Nejde o prvý zorganizovaný protest proti fašizmu a podľa všetkého ani posledný. Občania mesta okrem toho zorganizovali podujatie „Levoča bez nenávisti“, aby sa jasne vyhradili voči hnutiam a politickým stranám, ktoré rozširujú nenávisť a strach. Uviedla to jedna z organizátoriek akcie Andrea Kolečanyiová. „Myslíme si, že práve fontána dobročinnosti, kde sa práve nachádzame, je tým správnym miestom, kde môžeme prísť, zapáliť sviečku a aj takto ticho, ale veľmi rázne vyjadriť, že sme proti takémuto správaniu,“ zdôraznila. Zároveň dodala, že Levoča si v týchto dňoch pripomenie 75. výročie oslobodenia od nacistického Nemecka. Z nahrávky, ktorá znie pri spomínanej fontáne, hlásajú mená stoviek odvlečených Židov z Levoče, z ktorých sa už domov nikto nevrátil. „Bolo ich presne 868, z toho 250 detí,“ dodala Kolečanyiová.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali