V metropole Kazachstanu sa opäť strieľalo. Do krajiny prichádzajú prvé mierové jednotky pod vedením Ruska. Korčok hovorí o “veľkom znepokojení”

V metropole Kazachstanu sa opäť strieľalo. Do krajiny prichádzajú prvé mierové jednotky pod vedením Ruska. Korčok hovorí o “veľkom znepokojení”

Nursultan 6. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/Sputnik/HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP,Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP)

 

Sledujte naživo napätú situáciu v Kazachstane, ktorý kvôli protestom v meste Alma-Ata požiadal o vojenskú pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Jednotky ODKB
Na videosnímke ruskí príslušníci mierových síl pomáhajú dostať vozidlo do lietadla pred odletom do Kazachstanu 6. januára 2022 na letisku neďaleko Moskvy

19:40 – Stanica RT zverejnila zábery, ako vo štvrtok vozidlo demonštrantov v plnej rýchlosti narazilo do radu policajtov.

Reklama

 

Reklama

 

19:35 – Arménska vláda umožnila svojim vojakom zúčastniť sa na mierovej misii v Kazachstane v rámci síl ODKB

 

19:32 – Vodič televízneho kanála v Almaty zabitý neďaleko prezidentskej rezidencie

Informovali o tom médiá. Zranený bol aj novinár televíznej stanice.

Reklama

 

19:18 – Šéf diplomacie EÚ i vysoká komisárka OSN apelujú na koniec násilia v Kazachstane

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v súvislosti s masovými nepokojmi v Kazachstane, ktoré trvajú už niekoľko dní, vyzvala vo štvrtok všetky zúčastnené strany, aby upustili od násilia a usilovali sa o mierové riešenie. Informovala o tom agentúra AFP.

“Ľudia majú právo na pokojné protesty a slobodu vyjadrenia. Zároveň ale protestujúci – nech sú akokoľvek nahnevaní a s pocitom krivdy – by sa nemali uchýliť k násiliu voči ostatným,” uviedla vo vyhlásení Bacheletová.

Vyzvala tiež na prepustenie všetkých ľudí, ktorých polícia zadržala len za to, že uplatnili svoje právo na pokojný protest.

Reklama

Bacheletová reagovala i na správy o údajnej štvrtkovej streľbe na protestujúcich v meste Alma-Ata, počas ktorej zrejme došlo i k obetiam na životoch. K smrteľnému použitiu sily, akým je nasadenie ostrej munície, by sa kazašské jednotky mali uchýliť len ako k poslednej možnosti, a to výlučne v prípade, že im hrozí smrť alebo vážne zranenie, pričom by malo ísť o nevyhnutné a úmerné konanie, ktoré sa bude riadiť princípmi medzinárodného práva.

Kazašských predstaviteľov Bacheletová vyzvala, aby okamžite obnovili a zaistili internetové služby, ktoré sú v pandemickej situácii nevyhnutne potrebné i pre núdzové zdravotnícke služby.

“Vypnutie internetu, čo znamená obmedzenie prístupu ľudí k informáciám… nie je odpoveďou na krízu, ale predstavuje riziko podnecovania násilia a nepokojov,” kritizovala.

Počas protestov došlo totiž v Kazachstane k rozsiahlym prerušeniam signálu mobilných operátorov, zablokovaniu online chatovacích služieb a k niekoľkohodinovým výpadkom internetu.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo štvrtok vyjadril “veľké znepokojenie” nad protestmi v Kazachstane, ktoré vyústili do násilností, a zdôraznil, že je potrebné ochrániť základné práva civilného obyvateľstva. Varoval tiež pred zapojením sa zahraničných vojenských síl do konfliktu v tejto stredoázijskej krajine.

“(Ľudské) práva a bezpečnosť civilistov musia byť garantované. Vonkajšia vojenská pomoc prináša spomienky na situácie, ktorým sa treba vyhnúť,” napísal Borrell na Twitteri.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v telefonáte so svojím kazašským rezortným kolegom Muchtarom Tleuberdim apeloval na “pokojné” vyriešenie situácie v Kazachstane, uviedla agentúra TASS. Spojené štáty podľa vyhlásenia rezortu diplomacie naďalej podporujú ústavné inštitúcie a slobodu médií v Kazachstane.

 

19:06 – Turkish Airlines ruší všetky osobné lety do Kazachstanu do 9. januára

 

Reklama

18:54 – Generálny tajomník ODKB: presun mierových síl ODKB do Kazachstanu by mal byť ukončený v piatok

Prvá skupina bieloruskej časti mierového tímu ODKB bude v Kazachstane o dve alebo tri hodiny, povedal generálny tajomník ODKB Stanislav Zas.

“Myslím si, že počas zajtrajšieho dňa postupne dokončíme presun všetkých našich ďalších mierových síl,” povedal Zas.

 

18:36 – V Almaty, v značnej vzdialenosti od Námestia republiky, sa ozývajú ojedinelé výstrely

Reklama

Hlási sa korešpondent Sputniku. Podľa očitých svedkov je v rôznych častiach mesta vrátane sídlisk počuť zvuky rozbitého skla a streľbu, čo by mohlo naznačovať začiatok ďalšej vlny nepokojov.

 

18:28 – V kazašskej oblasti Kyzylorda prebieha protiteroristická operácia. Počas nepokojov bolo zranených 168 ľudí.

 

17:24 – V Almaty príslušníci obrany oslobodili bývalú prezidentskú rezidenciu a všetky štátne budovy sú teraz pod kontrolou úradov, informujú miestne médiá.

Reklama

 

17:09 – Predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyjadril obavy zo situácie v Kazachstane. Povedal, že pomoc ODKB “vyvoláva spomienky na situácie, ktorým by sme sa mali vyhnúť”.

 

17:00 – Ministerstvo vnútra Kazachstanu informovalo, že tí, ktorí odmietnu zložiť zbrane, budú zlikvidovaní. Podľa ďalších informácií ministerstva sa v regiónoch Kazachstanu zvýšil počet hliadok policajtov a Národnej gardy. Hliadky aktívne zadržiavajú zločincov. V prípade ozbrojeného stretu a neuposlúchnutia výzvy na zloženie zbraní budú páchatelia zlikvidovaní.

 

16:50 – Blinken v rozhovore uviedol, že USA podporujú ústavné inštitúcie a slobodu médií v krajine a vyzval na mierové riešenie krízy. Blinken sa dotkol aj otázky územnej celistvosti Ukrajiny.

 

Reklama

16:45 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken telefonicky hovoril so šéfom kazašského ministerstva zahraničných vecí.

 

16:40 – Na jedno z policajných oddelení, ktoré sa demonštranti včera pokúsili obsadiť, sa opäť strieľalo, informuje Sputnik Kazachstan.

 

16:39 – Námestie republiky v Almaty bolo úplne vyčistené od zločineckých skupín, uviedlo ministerstvo vnútra pre miestne médiá.

 

16:35 – V Almaty bolo prerušené televízne vysielanie, informuje Sputnik Kazachstan.

Reklama

 

16:35 – Situácia v Almaty je zložitá, priestory štátnych orgánov, televíznych staníc, bánk a obchodov sú obsadené a čiastočne zničené, informuje Sputnik Kazachstan.

 

16:20 – Spoločnosť TengizChevroil pre Sputnik uviedla, že ťažba ropy na území Kazachstanu napriek protestom pokračuje, hoci objem produkcie bol dočasne upravený.

 

16:16 – Turecký prezident Tayyip Erdogan telefonicky hovoril s kazašským prezidentom Kasjom-Zomartom Tokajevom a uviedol, že Ankara pozorne sleduje udalosti v Kazachstane.

 

Reklama

15:59 – Prezidenti Uzbekistanu a Turecka (ktoré nie sú súčasťou OSKB) vyhlásili, že považujú za potrebné prijať všetky opatrenia na zabezpečenie stability v Kazachstane.

 

15:55 – V Almaty nefunguje internet, mobilné pripojenie je nestabilné.

 

15:54 – V celom meste Almaty prebiehajú policajné razie, o obetiach zatiaľ nie sú žiadne informácie.

 

Reklama

 

 

15:52- Polícia vyvrátila správy médií, že sa teroristi zmocnili televíznej veže Koktobe v Almaty. Útoku zabránili príslušníci orgánov činných v trestnom konaní.

 

15:45 – Francúzsko a Británia vyzvali na ukončenie násilných protestov v Kazachstane

Británia vo štvrtok vyzvala na ukončenie násilných protestov v Kazachstane, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí a najmenej 1000 zranených. Uprostred nepokojov v tejto stredoázijskej krajine žiada Francúzsko zdržanlivosť a umiernený postoj od všetkých zúčastnených strán, vrátane jednotiek regionálnej bezpečnostnej aliancie vedenej Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

“Vyzývame proti ďalšej eskalácii a chceme vidieť mierovú rezolúciu,” povedal novinárom hovorca britského premiéra Borisa Johnsona.

Reklama

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Paríži uviedol, že aktuálne udalosti v Kazachstane sú mimoriadne znepokojujúce. “Vyzývame všetky strany – v Kazachstane i v rámci ODKB (Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti) – aby preukázali  umiernenosť a započali dialóg,” povedal Le Drian po tom, čo ODKB vo štvrtok rozhodla o vyslaní prvých svojich jednotiek do Kazachstanu. Išlo pritom o odpoveď na žiadosť kazašskej vlády s cieľom poskytnúť pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov.

Nemecká vláda svojich občanov varovala, aby do Kazachstanu v momentálnej nepokojnej situácii necestovali. Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, generálny konzulát Nemecka v meste Alma-Ata na juhovýchode Kazachstanu zostane až do odvolania zatvorený, píše agentúra DPA. O konzulárne služby môžu nemeckí občania požiadať na veľvyslanectve v hlavnom meste Nursultan.

 

15:30 – Počas policajného zásahu v Almaty bol zranený novinár z miestnych médií, informuje Sputnik Kazachstan.


Reklama

 

 

15:25 – Do Kazachstanu prichádzajú prvé ruské mierové jednotky ODKB.

Jednotky ODKB
Na videosnímke ruskí príslušníci mierových síl pomáhajú dostať vozidlo do lietadla pred odletom do Kazachstanu 6. januára 2022 na letisku neďaleko Moskvy

15:21 – Štvordňové protesty v kazašskom meste Aktau sa prakticky skončili a obyvatelia zložili svoje stany, informovala miestna televízia.

 

15:20 – Podľa miestnych médií a ministerstva zdravotníctva bolo v Almaty v dôsledku protestov zranených 10 zdravotníckych pracovníkov.

 

14:47 – Miestne médiá informujú o obsadení televíznej veže Koktobe v Almaty.

 

14:36 – Nemecký generálny konzulát v Almaty pozastavil svoju činnosť.

 

14:33 – Útok na policajné oddelenie v Almatyskej oblasti bol zmarený a teroristi boli zlikvidovaní, informuje Sputnik Kazachstan.

 

14:20 –  Zo strany Námestia republiky v Almaty utekajú skupiny 5-6 ľudí, niektorí sú zranení a streľba pokračuje, informuje Sputnik Kazachstan.

 

Reklama

14:17 – Obyvatelia Kazachstanu sa podľa Národnej komory podnikateľov sťažujú na nedostatok potravín, čo súvisí s komplikáciami v práci distribútorov.

 

14:14 – Podľa predbežných informácií sa na Námestí republiky začali zásahy a streľba pokračuje, informuje Sputnik Kazachstan.

 

 

14:00 – Korčok: Vývoj situácie v Kazachstane sledujeme s veľkým znepokojením

Slovensko sleduje vývoj aktuálnej situácie v Kazachstane, v ktorom protesty proti vysokým cenám pohonných látok prerástli do násilia, s veľkým znepokojením. Občania Slovenska nachádzajúci sa v Kazachstane však podľa doposiaľ dostupných informácií neutrpeli počas nepokojov nijaké zranenia. Pre TASR to vo štvrtok uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok

“Situáciu v Kazachstane je potrebné čo najrýchlejšie deeskalovať a ukončiť strety, ktorých výsledkom sú obete na životoch. Pnutie v spoločnosti sa nedá vylúčiť, ale štát musí hľadať cesty, ako sa s nimi vysporiadať demokratickou cestou. Tou nie je násilie, ale dialóg s rešpektovaním zákonov a ľudských práv,” uviedol Korčok vo vyhlásení.

Z informácií, ktoré má v súčasnosti k dispozícii Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť občania Slovenska. V Kazachstane však dlhodobo pôsobí niekoľko slovenských kňazov a rehoľných sestier, uvádza sa vo vyhlásení.

 

13:52 – Na Námestí republiky v Almaty sa strieľalo, informuje Sputnik Kazachstan.

 

13:51 – Spoločnosť Aeroflot zrušila lety do a z Kazachstanu v dňoch 6. a 7. januára a na nasledujúce dva týždne pozastavila predaj leteniek.

 

Reklama

13:43 – Ministerstvo zahraničných vecí Kazachstanu vyvrátilo správy o zákaze vstupu cudzincov do krajiny, pričom letecké spoločnosti zrušili lety.

 

13:42 – Spoločnosť Kazakhtelecom spustila káblový internet vo všetkých regiónoch okrem Almaty.

 

13:35 – Na Námestí republiky v Almaty stále zostáva asi 250 až 300 ľudí. Skupiny ľudí v počte 5 až 10 osôb vchádzajú do obchodov a odchádzajú s tým, čo našli, informoval Sputnik Kazachstan.

 

13:33 – Celková výška škôd spôsobených nepokojmi v Kazachstane je približne 92 miliónov dolárov, uviedla Národná obchodná komora.

 

13:25 – Kazachstan pozastavil vstup cudzincov do krajiny v súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu, informovalo Sputnik veľvyslanectvo v Taškente.

 

13:10 – Kazašské médiá informujú o útokoch na zdravotníckych pracovníkov. Podľa televíznej stanice Chabar 24 bolo v dôsledku konania zločincov zranených viac ako 10 zdravotníkov. Námestník ministra zdravotníctva Azhar Giniyat žiada, aby sa nebránilo lekárom vo výkone ich pracovných povinností.

 

12:48 – Predseda kazašského senátu uviedol, že robia všetko pre stabilizáciu situácie. Podľa jeho slov sú činy provokatérov zamerané na destabilizáciu situácie v krajine. Vyzval ľudí, aby sa spojili okolo prezidenta republiky a chránili nezávislosť a štátnosť.

 

12:45 – Kazašská vláda obmedzila maloobchodné ceny LPG pri tankovaní na čerpacích staniciach. Nové pravidlá budú platiť 180 dní. Okrem toho štát počas 180 dní reguluje predaj benzínu a nafty. Platí šesťmesačný zákaz vývozu dobytka do zahraničia a trojmesačný zákaz vývozu zemiakov a mrkvy. Bolo vyhlásené dočasné moratórium na zvyšovanie taríf za vodné, stočné a teplo.

Reklama

 

12:36 – Európska únia odsudzuje násilie v Kazachstane

Európska únia odsudzuje násilnosti a vandalizmus v Almaty a je pripravená pomôcť pri dialógu v Kazachstane. EÚ vzala na vedomie rozhodnutie Kazachstanu požiadať OBSE o pomoc, uviedla hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Nabila Massraliová.

“Naďalej pozorne sledujeme situáciu v Kazachstane, najmä zložitú situáciu v Almaty, a je nám ľúto ľudských obetí. Násilie sa musí zastaviť a vyzývame všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť a situáciu vyriešili mierovou cestou. Európska únia je pripravená podporiť dialóg. Zastúpenie EÚ v Kazachstane situáciu naďalej monitoruje,” uviedla na brífingu v Bruseli.

Kazašské bezpečnostné sily zabili desiatky demonštrantov, keď Rusko a ďalšie krajiny v rámci organizácie ODKB posielajú vojakov

11:25 – Jednotky ODKB miera do Kazachstanu. Úrazy pri nepokojoch utrpelo vyše 1 000 ľudí

Počas protestov v Kazachstane, ktoré prerástli do nepokojov, utrpelo zranenia vyše 1000 osôb, z ktorých takmer 400 museli hospitalizovať. Kazašské bezpečnostné zložky tiež vo štvrtok informovali o 12 obetiach a 357 zranených vo svojich radoch. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa miestne úrady.

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vo štvrtok už vyslala do Kazachstanu prvé jednotky na žiadosť kazašskej vlády, ktorá požiadala alianciu vedenú Ruskom o pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov, píšu agentúry TASS a AFP.

“Mierové sily Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti boli vyslané do Kazachstanu na obmedzené časové obdobie s cieľom stabilizácie a normalizácie situácie,” uviedla ODKB vo vyhlásení, ktoré zverejnila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

 

Podľa tohto vyhlásenia boli do Kazachstanu vyslané ruské, bieloruské, arménske, tadžické a kirgizské jednotky. Vo vyhlásení sa však nešpecifikuje presný počet vojakov, ktorí do Kazachstanu smerujú. Ich úlohami však “bude ochrana dôležitých štátnych a vojenských objektov a poskytnutie pomoci bezpečnostným zložkám Kazašskej republiky pri stabilizácii situácie”, uvádza sa vo vyhlásení.

Ruské jednotky podľa vyhlásenia preváža do Kazachstanu vojenské letectvo, pričom niektoré z nich už “začali plniť svoje úlohy”.

 

10:45 – Polícia v noci zabila desiatky ľudí, ktorí zaútočili na úradné budovy

Polícia v kazašskom meste Alma-Ata v noci na štvrtok zabila “desiatky” demonštrantov, ktorí napadli niekoľko úradných budov vrátane budovy miestneho policajného oddelenia. Pre kazašské média to uviedla hovorkyňa almaatskej polície Saltanat Azirbeková, ktorú citovali agentúry TASS a AFP.

“V noci sa extrémisti pokúsili vtrhnúť do úradných budov, policajného oddelenia mesta Alma-Ata, ako aj do budov obvodných oddelení polície. Desiatky útočníkov boli zlikvidované a prebieha ich identifikácia,” uviedla Azirbeková pre kazašskú televíziu Chabar-24.

Vojenské veliteľstvo v Alma-Ate v noci na štvrtok oznámilo, že bezpečnostné sily v meste započali protiteroristickú akciu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu totiž vyhlásil, že na čele nepokojov stoja “teroristi”.

Azirbeková tak vo štvrtok upozornila na to, že protiteroristická akcia stále prebieha v časti Alma-Aty, v ktorej sa nachádzajú úradné budovy, a vyzvala obyvateľov aj návštevníkov mesta, aby sa vyhýbali nebezpečenstvu a ostali doma.

Vzhľadom na pretrvávajúce nepokoje v Kazachstane v stredu vyhlásili výnimočný stav, ktorý platí na celom území krajiny. Počas jeho trvania platí zákaz vychádzania od 23.00 h večer do 7.00 h ráno a sú zakázané akékoľvek hromadné akcie.

 

 


9:00 – V Alma-Ate vypukla prestrelka medzi vojakmi a ozbrojencami. Na námestí pred úradom starostu v kazašskom meste Alma-Ata vypukla vo štvrtok intenzívna prestrelka medzi vojakmi a ozbrojenými osobami, informovala agentúra TASS.

“Vojaci dorazili na námestie a začali likvidovať výtržníkov. Prebieha intenzívna streľba,” informoval reportér TASS.

 

8:20 – Internetové stránky kazašských vládnych úradov vrátane webovej stránky prezidenta neboli v noci na štvrtok prístupné, informovala agentúra TASS.

Mnohé vládne webové stránky už v priebehu stredy nefungovali, ale večer boli opäť prístupné. Neskôr došlo k výpadku. Mimo prevádzky sú aj stránky ministerstiev, mestských úradov, letísk či policajných oddelení. Mesto Alma-Ata nemá v súčasnosti žiadne internetové pripojenie.

 

7:45 – Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti vyšle do Kazachstanu mierové sily

Reklama

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) – pod vedením Ruska – vyšle do Kazachstanu svoje mierové sily. Oznámil to vo štvrtok arménsky premiér Nikol Pašinjan. Jeho vyhlásenie o niečo neskôr zverejnila aj oficiálna internetová stránka ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra TASS.

Nikol Pašinjan
Na snímke arménsky premiér Nikol Pašinjan

“Vzhľadom na prejav prezidenta Kazachstanu Kasyma-Žomarta Tokajeva a vzhľadom na ohrozenie národnej bezpečnosti a suverenity Kazašskej republiky, spôsobené najmä zásahmi zvonka, Rada kolektívnej bezpečnosti (SKB) ODKB v súlade s článkom 4 zmluvy o kolektívnej bezpečnosti rozhodla o vyslaní kolektívnych mierových síl ODKB do Kazašskej republiky na obmedzené obdobie s cieľom stabilizácie a normalizácie situácie v tejto krajine,” napísal na Facebooku Pašinjan, ktorý tento rok predsedá v SKB.

 

7:00 – Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vedenú Ruskom. Spravil tak v súvislosti s protestami v krajine, ktoré prerástli do nepokojov a na ktorých čele podľa neho stoja “teroristi”. Tí sa podľa Tokajeva zmocnili na letisku v meste Alma-Ata niekoľkých lietadiel, informovali agentúry TASS a AFP

“Dnes som sa obrátil na lídrov krajín ODKB s prosbou o poskytnutie pomoci Kazachstanu na prekonanie teroristickej hrozby,” uviedol Tokajev v televíznom vysielaní. Zároveň vyhlásil, že “teroristické bandy”, ktoré vyvolávajú nepokoje v Kazachstane, boli “vycvičené v zahraničí”.

Podľa Tokajeva sa teroristické skupiny “zmocňujú objektov infraštruktúry – konkrétne sa zmocnili letiska v Alma-Ate a piatich lietadiel vrátane niekoľkých zahraničných”.

“Alma-Ata čelí útoku, ničeniu a vandalizmu. Obyvatelia Alma-Aty sa stali obeťami útoku teroristov, zločincov,” uviedol Tokajev v televíznom vysielaní.

 

 

 

 

 

Počas masových protestov, ktoré prerástli do nepokojov, zahynulo podľa kazašského ministerstva vnútra osem príslušníkov miestnych bezpečnostných zložiek, pričom zranenia utrpelo ďalších 317 príslušníkov, píše ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy. Polícia v Alma-Ate v stredu tiež informovala o vyše 500 zranených civilistoch.

Vzhľadom na pretrvávajúce nepokoje v krajine v stredu vyhlásili výnimočný stav, ktorý platí na celom území Kazachstanu. Počas jeho trvania platí zákaz vychádzania od 23.00 h večer do 7.00 h ráno a sú zakázané akékoľvek hromadné akcie.

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok – konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG) – trvajú v Kazachstane od začiatku tohto roka. Zvýšenie cien LPG je podľa demonštrantov nespravodlivé vzhľadom na skutočnosť, že Kazachstan je vývozcom plynu a ropy a má bohaté energetické zásoby, približuje AFP. Vláda zrušenie cenového stropu argumentovala tým, že nízka cena LPG je neudržateľná.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali