Kaliňák: Vládny náhubkový zákon dávame na Ústavný súd

Kaliňák: Vládny náhubkový zákon dávame na Ústavný súd

Bratislava 2. júna 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Erik Kaliňák (Smer-SD) vo štvrtok prostredníctvom videa na sociálnej sieti informoval, že kvôli schváleniu nového trestného činu nebezpečného elektronického obťažovania, podávajú ústavnú sťažnosť. Zákon vnímajú ako “náhubkový”

Erik Kaliňák
Na snímke Erik Kaliňák

Kaliňák tiež uviedol, že zároveň podali aj návrh na pozastavenie účinnosti schválenej právnej úpravy. V strane Smer sa totiž obávajú, že by tento zákon obmedzoval slobodu prejavu v online priestore.

Reklama

Podľa Kaliňáka je zákon v podstate odkopírovaný od Rakúšanov ale s tým rozdielom, že namiesto ochrany detí, ako sa zákon prezentuje, sa útočí podľa jeho názoru na slobodu slova.

“Namiesto exaktných pojmov a jasne definovanej skutkovej podstaty trestného činu sa rozhodli schváliť formulácie, ktoré sú ľahko zneužiteľné proti každému z nás, ktorí v online priestore šírime napríklad svoj politický názor,” tvrdí Kaliňák.

Reklama

Politik sa obáva, že by niektorí predstavitelia vládnej koalície mohli takýto zákon zneužiť aj v politickom boji. A to len preto, že by niekto mal iný názor ako oni. Konkrétne menoval Igora Matoviča.

 

Trestné oznámenie za ohováranie

Politik ešte v máji informoval, že bol predvolaný na políciu. Niekto na neho totiž podal trestné oznámenie za ohováranie.

Kaliňák tvrdil, že dôvodom bol jeho nasledujúci výrok: „Keď Robert Fico povie, že na vakcínach niekto poriadne zbohatne a zbohatne na 15 miliárd, to je jednoducho fakt.“

Reklama

Podobné výroky sa pritom objavovali aj v popredných médiách. Ako dôkaz použil titulok z listu The Economic Time, ktorý písal o tom, že spoločnosť Pfizer zarobí vďaka vakcínam miliardy.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:46

Britské úrady v piatok informovali, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zavádzajú nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey (KĽDR) obísť a ignorovať existujúce sankcie prostredníctvom barterovej výmeny zbraní za ropu.

16:45

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín.

16:40

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol “akt antisemitizmu”, uviedol v piatok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že útočník bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo.

15:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde.

15:38

Európsky parlament (EP) v piatok upozornil, že krátky film, ktorý zdôrazňuje dôležitosť eurovolieb a ochrany demokracie, od svojho uvedenia 29. apríla má na konte už viac než 190 miliónov videní.

15:04

Niekoľko nemeckých spolkových krajín spustilo iniciatívu na nadviazanie užších vzťahov medzi obyvateľmi Nemecka a Poľska vrátane návštev susednej krajiny, učenia sa jazyka a budovania vzájomného porozumenia.

14:51

Litva v piatok prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE) od Lichtenštajnska. Došlo k tomu počas stretnutia ministrov zahraničných vecí 46-člennej paneurópskej organizácie.

14:50

Úrady v Juhoafrickej republike (JAR) ukončili záchranné práce po páde rozostavanej budovy v meste George na juhu krajiny. Tragédia si vyžiadala najmenej 33 obetí.

14:49

Rakúske úrady v noci na štvrtok zadržali trojicu Slovákov, ktorí sú podozriví z vlámania do viacerých obytných domov. Zadržali ich pri čine v obci Wolkersdorf v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali