Padajú prvé hlavy. “Nedovolím, aby sa to ešte niekedy opakovalo.” Kalavská bude v prípade mladého pacienta s nádorom, ktorý bol rukojemníkom lekárov, plne rešpektovať vôľu matky

Padajú prvé hlavy. “Nedovolím, aby sa to ešte niekedy opakovalo.” Kalavská bude v prípade mladého pacienta s nádorom, ktorý bol rukojemníkom lekárov, plne rešpektovať vôľu matky

Bratislava 7. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V prípade 15-ročného pacienta s nádorom na mozgu bude ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) plne rešpektovať rozhodnutie matky chlapca. Na tlačovom brífingu v pondelok priznala, že sa hanbí za to, ako kauza vyeskalovala. Zdôraznila, že nemôže byť arbitrom v spore a rovnako, že nemôže posudzovať výkony odborníkov. Hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre neurochirurgiu Juraja Šteňa sa rozhodla z tohto postu odvolať

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská

Šéfka rezortu zdravotníctva považuje “za hrubé porušenie lekárskej etiky”, aby sa na verejnosti ukazovali snímky mozgu dieťaťa. “Nedovolím, aby sa toto v budúcnosti niekedy opakovalo,” prízvukovala s tým, že je absurdné, aby ako ministerka riešila túto situáciu. Dodala tiež, že neurochirurgia na Kramároch má zlé výsledky liečby.

Reklama

Ministerka ďalej uviedla, že možnosťou je, aby bol chlapec operovaný v Prahe. Dohodla možný prevoz mladého pacienta. Ako druhé riešenie vidí tú možnosť, aby chlapec zostal v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) a bola mu poskytnutá maximálna starostlivosť. Práve k tejto alternatíve sa odborníci prikláňajú. Tretím riešením je, že pacienta prepustia a zoperujú ho tam, kde si bude rodina želať. “Nech povie matka, ako chce, aby bol jej syn riešený. Všetci odborníci budú jej rozhodnutie rešpektovať,” konštatovala Kalavská. Prízvukovala, že detská neurochirurgia NÚDCH bude z jej strany maximálne podporovaná. Všetkých slovenských lekárov vyzvala k tomu, aby smerovali detských pacientov s tumorom práve tam.

Generálna riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Renáta Vandriaková potvrdila, že s NÚDCH majú podpísanú dohodu o spolupráci a lekári z tohto pracoviska chodia operovať inde. “Tak ako môžu ísť operovať ostatní, operovať mohol ísť aj pán profesor Juraj Šteňo,” povedala.

Reklama

Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). “Úrad v zmysle zákona prešetruje správnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti. V medializovanom spore medzi NÚDCH a Neurochirurgickou klinikou UNB, pracovisko Kramáre však ide o manažment pacienta, organizáciu práce a v neposlednom rade o nedostatočnú spoluprácu a komunikáciu dvoch pracovísk,” skonštatoval.

Mladého chlapca operovali s nálezom na mozgu ešte v júli. Je však potrebná jeho reoperácia. Šéf NÚDCH Ladislav Kužela trvá na tom, že pracovníci ústavu postupovali pri zákroku správne, čo potvrdilo aj prestížne zahraničné pracovisko. Pacienta by mal operovať neurochirurg Juraj Šteňo. Musia ho však previezť medzi dvoma budovami, čo Kužela zamietol s odôvodnením, že pre chlapca bude presun medzi klinikami “priveľmi rizikový”. Matka chlapca pred médiami uviedla, že si operáciu syna želá aj napriek tomu, že pri prevoze existuje riziko.

Neurochirurg Juraj Šteňo v pondelok v reakcii zdôraznil, že neurocentrum NÚDCH vzniklo bez “akejkoľvek” účasti zamestnancov kliniky na Kramároch, ktorí deti s ochoreniami mozgu operovali desaťročia. Trvá preto na tom, aby sa operácie realizovali tak ako doposiaľ. Na otázku TASR, či by bol ochotný operovať pacienta s vyhovujúcimi prístrojmi na pôde NÚDCH, Šteňo súhlasil. Takáto možnosť mu však podľa jeho vyjadrenia nebola oficiálne ponúknutá.

 

Kalavská odvolala odborníka ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu Juraja Šteňa

Reklama

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská odvolala odborníka ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu Juraja Šteňa. Informovala o tom na tlačovom brífingu. Rozhodnutie urobila po dnešných medializovaných informáciách o chlapcovi s nádorom na mozgu, ktorý čaká na operáciu, nakoľko sa Neurocentrum Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) a Neurochirurgická klinika nemocnice L. Dérera nevedia dohodnúť.

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela preferuje, aby hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurochirugiu Juraj Šteňo prišiel dieťa zoperovať do Národného ústavu alebo aby sa celá operácia aj starostlivosť po nej uskutočnila na neurochirurgickej klinike nemocnice L. Dérera.

Kým generálny riaditeľ NÚDCH nechce podstúpiť riziko, že bude chlapec po náročnej operácii prevážaný, a chce aby sa operácia aj pooperačná starostlivosť vykonala na jednom mieste, podľa Juraja Šteňa nie je transport medzi klinikou a národným ústavom rizikový. “Takýto transport sa realizoval 25 rokov, nikto z mojich kolegov si nepamätá na jediný prípad poškodenia zdravia,” povedal Juraj Šteňo. Zároveň trval na tom, aby že dieťa môže byť odoperované, ale potom musí byť presunuté do NÚDCH.

Na prípad poukázal portál Noviny.sk koncom septembra. 15-ročný Lukáš má nádor ma mozgu a bojuje o život. Jednu operáciu už na oddelení Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) absolvoval, rodičia však tvrdia, že väčšinu nálezu mu v hlave nechali. Ako informoval portál Aktuality.sk koncom minulého týždňa, chlapec potrebuje ďalšiu operáciu, a to v čo najkratšom čase. Tu však vzniká problém v dohode medzi Neurocentrom NÚDCH a neurochirurgickou klinikou nemonice L. Dérera. Tá je teraz určená pre dospelých pacientov, deti v nej ale operovali desiatky rokov až do marca 2019. NÚDCH je určená pre deti, lekári v nej však majú s operáciami tohto typu menej skúseností. Dôkazom toho je, podľa lekárov z dospelej Neurochirurgickej kliniky LFUK a UNB aj fakt, že chlapca už na detskej klinike raz operovali, a to 22. júla 2019. Po magnetickej rezonancii, ktorú pacientovi robili dva dni po operácii, však zistili, že z tuhej časti nádoru odstránili len minimálnu časť.

V tomto prípade zlyhala podľa ministerky komunikácia a lekárska slušnosť. “Pacient a jeho rodičia nemajú byť rukojemníkom a nemajú riešiť, či niekto niečo vie robiť, kde to vedia lepšie robiť a zúfalo prosiť,” konštatovala šéfka rezortu. Ako povedala, nedokáže posudzovať výkony špičkových neurochirurgov, ale dovolí si posudzovať morálku pri konaní a postupovaní jednotlivých ľudí. “Pacientovi, matke aj rodine by sa malo ponúknuť najlepšie riešenie. Pre mňa ako pre ministra je nekceptovateľné, aby po Slovensku obehávali MR snímky mozgu detí. Nemôže sa to diať, považujem to za hrubé porušenie lekárskej etiky,” informovala Kalavská. Je podľa nej čudné, že odvtedy, ako je ministerka, rieši len jednu špecializáciu. Neurochirurgov si veľmi vážim, ale nie som tu na to, aby som povedala, kto je z nich najlepší,” konštatovala ministerka. Ako povedala, príjme rozhodnutia, aby sa táto situácia už nezopakovala.

Reklama

“Najviac mi je ľúto tej zúfalej ženy a chlapca. Neviem vyhodnotiť, ktorý postup je najlepší, som za alternatívu ponechať dieťa v detskej nemocnici a poskytnúť všetky prístroje, aby sa operácia urobila v NÚDCH, ale budeme plne rešpektovať rozhodnutie matky,” informovala ministerka. Všetci odborníci podľa Kalavskej budú rešpektovať rozhodnutia rodiny a robiť všetko pre záchranu pacienta. Riaditeľka UNB Renáta Vandriaková potvrdila, že ponuka, aby si Juraj Šteňo z Neurochirurgickej kliniky nemocnice L. Dérera zobral tím a prístroje do NÚSCH, naďalej trvá.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali