Kajínek má cestu otvorenú. Môže kandidovať na prezidenta

Kajínek má cestu otvorenú. Môže kandidovať na prezidenta

Česko 21. februára 2018 (HSP/Foto:youtube)

 

Omilostený väzeň Jiří Kajínek na nedávnej besede v Hodoníne povedal, že pri nasledujúcej voľbe prezidenta bude kandidovať. Potrebných päťdesiat tisíc hlasov mu ponúkali už teraz, no on to odmietol. Nechcel totiž ísť proti Zemanovi. Blesk.cz sa pýtal právnika, či vôbec môže kandidovať

Na snímke Jiří Kajínek

Podľa Kajínka je väzenie dobrou prípravou na prezidentský úrad. Aj keď už svoju možnú kandidatúru vykričal do sveta, niektorí ľudia sa domnievajú, že kandidovať nemôže.

Reklama

Opak však potvrdil český ústavný právnik a odborník v obore štátovedy a politológie Jan Kysela: „Žiadna ústavná prekážka tu nie je. V zahraničí to tak funguje, u nás však nie. Nepoznám prekážku, ktorá by tomu bránila. Osobne nepoznám podmienky milosti, ktorú Kájínek dostal, ale pokiaľ v nej vyložene nie je napísané, že sa nesmie politicky angažovať, tak prekážka neexistuje!“

Možno tak bude Česko prvou krajinou, ktorá bude mať v čele bývalého väzňa podozrivého z dvojnásobnej vraždy. Ešte však ostáva pár rokov do volieb a tak Kajínek svoju energiu momentálne venuje tomu, aby obnovil proces a očistil svoje meno.

Reklama

„V mladosti som robil zlé veci, kradol som. Veľakrát som sa za to už ospravedlnil a urobím to i teraz. Nikdy som ale nikoho neolúpil a nezabil,” dodáva Kajínek.

Ako píšu Novinky.cz, tak Kajínek začal v minulom mesiaci s cestovaním po Česku, kvôli besedám, aby tam ľuďom povedal o svojom živote vo väzení.

Tieto besedy, ktoré sa častokrát konajú v objektoch patriacich mestu, niektoré radnice neschvaľujú.

Z besedami už stihol navštíviť Zlín, v ktorom ako uviedol hovorca zlínskej radnice s tým problém nemali. „Neprikladáme tejto akcii väčší význam. Mesto Zlín nie je usporiadateľom tejto besedy a nijak ju nepodporuje. Ide o jednu z mnohých akcií, ktoré sa dajú v Zlíne navštíviť, a záleží na každom, či ho táto téma zaujme.“

Na plagátoch, ktoré pozývajú na besedu sú aj mestá Brumov-Bylnice a Uherské Hradiště.

Reklama

„Bol som vyvedený z miery, keď som sa dozvedel, že besedu bude agentúra v našich priestoroch organizovať. Na konkrétny čas si zarezervovala sálu kultúrneho domu a my sme nevedeli, aký tam chystá program. Až teraz zisťujeme, že ide o besedu s Kajínkom. Nemáme vyhlášku na to, aby sme akciu teraz zakázali,“ povedal starosta Brumova-Bylnice Zdeněk Blanař.

Ako ďalej povedal starosta Blanař, tak s touto akciou nesúhlasí a berie to ako ponaučenie, že ak sa nabudúce bude niečo konať, ta chce vedieť o čo pôjde.

S akciou tiež nesúhlasia v Bučoviciach a rozhodli sa ju zrušiť až vo chvíli, keď už boli vylepené plagáty.

Kajínek sa momentálne teší veľkej popularite o čom svedčí aj minuloročné vysielanie seriálu Já, Kajínek na Prime, v ktorom opisuje svoj život vo väzení (viac TU)

“Moja prvá noc za mrežami bola taká, že som šiel spať a prebudila ma vedľa na posteli súložiaca dvojica. Dvaja muži, ktorí robili tieto aktivity,” opísal svoje väzenské zážitky Kajínek.

Reklama

“Potom som mal rok problém s týmito ľuďmi, pretože videli, že ja nemám problém sa brániť. To bolo väzenie, kde homosexuálne hry prebiehali úplne bežne, verejne, vôbec sa za ne nehanbili. Robili sa tam svadby a také šialené veci,” opisuje situáciu Kajínek a dodáva, že proti homosexuálom nemá vôbec nič a ani proti heterosexuálom, ktorí sa správajú homosexuálne. “Ak sa im to páči, chcú to vyskúšať, nech si robia, čo chcú. Problém je v tom, že ja sa na to nemusím pozerať. Ak niekto chce robiť také veci, nech si ich robí, ale nie v mojej prítomnosti. To je jediné, čo som chcel. Nech si to robia niekde, kde nie som ja.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali