K vražde ruského diplomata v Turecku sa prihlásila koalícia Džajš al-Fatah

K vražde ruského diplomata v Turecku sa prihlásila koalícia Džajš al-Fatah

Moskva/Ankara 21. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Emrah Gurel)

 

K zodpovednosti za vraždu ruského veľvyslanca v Turecku sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.

Na snímke muž kráča okolo Centra moderného umenia, kde zastrelili ruského veľvyslanca
Na snímke muž kráča okolo Centra moderného umenia, kde zastrelili ruského veľvyslanca

Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá. Turecké bezpečnostné zložky predtým informovali, že v súvislosti s vraždou zadržali 13 osôb, medzi ktorými sú aj blízki príbuzní útočníka Mevlüta Merta Altintaša.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo útok na veľvyslanca za teroristický čin a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa ním zaoberá ako aktom medzinárodného terorizmu. Rusko v rámci vyšetrovania vyslalo do Turecka 18-členný tím expertov.

Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý síce odmietol špekulovať o pozadí vraždy ruského diplomata, ale uviedol, že podľa Moskvy nešlo o čin jednotlivca-“osamelého vlka”.

Reklama

Podobný názor – pod podmienkou zachovania anonymity – vyslovili aj viacerí tureckí predstavitelia.

Vláda v Ankare oficiálne nezverejnila žiadne predpoklady o motíve a pozadí činu. Podľa nemenovaných predstaviteľov tureckej vlády však vražda ruského diplomata vykazovala “všetky znaky plne profesionálne pripravenej akcie, nie činu jednotlivca”.

Turecké provládne médiá podozrievajú z vraždy prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary zosnoval aj neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku z júla tohto roku.

V reakcii na útok na ruského diplomata dnes ruská Štátna duma schválila rezolúciu, ktorou na vládu nalieha, aby podnikla dodatočné opatrenia na ochranu ruských diplomatov v zahraničí.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

17:52

Bývalý prezident USA Donald Trump považuje za oprávnené kritizovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabrániť vlaňajšiemu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Povedal to v rozhovore pre americký týždenník Time.

17:24

Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami.

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali