Juraj Sinay: V automobilovom priemysle je 370 subdodávateľov a 180.000 zamestnancov

Juraj Sinay: V automobilovom priemysle je 370 subdodávateľov a 180.000 zamestnancov

Žilina 14. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

V automobilovom priemysle na Slovensku je v súčasnosti zhruba 370 subdodávateľských firiem a do reťazca od najnižšieho subdodávateľa po koncového výrobcu je zapojených priamo alebo nepriamo približne 180.000 zamestnancov. Pri príležitosti dvojdňového stretnutia firiem pôsobiacich v automobilovom priemysle CEE Automotive Supply Chain 2017 to v utorok v Žiline povedal prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Juraj Sinay.

Na snímke prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay

O podujatie prejavilo podľa organizátorov záujem 385 účastníkov z 12 krajín, ktorým umožnili na internetovej stránke vopred naplánovať 669 stretnutí. Najväčší záujem o obchodné stretnutie zaznamenali zástupcovia piatich automobilových výrobcov a ich priami dodávatelia. Podujatie spoluorganizovalo šesť agentúr a zväzov, ktorých pôvodným zámerom bolo podporiť hlavne svojich partnerov, členov zo Slovenska, krajín V4 a nájsť priestor na stretnutie, rokovania a nadviazanie obchodných vzťahov.

Reklama

Slovensko je podľa prezidenta ZAP technologicky celkom dobre pripravené. “Najhustejšia sieť subdodávateľov je od stredu Slovenska na západ a je jasné, že je tu ešte veľký priestor od stredu Slovenska na východ. Veľmi pozitívne je, že prichádzajú koneční zhotovitelia, ktorí stále uvádzajú na trh nové výrobky. Dnes už môžeme hovoriť aj o tom, že cieľovo tu možno budú autá s alternatívnymi pohonmi. A toto je veľká príležitosť pre všetkých subdodávateľov v reťazci automobilového priemyslu,” povedal Sinay.

“Sme radi, že Slovensko vďaka svojej centralizovanej polohe a hlavne orientácii na automobilový priemysel dokázalo prilákať tak veľký počet účastníkov. Už prvý ročník nášho podujatia je dôkazom, že automobilový priemysel má stále potenciál na rozvoj a je otvorený novým obchodným príležitostiam. Trh dodávateľov v automobilovom priemysle v strednej Európe je pomerne vysoko koncentrovaný a dlhodobo vykazuje rastúcu tendenciu,” povedal za organizátorov generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič.

Reklama

O nových trendoch, požiadavkách a skúsenostiach z praxe prednášali okrem iných zástupcovia spoločností Volkswagen Slovakia, Kia Motors Slovakia a PSA Group. “Kritickým faktorom je trh s ľuďmi a schopnosť firiem ich prilákať alebo nahradiť technológiami. A vôbec schopnosť a ochota firiem aplikovať nové technológie do výrobných procesov. Tu vidieť rozdiely medzi firmami, ktoré boli schopné alebo videli ďalej do budúcnosti a pripravovali sa na to. To je pre nás ukazovateľ úrovne dodávateľskej firmy a takisto jej schopnosti udržať sa v silnom konkurenčnom prostredí vpredu. Tým je takýto partner žiadaný a dôveryhodný pre každého zákazníka,” uviedol Michal Lábaj z Kia Motors Slovakia.

Podľa Pavla Štěpánka zo spoločnosti Škoda Auto je tlak na zefektívnenie práce u subdodávateľov jednoznačný. “Na to, čo predtým robilo päť ľudí, sú dnes napríklad iba dvaja konštruktéri. Toto nepostihuje iba nás, že rastie objem projektov a je na to stále menší počet ľudí. Určite sa to dotýka aj našich subdodávateľov. Keď k nim jazdíme, snažíme sa ich nejakým spôsobom motivovať, aby vzdelávali svojich zamestnancov. Pretože požiadavky našich zákazníkov na výrobok rastú, rovnaké požiadavky sa snažíme prenášať na našich subdodávateľov,” dodal Štěpánek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali