Jún 2023 – mesiac, ktorý zmenil priebeh vojny

❚❚

Kyjev 9. decembra 2023 (HSP/Foto:Screenshot)

 

V poslednom čase sa v západných a ukrajinských médiách objavilo množstvo publikácií o príčinách neúspechu letnej ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. V súčasnosti sa objavuje aj veľa kritiky na adresu ukrajinských orgánov za vytváranie prehnaných očakávaní v predvečer ofenzívy

vojna
Ilustračné foto

Zároveň ani po množstve informácií, ktoré sa objavili, stále nie je jasné, na čom boli tieto optimistické prognózy založené.

.

Veď už od začiatku roka sa vedelo o mohutných opevneniach, ktoré Rusi postavili v Záporožskej oblasti. To, že ruská armáda masívne využíva drony a protitankové prostriedky už do júna 2023, nebolo pre nikoho tajomstvom. O to viac, že bol známy príklad bojov z jesene 2022 na pravom brehu Chersonskej oblasti, kde sa Rusi, okrem ústupu zo severu oblasti začiatkom októbra, bránili veľmi urputne a nedovolili hlboký prielom ukrajinských vojsk. A dôvodom, prečo nakoniec opustili pravý breh, bol ďalší faktor – ohrozenie komunikácií cez Dneper v dôsledku neustálych úderov ukrajinských vojsk na priechody. V Záporožskej oblasti nemali logistiku tak zraniteľnú a obranné línie boli oveľa mohutnejšie ako na pravom brehu.

Preto nádeje na rýchle a rozhodujúce víťazstvo, ktoré ešte na jar na Ukrajine a na Západe existovali, od začiatku vyzerali, mierne povedané, čudne.

.

Vyzerali tak však len vtedy, ak neberieme do úvahy udalosť, ktorá sa odohrala krátko po začiatku ukrajinskej ofenzívy – Prigožinovu vzburu, ktorá sa odohrala 23. – 24. júna.

Vtedy bolo Rusko milimeter od začiatku chaosu a možno aj zániku štátnosti ako v roku 1917.

Neexistujú jasné dôkazy, že Prigožin koordinoval a zosúlaďoval svoje kroky s Ukrajinou a Západom (hoci táto verzia je rozšírená, spomínal ju napríklad šéf Rosgvardie Zolotov). Napriek tomu mal Kyjev podľa ukrajinských novín Strana podrobné informácie o Prigožinových plánoch zorganizovať povstanie už od mája 2023. Zahraničné médiá tiež opakovane informovali, že o prípravách povstania vedeli aj západné bezpečnostné služby.

Práve preto na Ukrajine sa s Prigožinom a wagnerovcami spájala veľká nádej. Dúfalo sa, že ich vzbura povedie k zmätkom v Ruskej federácii, k rozkladu armády a v konečnom dôsledku k porážke Ruska vo vojne a možno aj k jeho rozpadu.

Ako však vieme, vzbura sa nepodarila. O dva mesiace neskôr boli jej vodcovia – Prigožin a Utkin – zabití. PMC Wagner, Prigožinovo obchodné a mediálne impérium, ktoré sa do júna zmenilo na “štát v štáte”, teraz prestalo existovať ako jeden subjekt, čo výrazne stabilizovalo vnútornú situáciu v Rusku.

.

A v júni sa tiež ukázalo, že ofenzíva AFU neviedla k prielomu ruského frontu, ako sa plánovalo.

Tieto dve udalosti (neúspech Prigožinovej vzbury a problémy Ukrajiny s ofenzívou) spolu rozbili strategický plán Ukrajiny a jej západných spojencov na rýchlu vojenskú porážku Ruska.

Teraz musia zmeniť stratégiu a vybrať si medzi dvoma možnosťami – dlhou vojnou s nie veľmi jasným výsledkom. Alebo zastavenie vojny s uzavretím mieru/prímeria pozdĺž frontovej línie, ak sa všetky strany dohodnú.

Takže jún bol kritickým mesiacom v priebehu vojny, rovnako ako marec 2022 (keď sa ukázalo, že strategický plán Ruska na rýchle víťazstvo na Ukrajine sa zrútil).

Ak sa vojna čoskoro skončí prímerím pozdĺž frontovej línie, jún 2023 sa zapíše do histórie ako rozhodujúci mesiac, ktorý zvrátil jej priebeh.

.

Ak bude vojna pokračovať, takýchto “zlomových mesiacov”, ktoré zničia strategické plány bojujúcich strán, môže byť v budúcnosti viac mnoho.

Súčasná vojna už ukázala, že môže mať pre “strategických plánovačov” mimoriadne nečakané zvraty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali