John Degenkolb vybojoval emotívne víťazstvo v 9. etape etape Tour. Sagan skončil na 5. mieste

John Degenkolb vybojoval emotívne víťazstvo v 9. etape etape Tour. Sagan skončil na 5. mieste

Roubaix 15. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Peter Dejong)

 

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej 9. etape 105. ročníka Tour de France piate miesto. Víťazom sa stal jazdec stajne Trek-Segafredo John Degenkolb z Nemecka, ktorý sa presadil v záverečnom špurte trojčlennej skupiny. Pre Nemca to bolo emotívne víťazstvo po ťažkom páde, z ktorého sa zotavoval takmer rok.

Nemecký cyklista John Degenkolb (vpravo) víťazí pred Belgičanom Gregom van Avermaetom v žltom drese vedúceho pretekára počas 9. etapy 105. ročníka Tour de France.

Víťaz Degenkolb trať dlhú 157 km z Arras do Roubaix zvládol v čase 3:24:26 h. Druhý bol vedúci muž priebežného poradia Belgičan Greg van Avermaet z BMC, na treťom mieste skončil jeho krajan Yves Lampaert (Quick-Step Floors).

Reklama

Van Avermaet tak zvýraznil svoj náskok na čele priebežného poradia, k dobru má 43 sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom. Sagan prišiel do cieľa s mankom 19 sekúnd ako druhý muž kvarteta prenasledovateľov za Belgičanom Philippom Gilbertom a naďalej jasne dominuje v bodovacej súťaži o zelený dres.

Nedeľňajšia etapa mala prakticky len rovinatý profil, no bola špecifická prejazdom po “mačacích hlavách”. Počas náročnej, nevyspytateľnej a divácky veľmi atraktívnej trate prišlo k viacerým pádom, ktorým sa nevyhli ani najväčší favoriti na celkové víťazstvo. Už po desiatich kilometroch odstúpil pre zranenie austrálsky cyklista Richie Porte. Jazdec tímu BMC spadol a rovnako ako v roku 2017 nepríde do cieľa najprestížnejších etapových pretekov ani tentoraz.

Reklama

Pred prvým úsekom na kockách sa zoradili na čele balíka viaceré tímové formácie a uvedomovali si, že na takomto teréne sa jazdí najbezpečnejšie na predných pozíciách. Otváracia pasáž na pavé prebehla takmer bez komplikácii, defekt ale dostal Romain Bardet a po úseku strácal jednu minútu. Pelotón tadiaľ previedol tím Bora – hansgrohe, Peter Sagan a Majka sa nachádzali v bezpečí.

Po druhom sektore sa prebehlo rovnakým spôsobom a Bardet sa vrátil späť. Onedlho bola pripravená šprintérska prémia, ktorú vyhral Thomas de Gendt a získal 20 bodov. Z pelotónu bol najrýchlejší Peter Sagan, získal päť bodov a upevnil si svoju vedúcu pozíciu v bodovacej súťaži. Jazdci tímu Bora-Hansgrohe predvádzali na úvodných kockách výbornú prácu. Pri výjazde z tretieho sektoru sa ocitol na zemi aj víťaz dvoch etáp Dylan Groenewegen, ale pokračoval ďalej.

V ďalšom úseku spadli členovia hlavnej skupiny a to sa snažil využiť tím Sky, ktorý viedol skupinku približne dvadsiatich jazdcov. Peter Sagan sa v nej udržal, boli tu farby Quick-Step Floors a aj Movistar tu mal svojich zástupcov. Landa, Valverde s Quintanom prežili túto selekciu na tej správnej strane.

Na snímke belgický cyklista Greg van Avermaet a slovenský cyklista Peter Sagan.

Druhá skupina favoritov strácala dvadsať sekúnd, dopredu sa chceli dostať Nibali, Urán, Bardet a Yates. Potom sa hlavná skupina rozrástla o množstvo jazdcov, vrátane spomínaných favoritov. Vzadu ešte zostával Van Garderen a posledný pád výrazne zastavil aj Fuglsanga a Majku. Obaja sa však dokázali vrátiť späť. Po týchto vypätých momentoch sa situácia uspokojila a všetci hlavní kandidáti na úspech v celkovom hodnotení zostávali pohromade.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom na najdlhšom úseku zrýchlil a natiahol hlavnú skupinu Greg van Avermaet, ale selekciu nespôsobil. Peter Sagan si strážil v tomto momente pozície za belgickým cyklistom. Defekt tu opäť riešil Romain Bardet a v pokročilom štádiu etapy musel opäť vynulovať minútové manko. Balík sa snažil kontrolovať tím Sky

Reklama

Hneď v nasledujúcej pasáži na pavé spadol Chris Froome a britský cyklista rozdelil hlavný balík. Nezranil sa, ale musel dobiehať ostatných favoritov. Podarilo sa mu to, takže za hlavnou skupinou zostával Roman Bardet a spolu s ním aj Bauke Mollema.

Vedúcu dvojicu Janse van Rensburg a Damien Gaudin pohltil hlavný balík 20 km pred cieľom. Záver sa niesol v znamení niekoľkých nástupov. V predposlednom úseku približne 15 km pred cieľom zaútočili Van Avermaet, Degenkolb a Lampaert. Ich únik bol úspešný a v etape napokon triumfoval Degenkolb. Sagan obsadil piatu priečku, keď ho na cieľovej páske v špurte štvorčlennej skupinky predbehol Gilbert. Rigoberto Uran po problémoch stratil takmer dve minúty, Badet s Landom približne pol minúty na najlepších.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali