Jediná karta, s ktorou môžu USA hrať: eskalácia konfliktu

Jediná karta, s ktorou môžu USA hrať: eskalácia konfliktu

Washington 1. marca 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Je nesmierne ťažké nájsť pravdu o vojne na Ukrajine, píše prominentný ekonóm James Rickards

Joe Biden Volodymyr Zelenskyj
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden sa zapisuje do knihy návštev počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve

Prvým dôvodom je, že… je to vojna. Vojny sa vždy ťažko merajú v reálnom čase. Slovné spojenie “vojnová hmla” bolo vymyslené na vyjadrenie neistoty a nepresnosti ohľadom priebehu akejkoľvek konkrétnej vojny.

Reklama

Napriek tomu existuje ďalší dôvod, prečo je vojna na Ukrajine pre mnohých mätúca.

Je to preto, že ukrajinské propagandistické úsilie je jedným z najúžasnejšie účinných zlepencov lží, aké sme kedy videli.

Reklama

Od stíhacieho esa “Duch Kyjeva” cez “Hrdinov z Hadieho ostrova” až po divoko preháňané tvrdenia o ruských obetiach a potláčanie akýchkoľvek správ, ktoré zle odzrkadľujú Ukrajinu, ukrajinská propagandistická mašinéria pracuje na plné obrátky.

Dalo sa to očakávať vzhľadom na to, že prezident Zelenskyj je bývalý herec a komik. Je zvyknutý na mediálnu scénu a vymýšľanie scénok pre publikum. Zelenského podporuje malá armáda mediálnych poradcov a posilňujú ju sympatizanti vrátane prezidenta Bidena, britského premiéra Riša Sunaka a médií ako The New York Times.

 

Odvaha pod (falošnou) paľbou

Posledným propagandistickým kúskom bola cesta Joea Bidena do Kyjeva niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie. Biden predniesol konzervovaný prejav, schválil ďalších 500 miliónov dolárov na zbrane a naskočil späť do vlaku do Poľska.

Propagandistickou pikantériou bolo, keď Biden a Zelenskyj vošli na otvorené nádvorie a začali húkať kyjevské sirény. Rusi boli vopred informovaní, že tam bude Biden, a súhlasili, že počas Bidenovej návštevy nebudú organizovať žiadne nálety.

Reklama

V skutočnosti sa už nejaký čas žiadne nálety nekonali. Nikto nevidel žiadne lietadlá, drony ani rakety. Sirény boli len divadelným efektom, ktorý mal vytvoriť falošný pocit nebezpečenstva, aby ho ako zvukovú kulisu zachytili svetové médiá.

Ukrajina túto vojnu ťažko prehráva, ale nemôžete obviňovať ľudí zo Západu, že veria v opak. Všetci sú obeťami zelensko-ukrajinskej propagandistickej mašinérie.

 

A čo sankcie? Ako fungujú? Je mi ľúto, ale mal som pravdu

Sankcie USA a EÚ voči Rusku kvôli Ukrajine boli horšie ako úplné zlyhanie. Nedokázali zmeniť správanie Ruska, nedokázali podstatne poškodiť ruské hospodárstvo a ako bumerang poškodili USA, Európu a mnohé západné finančné inštitúcie.

Písal som o tom minulý rok v marci a apríli, krátko po začatí vojny. Moje komentáre sa stretli so skepsou (v lepšom prípade) a extrémnou kritikou (v horšom prípade). Na tom nezáleží. Vtedy som mal pravdu a odvtedy sú dôkazy zdrvujúce.

Reklama

Ruský rubeľ je dnes silnejší ako pred začiatkom vojny. Príjmy z predaja ropy a plynu v Rusku sú vyššie ako pred vojnou. Ruská ropa sa predáva so zľavou Indii a Číne, ale Rusko túto zľavu kompenzuje zvýšeným objemom.

Ruská ekonomika sa v roku 2022 prepadla len o približne 3 % (podľa skorších odhadov sa očakával pokles o približne 20 % alebo viac) a v tomto roku sa očakáva mierny rast ruskej ekonomiky oproti pravdepodobnej recesii v USA a Európe. Rusko a Čína sú ďaleko vo vývoji interoperabilného systému platieb a zúčtovania medzinárodných transakcií, ktorý nahradí systém SWIFT, z ktorého bolo Rusko vyradené.

Poškodenie ruských inštitúcií je v skutočnosti veľmi ťažké, pretože Rusko sa roky pripravovalo práve na takýto finančný útok zo strany Spojených štátov. Jeho banky sú robustné, majú dobrú likviditu a prístup k medzibankovým nástrojom, a to aj bez výhod SWIFT-u alebo západných korešpondentov.

Rusko medzitým pokračuje v ničení ukrajinskej armády raketami zo Severnej Kórey, bezpilotnými lietadlami z Iránu a vlastnými obrovskými priemyselnými kapacitami.

 

Jediná karta, ktorou môžu USA hrať

Ukrajina teda na bojisku prehráva a sankčný režim vedený Spojenými štátmi voči Rusku zlyhal. Jedinou reakciou USA je eskalácia konfliktu.

Eskalácia amerických zbraní poskytovaných Ukrajine je ohromujúca. Začali sme raketami zem-vzduch Stinger na zostrelenie ruských lietadiel a raketami Javelin, ktoré sú silnými protitankovými zbraňami (hoci britský systém NLAW, ktorý sa používa na Ukrajine, je zrejme lepší).

Ďalej sme poskytli HIMARS, čo je ťažké delostrelectvo s dlhým doletom a presne navádzanými strelami. Ukrajina ho používa s dobrým účinkom, hoci sa zdá, že Rusi vyvinuli prostriedky na jeho potlačenie.

Na rozdiel od toho, čo hovorí propagandistická mašinéria, Rusi nie sú idioti. V skutočnosti samotný šéf ukrajinskej armády povedal, že “všetka vojenská veda sa nachádza v Rusku”.

Každopádne, od dodania HIMARS-u sa USA, Veľká Británia a Nemecko zaviazali poskytnúť špičkové tanky vrátane amerického tanku Abrams, britského Challenger 2 a nemeckého Leopard 2. Mimochodom, existujú nepotvrdené správy, že niektoré Leopardy sa už objavujú na bojisku.

Reklama

Potom ukrajinský prezident Zelenskyj bez toho, aby preskočil, požiadal o stíhačky F-16. Biden povedal nie, ale najprv odmietol aj tanky. Je pravdepodobne len otázkou času, kedy F-16 schváli.

To všetko bolo podporené miliardami dolárov na spravodajské, sledovacie a komunikačné systémy, ktoré sú určené na vyhľadávanie ruských cieľov a usmerňovanie použitia amerických zbraní.

To nehovoriac o skutočnej prítomnosti síl NATO na Ukrajine. Niektoré zdroje uvádzajú, že na frontovej línii je až 20 000 poľských vojakov oblečených v ukrajinských uniformách, čo z nich robí zahraničných žoldnierov. Americké a britské jednotky sú na mieste aj bez uniforiem, čo je porušením Ženevských konvencií.

Samozrejme, pre Rusov to nie je žiadne tajomstvo. Nedávno nás varovali, aby sme z Ukrajiny stiahli všetok personál a vybavenie NATO. Ak to neurobíme, Rusi obnovili varovanie, že by sa mohli stať legitímnym cieľom.

 

Reklama

Ukrajina prehráva

Napriek tomu žiadna z týchto pomocí nebola obzvlášť účinná. Ukrajina vo vojne ťažko prehráva, pretože Rusko pomaly a metodicky oslabuje ukrajinské sily na širokom fronte. Rusko takmer obkľúčilo strategicky dôležité mesto Bachmut a pravdepodobne ho čoskoro úplne odreže, čím uväzní 20 000 – 30 000 ukrajinských vojakov.

Strata Bachmutu bude pre Ukrajinu významnou porážkou, pretože výrazne oslabí jej obrannú líniu v Donbase. V skutočnosti majú len jednu obrannú líniu, na ktorú sa môžu vrátiť, a tá je výrazne slabšia ako línia, o ktorú v súčasnosti bojujú.

Ak sa Rusku nakoniec podarí prelomiť túto poslednú líniu, medzi touto líniou a riekou Dneper ich zastaví len veľmi málo.

Mimochodom, nič z toho nie je obvinením ukrajinskej armády. Bojovali tvrdo a statočne a bojujú aj naďalej. Lenže čelia presile, ktorá ich výrazne prevyšuje v počte tankov, lietadiel, delostrelectva a, čo je dôležité, munície. Sú jednoducho prestrieľaní.

 

Reklama

Kde je kavaléria?

Medzitým mnohé z prisľúbených zbraní (vrátane tankov) v skutočnosti nedorazili a možno nebudú pripravené ani o šesť mesiacov alebo dlhšie. Ukrajina by ich teraz určite potrebovala!

Najmä F-16 sú nesplniteľným snom, pretože ukrajinskí piloti s nimi nevedia lietať a výcvik môže trvať takmer rok. Je možné, že piloti NATO by ich mohli tajne pilotovať, ale pomyslite len na ruské propagandistické víťazstvo, ak zostrelia a zajmú pilotov NATO, ktorí nemajú lietať nad Ukrajinou.

Napriek tomu sa okrem ich účinnosti vynára aj ďalšia otázka. Môžu si USA, Veľká Británia a Nemecko skutočne dovoliť poskytnúť tieto zbrane bez toho, aby si poškodili vlastnú pripravenosť v prípade vojen inde?

Faktom je, že západné arzenály sa kvôli zbraniam a munícii poskytnutým Ukrajine značne vyčerpali. Európske arzenály neboli na začiatku veľké, ale aj americké zásoby klesli do nebezpečnej zóny. Situácia je ešte horšia, pretože nedostatok sa nedá rýchlo doplniť.

USA po skončení studenej vojny zatvorili mnohé muničné továrne. Tie sa dajú znovu spustiť, ale úplná vojnová mobilizácia trvá roky, nie týždne. Dobrým príkladom je druhá svetová vojna.

Do roku 1943 vyrábali USA vojnové lietadlá tempom takmer 100 000 lietadiel ročne. V roku 1941 to však bolo len 18 000. Spoločnosť Ford Motor Co. v podstate zastavila výrobu automobilov a svoju obrovskú továreň River Rouge na čas prestavala na výrobu lietadiel.

Tento päťnásobný nárast počtu stíhačiek a bombardérov trval dva roky. Nepodarilo sa to za niekoľko mesiacov. Je spravodlivé položiť si otázku, či sa táto vojna v širšom zmysle oplatí.

Reklama

Ešte viac sa treba pýtať, či stojí za to ohroziť národnú bezpečnosť USA tým, že sa vyčerpajú dôležité zásoby zbraní, aby sa podporila skorumpovaná oligarchia vo východnej Európe.

Američania možno zistia, že odpoveď na obe otázky je záporná.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali