Je dôvodom napätia na Ukrajine prianie USA odstaviť Európu od ruského plynu? Spojené štáty rokujú s Katarom o dodávkach skvapalneného zemného plynu LNG do EÚ

Je dôvodom napätia na Ukrajine prianie USA odstaviť Európu od ruského plynu? Spojené štáty rokujú s Katarom o dodávkach skvapalneného zemného plynu LNG do EÚ

Bratislava 23. januára 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Americkí predstavitelia rokujú s Katarom o zásobovaní európskych krajín skvapalneným zemným plynom (LNG) v prípade, že ruská invázia na Ukrajinu povedie k nedostatku na kontinente

LNG plyn
Ilustračné foto

Podľa zdrojov z novín Bloomberg plánuje prezident Joe Biden požiadať emíra Katáru, šejka Tamima bin Hamada Al Thaniho, aby navštívil Biely dom, možno už koncom tohto mesiaca.

Reklama

Spojené štáty sú vraj znepokojené, že Rusko sa pripravuje na možnosť nového vojenského útoku na krajinu, ktorú “čiastočne napadlo v roku 2014”, pričom Moskva dôrazne popiera, že by plánovala zaútočiť na Ukrajinu.

Európska únia závisí od Ruska približne zo 40 % dodávok plynu. Americké sankcie v súvislosti s akýmkoľvek konfliktom by mohli tieto dodávky narušiť, pričom akékoľvek prerušenie dodávok ruského plynu do Európy by zhoršilo energetickú krízu spôsobenú nedostatkom paliva.

Reklama

Ako povedal tlačovej agentúre Reuters vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia USA pod podmienkou zachovania anonymity, Američania už plánujú náhradu, pričom diskusie amerického ministerstva zahraničných vecí s energetickými spoločnosťami viedol hlavný poradca pre energetickú bezpečnosť Amos Hochstein.

“Spojené štáty sľúbili, že Európu podržia, ak dôjde k nedostatku energie v dôsledku konfliktu alebo sankcií,” povedal agentúre ďalší zdroj.

„Amos [Hochstein] navštevuje do veľkých spoločností vyrábajúcich LNG a krajín ako Katar, aby zistil, či môžu pomôcť Spojeným štátom,” dodal.

Katarské úrady doteraz správy nekomentovali.

Zaujímavé je si položiť otázku, komu táto situácia v budúcnosti prospeje. Členské štáty EÚ získavajú približne 40 percent dodávok zemného plynu z Ruska a väčšina z nich prechádza cez Ukrajinu. V prípade, že by došlo k odstaveniu plynovodu cez Ukrajinu a zákazu uvedenia do prevádzky plynovodu Nord Stream 2, stala by sa EÚ závislá na dodávkach LPG, pričom nie je isté či by tieto dodávky prichádzali vždy len od Katáru. Spojené štáty sa totiž nikdy netajili tým, že chcú dodávať EÚ ich LPG plyn. Síce oveľa drahší ako ruský plyn, ale keď ten v budúcnosti nebude…

Reklama

Andrea Lopatková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali