Je čas začať byť triezvy: Ukrajina vo vojne nevyhráva, naopak, ťažko prehráva

Je čas začať byť triezvy: Ukrajina vo vojne nevyhráva, naopak, ťažko prehráva

Kyjev 6. januára 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Vojna na Ukrajine zostáva najdôležitejším príbehom súčasného sveta, konštatuje James Rickards (prinášame preklad jeho príspevku)

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Neverte neustálej propagande americkej vlády a médií o Ukrajine. Ukrajina vo vojne nevyhráva, naopak, ťažko prehráva, tvrdí Rickards.

Reklama

Ale počkajte, nehovorí sa v správach v posledných mesiacoch o ukrajinských ziskoch, zatiaľ čo Rusko ustupuje a je ťažko porazené? To je mainstreamový, proukrajinský naratív. Tu je realita:

Väčšina ukrajinských úspechov sa týkala slabo bránených pozícií, ktoré Rusi rýchlo opustili, pretože sa im neoplatilo bojovať o ich obranu.

Reklama

Tieto ruské jednotky (v skutočnosti donbaská domobrana) dostali rozkaz ustúpiť do opevnených ruských línií, zatiaľ čo ukrajinské sily, ktoré sa ponáhľali zaplniť prázdne miesta, boli zmasakrované ruským delostreleckým bombardovaním.

Väčšina ľudí uvažuje o vojne v zmysle územia. Ak stratíte územie, musí to znamenať, že prehrávate vojnu. Nie je to však vždy také jednoduché.

 

Ruská stratégia

Rusi sa ochotne vzdajú územia, aby mohli neskôr za priaznivejších okolností opäť bojovať. Jednoducho ho znovu získajú, keď budú podmienky pre nich priaznivé. Nejde im primárne o územie ako také. Hlavným ruským cieľom je rozdrviť a zničiť ukrajinské ozbrojené sily.

A ak sa chcú Ukrajinci naďalej vrhať proti ruským pozíciám, aby získali späť územie a zaznamenali propagandistický prevrat, Rusom to nevadí. Len rozdrvia útočiace sily ťažkou delostreleckou paľbou (delostrelectvo zabíja vo vojne oveľa viac ľudí ako guľky alebo bomby).

Reklama

A napriek tvrdeniam ukrajinskej vlády sa podľa najlepších spravodajských informácií Rusko v súčasnosti teší z pomeru obetí 8 – 10:1. Inými slovami, Rusko spôsobuje Ukrajine osem až desať obetí za každú obeť, ktorú utrpí.

Takýto pomer nie je pre Ukrajinu udržateľný.

 

Rusko sa pripravuje znížiť tlak na Ukrajinu

Rusko medzitým posilnilo svoje pozície o 300 000 alebo viac čerstvých vojakov (približne 30 divízií), ktorí sú oddýchnutí a zásobovaní. To je navyše k počtu vojakov, ktorí už na Ukrajine sú.

Podľa dôkazov ich podporuje najmenej 1 500 tankov, 5 000 obrnených bojových vozidiel, 1 000 raketových delostreleckých systémov, stovky lietadiel s pevnými krídlami a vrtuľníkov plus tisíce taktických balistických rakiet, riadených striel a bezpilotných lietadiel.

Reklama

 

Zároveň všetko nasvedčuje tomu, že Rusko mení svoju stratégiu

Pôvodná ruská invázia bola zle premyslená a prebiehala nesystematicky. Na rozdiel od mainstreamového názoru Putin nikdy nemal v úmysle dobyť Kyjev a okupovať Ukrajinu. Invázne sily boli príliš malé na dosiahnutie týchto cieľov.

V rozpore s mainstreamovou mienkou sa Putin nezameriaval ani na civilné obyvateľstvo Ukrajiny. Chcel sa v čo najväčšej miere vyhnúť civilným obetiam. Samozrejme, niektoré civilné ciele boli zasiahnuté, ale to sa vo vojne stane.

Putin namiesto toho veril, že “špeciálna vojenská operácia” povie Kyjevu a Washingtonu, že Rusko to s presadzovaním svojich červených línií na Ukrajine myslí vážne, že je ochotné použiť silu. Myslel si však, že jeho demonštrácia sily ich privedie k rokovaciemu stolu.

Veľmi sa však prepočítal. Namiesto toho, aby Kyjev a Washington priviedli k rokovaciemu stolu, rozhodli sa agresívne brániť Ukrajinu. Zle pripravené ruské sily boli v mnohých prípadoch zatlačené späť a zlikvidované.

 

“Tentoraz to Rusko myslí vážne”

Teraz však Rusko sťahuje rukavice. Už začalo s intenzívnymi a trvalými útokmi na ukrajinskú infraštruktúru vrátane energetickej siete a energetických uzlov. Jeho armáda sa tiež preskupuje a pripravuje na masívne protiútoky.

Nebude robiť rovnaké chyby ako počas zle naplánovaných útokov vo februári minulého roka. Rusko to tentoraz myslí vážne.

Už nemá záujem priviesť Ukrajinu k rokovaciemu stolu. Namiesto toho sa sústreďuje na zničenie ukrajinských vojenských síl a nanútenie dohody Kyjevu.

Veľká zimná ofenzíva sa začne čoskoro, pravdepodobne keď pôda na juhu Ukrajiny úplne zamrzne (bahnitá pôda bude ruské sily brzdiť). Úspešná protiofenzíva upevní ruskú kontrolu nad Donbasom (srdcom ukrajinského priemyslu a prírodných zdrojov), poskytne Rusku kontrolu nad Záporožím (najväčšia jadrová elektráreň v Európe) a možno bude zahŕňať aj dobytie Odesy, najdôležitejšieho ukrajinského čiernomorského prístavu.

Reklama

Náklady na zvyšok Ukrajiny od Kyjeva po Ľvov budú strašné, vrátane takmer úplného znehodnotenia jej energetickej kapacity, dopravných liniek a zásobovania potravinami. Dodávky zbraní zo strany USA a Veľkej Británie nebudú mať veľký význam, pretože sú príliš malé a príliš neskoré a Ukrajinci sú sotva vycvičení na ich používanie.

Tieto vyhliadky však vôbec neovplyvňujú protiruských vojnových jastrabov, demokratov aj republikánov, ktorí sú odhodlaní predĺžiť vojnu za každú cenu – aj keby to znamenalo bojovať proti Rusku do posledného Ukrajinca.

 

Skvelá dohoda pre vojensko-priemyselný komplex

Zdá sa, že približne každý týždeň USA oznamujú nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Tieto balíky pomoci sa delia na dve kategórie: Niektoré z nich sú jednoduché finančné transfery, ktoré majú oligarchom na Ukrajine zabezpečiť finančné prostriedky na udržanie ich vlády v chode.

Iné pozostávajú zo zbraní vrátane bezpilotných lietadiel, protiraketových batérií ako Patriot, delostrelectva s dlhým doletom a najnovšie aj z oznámenia, že USA môžu dodať Ukrajine bojové vozidlá Bradley alebo BFV.

Reklama

Celková suma takejto pomoci Ukrajine, vrátane rozpočtového balíka vo výške 1,7 bilióna dolárov, ktorý pred dvoma týždňami schválil americký Kongres, sa blíži k 100 miliardám dolárov.

Pokiaľ ide o zbrane, pomoc Ukrajine je oveľa menšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Zdá sa, že Ukrajina dostáva vybavenie za miliardy dolárov, ale v skutočnosti dostáva vyradené zbrane zo zásob USA.

V skutočnosti ide o to, že USA sa zbavujú starých alebo zastaraných systémov na Ukrajine (pôvodné BFV boli vyrobené v roku 1981, teda pred viac ako 40 rokmi) a potom využívajú rozpočtové prostriedky na objednávanie nových zbraní pre seba.

Medzitým USA pravdepodobne pošlú Ukrajine staršiu verziu systému protivzdušnej obrany Patriot – a to len jednu batériu pozostávajúcu z ôsmich raketometov. Zdá sa, že to nie je taká zmena, ako si mnohí myslia. Rusi systém jednoducho prevalcujú počtom a potom ho vyradia. Pravdepodobne nevydrží dlho, kedykoľvek bude nasadený, čo môže byť už o niekoľko mesiacov.

Skutočnými víťazmi týchto presunov zbraní budú americkí dodávatelia obranných systémov ako Raytheon, Lockheed Martin a Northrop Grumman, ktorí dostanú peniaze na vybudovanie nových moderných systémov pre USA.

Reklama

Skutočnými porazenými budú ukrajinskí občania, ktorí budú naďalej zbytočne umierať, ak sa nedosiahne dohoda, ktorá by uznala realitu na mieste.

 

Koľko západnej vojenskej pomoci sa skutočne dostane do terénu?

Aby bola táto situácia ešte absurdnejšia, Rusko väčšinu vybavenia, ktoré sa dostane na Ukrajinu, rýchlo vyhodí do vzduchu.

Rusko má veľmi dobré spravodajské informácie o tom, kde sa tieto zbraňové systémy nachádzajú, keď sa dostanú na Ukrajinu. Pomocou globálneho satelitného snímania, laserového navádzania a kombinácie bezpilotných lietadiel a riadených striel Putin úspešne zabránil tomu, aby sa tieto zbrane dostali na bojisko, alebo ich zničil, ak sa tam dostanú.

USA však už na Ukrajinu minuli toľko peňazí a tak silno sa zaviazali k úplnej porážke Ruska, že ruské víťazstvo by pre USA, ktoré sa stále trápia po neúspechu v Afganistane, znamenalo ďalšiu strategickú porážku.

V stávke sú zvyšky dôveryhodnosti USA.

 

Reklama
Brinksmanship

Čo sa stane, ak Rusko privedie Ukrajinu na pokraj porážky? Zloží Biden a jeho silne protirusky naladená administratíva jednoducho ruky a prizná Rusku víťazstvo? Na základe ich maximalistickej rétoriky a odhodlania zvíťaziť na Ukrajine sa to zdá byť nepravdepodobné.

Biden neprejavil žiadne známky ústupu a nedávno povedal, že bude Ukrajine dodávať zbrane tak dlho, ako to bude potrebné. Na druhej strane Putin tiež neustúpi a zdá sa, že je odhodlaný zabezpečiť celé pobrežie Ukrajiny vrátane kritického prístavu Odesa.

Veľké nebezpečenstvo by mohlo vzniknúť, ak by USA nerozumne pokračovali v eskalácii až do trpkého konca, aby odvrátili ukrajinskú porážku. Nepredpokladám, že sa to stane, ale veci by sa mohli vystupňovať až do bodu, keď sa zo zúfalstva použijú taktické jadrové zbrane. Od tohto bodu je už len krôčik k širšiemu použitiu strategických jadrových zbraní.

Opäť, nepredpokladám konkrétne, že sa to stane. Je to však reálna možnosť vychádzajúca z logiky eskalácie a zdá sa, že ak sa neprebudíme, budeme kráčať do jadrovej konfrontácie.

Prebudíme sa?

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali