“Zatknite ma,” odkazuje známa spisovateľka

“Zatknite ma,” odkazuje známa spisovateľka

Bratislava 2. apríla 2024 (HSP/BBC / Foto:Sputnik/AP-Joel Ryan )

 

Svetoznáma spisovateľka J.K. Rowlingová v sérii príspevkov na sociálnych sieťach napadla nový škótsky Zákon o zločinoch z nenávisti. Podľa BBC vyzvala políciu, aby ju zatkla, ak sa domnieva, že tým spáchala nejaký trestný čin

J. K. Rowlingová
Na snímke J. K. Rowlingová

Autorka Harryho Pottera, ktorá žije v Edinburghu, označila za mužov niekoľko transrodových žien vrátane odsúdených väzňov, trans aktivistov a iných verejných činiteľov.

Reklama

Povedala, že sloboda prejavu a presvedčenia je na konci, ak bude zákonom zakázaný presný opis biologického pohlavia.

Skotský prvý minister Humza Yousaf predtým uviedol : „Nový zákon bude riešiť rastúcu vlnu nenávisti.“

Reklama

Zákonom o nenávistných trestných činoch a verejnom poriadku z roku 2021 v Škótsku sa vytvára nový trestný čin “podnecovania nenávisti” týkajúci sa veku, zdravotného postihnutia, náboženstva, sexuálnej orientácie, transrodovej identity alebo intersexuálnej príslušnosti.

Zákon však nechráni ženy ako samostatnú skupinu pred nenávistnými prejavmi. Očakáva sa, že škótska vláda to neskôr zahrnie do samostatného zákona o mizogýnii.

 

Dlhodobá kritika

J.K. Rowlingová už dlhodobo kritizuje niektoré aktivity týkajúce sa trans osôb. Svoj kontroverzný príspevok uverejnila na X práve v ten istý deň, keď nové právne predpisy vstúpili do platnosti.

Napísala: „Zdá sa, že škótski zákonodarcovia pripisujú vyššiu hodnotu pocitom mužov, ktorí predvádzajú svoju predstavu o ženskosti, hoci akokoľvek mizogýnne alebo oportunisticky, než právam a slobodám skutočných žien a dievčat.“

Reklama

„Nie je možné presne opísať alebo riešiť realitu násilia a sexuálneho násilia páchaného na ženách a dievčatách, ani riešiť súčasný útok na práva žien a dievčat, ak nám nie je dovolené nazývať muža mužom,“ uviedla.

„Sloboda prejavu a presvedčenia je v Škótsku na konci, ak sa presný opis biologického pohlavia považuje za trestný čin,“ dodala.

Rowlingová upozornila na niektoré trestné prípady vrátane transrodového násilníka Isla Brysona. Spomenula tiež výtržníka Andrewa Millera, ktorý uniesol a napadol dievča na škótskych hraniciach. V sérii príspevkov, ktoré sa týkali aj transrodových aktivistov a ďalších osôb, ich označila za mužov.

 

“Teším sa, až ma zatknú”

„Momentálne som mimo krajiny, ale ak to, čo som tu napísala, bude podľa podmienok nového trestného zákona kvalifikované ako trestný čin – teším sa, že ma zatknú, až sa vrátim do rodiska škótskeho osvietenstva,“ napísala.

Reklama

Škótska polícia uviedla, že v súvislosti s týmito príspevkami nedostala žiadne sťažnosti.

Premiér Rishi Sunak povedal, že ľudia by nemali byť kriminalizovaní za to, že uvádzajú “jednoduché fakty o biológii”. Vo vyhlásení Sunak prisľúbil, že “jeho strana bude vždy chrániť slobodu prejavu”.

Maximálny trest podľa nového zákona v Škótsku je sedem rokov odňatia slobody.

Osoba sa dopustí trestného činu, ak sprostredkuje materiál alebo sa správa spôsobom, “ktorý by rozumná osoba považovala za ohrozujúci alebo urážlivý”, s úmyslom podnecovať nenávisť na základe chránených charakteristík.

Vyvolávanie nenávisti na základe rasy, sexuálnej orientácie a náboženstva bolo vo Veľkej Británii nezákonné už na základe Zákona o verejnom poriadku z roku 1986. Teraz sa naň bude vzťahovať aj nový zákon v Škótsku

Hranica pre tento trestný čin je nižšia ako pre ostatné chránené charakteristiky, keďže zahŕňa aj “urážlivé” správanie.

V Anglicku a Walese je podnecovanie nenávisti na základe rasy, náboženstva alebo sexuálnej orientácie prostredníctvom vyhrážok naďalej nezákonné.

 

Protest pred parlamentom

V Škótsku nový zákon tiež zjednocuje existujúce zákony o trestných činoch, ktoré sú “zhoršené predsudkami” voči chránenej charakteristike. Túto skutočnosť môže zohľadniť sudca, ktorý môže udeliť dlhší trest alebo vyššiu pokutu.

Ráno, keď nový zákon vstúpil do platnosti, sa pred škótskym parlamentom v Edinburghu zhromaždila protestná skupina približne 200 ľudí.

Reklama

Škótska vláda uviedla, že Zákon o trestných činoch z nenávisti poskytne ochranu pred nenávisťou a predsudkami bez toho, aby potláčal individuálne prejavy.

Prvý minister Humza Yousaf uviedol, že jeho cieľom je riešiť problém, ktorý nazval “rastúcou vlnou nenávisti” v spoločnosti.

V reakcii na všeobecnú kritiku zákona povedal: „Pokiaľ vaše správanie nie je výhražné alebo urážlivé a nemá za cieľ podnecovať nenávisť, potom sa nemusíte obávať, že sa vytvoria nové trestné činy.“

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Muž obvinený z atentátu na predsedu vlády Roberta Fica mohol o svojom pláne informovať už pred útokom. Vyplýva to z vyjadrenia ministra obrany Roberta Kaliňáka v relácii Analýzy 24 televízie Joj 24.

Podpredseda vlády zopakoval informáciu, podľa ktorej vyšetrovanie ukazuje, že nešlo o osamoteného vlka. „Ten človek komunikoval v komunite. Komunikoval v komunite svoj ani neviem, či plán, ale oznámenie toho, čo vlastne asi plánuje nejakým spôsobom urobiť, a zároveň došlo k určitej likvidácii stôp po tom, čo bol zadržaný,“ povedal Kaliňák.

11:20

V nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónii pristálo v utorok vojenské dopravné lietadlo, aby z tohto francúzskeho tichomorského územia evakuovalo turistov, ktorí tam uviazli pre pouličné nepokoje sprevádzané streľbou, rabovaním a podpaľačskými útokmi. Informovala agentúra AFP.

10:59

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v utorok v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra  AFP.

10:47

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii – vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:38

Ukrajinské ministerstvo vnútra v utorok informovalo o piatich osobách zranených v dôsledku nočného ostreľovania mesta Charkov na východe Ukrajiny. Ruská armáda na mesto opäť zaútočila dronmi.

10:23

Sudca Juan Merchan v procese s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom svedkovi obhajoby Robertovi Costellovi pohrozil, že ho vykáže zo súdnej siene z dôvodu jeho správania na lavici svedkov.

Merchan počas výmeny názorov s Costellom zo súdnej siene dočasne vykázal novinárov a ďalšie osoby. Costellovi povedal, že jeho správanie počas výpovede bolo pohŕdavé.

10:17

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v utorok na znak podpory na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev.

Návšteva z bezpečnostných dôvodov nebola vopred ohlásená.

10:06

Predčasné prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia 28. júna. Informovali o tom iránske médiá. Registrácia kandidátov bude od 30. mája do 3. júna a predvolebná kampaň potrvá od 12. do 27. júna.

09:51

Ceny ropy počas obchodovania v Ázii zaznamenali pokles, pričom cena Brentu skĺzla do blízkosti hranice 83 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagovali na správy z USA, ktoré signalizujú, že vysoká inflácia sa udrží dlhší čas a s ňou aj vyššie úrokové sadzby znižujúce spotrebiteľský aj firemný dopyt.

09:38

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu USA Mike Johnson uviedol, že lídri republikánov v snemovni zvažujú zavedenie sankcií voči Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Hlavný prokurátor ICC v pondelok sudcom nariadil vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, či ministra obrany Joava Galanta.

09:24

Španielsko do konca júna poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku tankov Leopard 2 a strelivo rôzneho druhu, uviedla v pondelok španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Roblesová to uviedla prostredníctvom videokonferencie na zasadnutí tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré zvolal americký minister obrany Lloyd Austin.

09:16

Otvorenie dvoch talianskych centier pre migrantov v Albánsku, ktoré bolo naplánované na pondelok, odložili z dôvodu nedokončených stavebných prác, uviedol predstaviteľ tamojších úradov.

09:12

Francúzsko v pondelok večer vyhlásilo, že podporuje nezávislosť Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorého prokurátor požiadal o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas a Izraela vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala agentúra AFP.

08:59

Najmenej 19 ľudí zahynulo počas víkendu v Peru pri dvoch rôznych dopravných nehodách autobusov, informovali tamojšie úrady.

Desať ľudí zahynulo a ďalších 16 bolo zranených po tom, ako ich autobus narazil do prívesu v regióne Pasco v strednej časti krajiny. Ďalších deväť ľudí zahynulo a šesť utrpelo zranenia pri nehode v regióne Ancash na západe krajiny, keď sa ich autobus zrútil zo z útesu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali