Hrnko a Tomáš reagujú na status Kisku, ktorý uverejnil v súvislosti s výbuchom paneláku v Prešove

Hrnko a Tomáš reagujú na status Kisku, ktorý uverejnil v súvislosti s výbuchom paneláku v Prešove

Bratislava 9. decembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Anton Hrnko sa po dlhom rozmýšľaní rozhodol uverejniť status v ktorom sa vyjadril ku komentáru Andreja Kisku z piatka, ktorý na sociálnej sieti uviedol, že tragédiou je to, čo sa stalo v Prešove a nie to, že ho NAKA obvinila. K statusu ale aj k trestnému stíhaniu exprezidenta sa vyjadril aj poslanec Erik Tomáš

Na snímke Andrej Kiska

Kiska v piatkovom komentári uviedol: „Toto sú ľudské tragédie, nie to, že NAKA sa necháva zaťahovať Ficom na politické špinavosti pred voľbami.“

Reklama
Andrej Kiska na sociálnej sieti popri dnešnej tragédii v Prešove banalizoval zločin, z ktorého ho NAKA obvinila

Hrnko píše, že tento status hovorí o sebestrednosti, samoľúbosti a plytkosti rozmýšľania autora. „Keďže za všetkým, čo sa okolo neho deje vidí len seba a svoj prospech, nevie veci posudzovať z iného hľadiska. Ba vlastne ešte má jedno hľadisko. To sú záujmy tých, čo ho do funkcie prezidenta dostali, a nie sú to záujmy slovenského národa, občanov Slovenskej republiky, ba ani nie Európskej únie. Prečo?“

Hrnko v príspevku ďalej  upozornil na to, že Kiska ako prezident odmietol záštitu nad súťažou Prečo mám rád Slovensko a prečo mám rád slovenčinu, ktorá sa organizovala od vzniku Slovenskej republiky a ktorej sa zúčastňovali žiaci základných škôl zo Slovenska a z krajanských komunít. Všetci dovtedajší slovenskí prezidenti túto záštitu nad súťažou, ktorá mladú slovenskú generáciu pomáhala vychovávať k láske k domovine a k svojmu rodnému jazyku, poskytli.

Reklama

Charakteristiku Kisku podľa neho dopĺňa aj skutočnosť, že od čias T. G. Masaryka bol prvým prezidentom, ktorý ani raz nenavštívil Maticu slovensku.

„Jednoducho pán Kiska na národné veci nemal čas. Jemu sa viac páčilo očierňovať našu vlasť doma i v zahraničí. Vrcholom bolo, keď Slovenskú republiku nazval mafistickým štátom. To, že tým sám seba nazval hlavným mafiánom (capo di tuti capi), je už podradná záležitosť. Ale vypovedá o jeho charaktere, keď na základe novinárskych článkov vie odsúdiť hoci koho, ale keď sa poukáže na jeho “nezrovnalosti”, zrazu je zúrivý ako … Doložte si, čo myslíte! Nuž, a jeho status na facebooku v piatok len potvrdzuje nemennosť jeho charakteru,“ myslí si Hrnko a pripomína, že v budúcich voľbách sa bude rozhodovať o charaktere Slovenskej republiky, teda o tom či zostane tradičnou krajinou ctiacou si svoju históriu, kultúrnu identitu a vlastný osobitý charakter.

„Kde je teda cesta? Podľa mňa cesta je zverenia vlády do rúk tých, ktorí majú Slovensko skutočne radi. Slovensko by nemali spravovať ľudia, pre ktorých to je len “táto krajina”. Však sa len pozrite na “tátokrajinárov”, ako úspešne špinia na Slovenskú republiku v Bruseli a všade, kadiaľ chodia,“ uzavrel.

Na obvinenie Andreja Kisku ale aj na jeho piatkový status k tragédii v Prešove reagoval aj poslanec Erik Tomáš, ktorý tvrdí, že zverejnenie takéhoto statusu naplno odhalilo jeho charakter. Kiskov status považuje za vrchol hyenizmu, keďže sa svoje obvinenie snažil prekryť obeťami v Prešove. Po vlne kritiky ho síce upravil, ale bolo už neskoro.

„Andreja Kisku obvinili zo zločinu daňového podvodu. Kto aspoň trochu pozná jeho prípad nemohol zostať prekvapený. Jeho firma si ešte pred prezidentskými voľbami 2014 neoprávnene zarátala náklady na kampaň, pritom jej predmet podnikania bol úplne iný. Kiska sa takto chcel vyhnúť plateniu daní a navyše si ešte drzo vypýtal od štátu vratku DPH. Keď mu na to daňové úrady a polícia prišli rýchlo využil inštitút účinnej ľútosti, čím sa priznal k spáchaniu trestného činu a peniaze štátu vrátil,“  priblížil dôvod obvinenia Tomáš.

Reklama

V statuse ďalej píše, že po čase sa ukázalo, že Kiska podvádzal aj v roku 2013. Keď to neskôr v roku 2017 vyplávalo na povrch, vtedajší prezident tesne pred ohlásenými daňovými kontrolami rýchlo urobil niekoľko ďalších opravných priznaní. Spolu ich za roky 2013 a 2014 bolo 15. Takýto počet opráv podľa poslanca svedčí o tom, že nešlo o náhodnú chybu účtovníčky, ale skôr o systematickú snahu okrádať štát na daniach.

Teraz, keď konečne čelí obvineniu, sa namiesto toho aby sa k tomu postavil ako chlap, správa ako “zbabelec”, ktorý tvrdí, že ho vraj obvinila Ficova polícia, ktorá pritom obvinila aj Fica. „Rozdiel je v tom, že Kisku z daňového zločinu a Fica za názor. Kiska dokonca v reakcii na svoje obvinenie označil trojnásobného expremiéra za hlavu mafie, pritom ten istý Kiska v spolupráci s pozemkovou mafiou pod Tatrami ukradol pozemok radovému občanovi,“ píše v závere Erik Tomáš.

 Tatiana Stará

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali