Helmut Bistika vystavuje do tretice vo Fashion Point Café

Helmut Bistika vystavuje do tretice vo Fashion Point Café

Košice 12. septembra 2018 (HSP/Foto:Ronald Záhumenský)

 

Už po tretíkrát sa do košickej kaviarne Fashion Point Café na Mlynskej ulici so svojou tvorbou vrátil výtvarník Helmut Bistika. Umelec tvoriaci a žijúci v rodnom Medzeve tu predstavuje len malý zlomok toho čo tvorí. „Je to prierez mojou tvorbou bez konkrétneho konceptu, pretože kaviareň je veľmi malá na to, aby som ho mohol koncipovať na nejakú tému, ako keď vystavujem v galérii, kde je na to veľký priestor. Tak sme vybrali par obrázkov, ktoré sa sem hodia,“ predstavuje svoju výstavu Helmut Bistika.

Mary Gildein a Helmut Bistika

Návštevníci kaviarne uvidia výber z jeho rôznych prác. „Vždy sa venujem nejakým témam. Robím určitú sériu obrazov, sôch, alebo inštalácii, až kým tému nevyčerpám. Prežívam radosti, problémy… mnohé emócie, ktorými sa zaoberám. Raz sú to anjeli, detstvo, dospievanie, inokedy študentské roky… Napríklad pri štyroch veľkých obrazoch, ktoré tu vystavujem som sa venoval vzťahom muž – žena. Je tam veľká farebnosť, veľká emotívnosť, taká akú zažívame pri vzťahu ku druhému, preto ten výbuch farieb. Ale všade, aj keď je to trochu abstrahované, je rozpoznateľný ten erotický náboj muža, ktorý dobýja ženu.“

Reklama
Helmut Bistika (na snímke) vystavuje do tretice vo Fashion Point Café

 

Začalo to výkladom, ktorý bol iný ako ostatné

Reklama

Výstava Helmuta Bistiku je v poradí už dvadsiatoupiatou, ktorú vo Fashion Point Café jej majiteľka Mary Gildein za štyri roky existencie kaviarne pripravila. Vraví, že pri výbere ju musia osloviť nielen obrazy, ale aj samotný autor. Nechce u seba vystavovať obrazy, ktoré ju nenapĺňajú pohodou. Svoje výstavy tu mali napríklad Dušan Baláž, Júlia Zelená, Viktor Šefčík, Zbyněk Prokop, Yoko Amrich, Jaro Dvorský, Lena Lešková – Bubánová, Zuzana Roskoványi… Celkom prvým v jej galerijných začiatkoch bol práve Helmut Bistika. „Pred rokmi ma na Hlavnej zaujal výklad, ktorý bol iný ako ostatné. Zistila som, že jeho autorom je Helmut Bistika. Kontaktovala som ho a rozprávali sme o projekte mojej kaviarne, v ktorej som chcela prezentovať košických výtvarníkov. Pozval ma do svojho ateliéru v Medzeve, kde som si v nemom úžase prezerala jeho tvorbu“, spomína Mary Gildein na začiatky spolupráce so známym umelcom. „Svoju kaviareň som otvárala výstavou jeho Anjelov. Helmuta  Bistiku vnímam ako úžasného, kreatívneho človeka, plného nápadov, ktorý sa nebojí experimentovať s farbami a materiálmi a s neskutočnou vášňou rozpráva o svojej tvorbe. Zároveň je úžasným pedagógom. Obdivujem tiež jeho prácu s deťmi i dospelými. Každé stretnutie s týmto človekom ma obohacuje nielen umelecky, ale aj ľudsky,“ hovorí Mary Gildein.

Výstava v tejto kaviarni potrvá do 4. októbra 2018. V jesennom vystavovaní svojich diel bude Helmut Bistika pokračovať ďalej. S výtvarným spolkom C + S sa vo Východoslovenskom múzeu zúčastni od 23. októbra 2018 výstavy Stopy v pamäti venovanej 50 výročiu okupácie Československa.

Natália Novotná

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali