Heger dnes predstavil “Demokratov” a úmysly novej strany. Po jeho boku stoja známe tváre

Heger dnes predstavil “Demokratov” a úmysly novej strany. Po jeho boku stoja známe tváre

Bratislava 7. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

Aktualizované 7. marca 2023 17:06

Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Heger bude jej lídrom. Strana má byť založená na slušnosti, odbornosti i konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem. Projekt má byť založený na spájaní stredopravých politických strán. Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom

Voľby23: Eduard Heger ohlásil novú stranu Demokrati, bude jej lídrom
Na snímke uprostred dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu politickej strany Demokrati; za ním prvý zľava dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a tretí vpravo dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer

Eduard Heger predstavuje päť pilierov svojej strany. Sú nimi zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné a sebavedomé Slovensko, silné regióny a občianska spoločnosť a starostlivosť o najzraniteľnejších. Heger povedal aj to, že chce aby Slovensko bolo “sebavedomým a zodpovedným spojencom. Chceme pomôcť Ukrajine k víťazstvu.” Hovoril aj o reformách, a o  proeurópskej a proatlantickej spolupráci. Okrem neho sa tlačovej konferencii zúčastnili štyria ministri jeho súčasnej vlády: poverený minister obrany Jaroslav Naď, poverený minister hospodárstva Karel Hirman, poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Reklama

“Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus,” povedal Heger. Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami. Heger pozval odborníkov aj osobnosti verejného života, aby sa k nim pridali. Odmietol spoluprácu so Smerom-SD, Hlasom-SD, ĽSNS, Republikou aj SNS. Heger aj dočasne poverení ministri budú pokračovať vo svojich funkciách.

Súčasťou Demokratov sa stáva mimoparlamentná strana Spolu. Jej doterajší líder Miroslav Kollár sa stal podpredsedom Demokratov. Ďalšími podpredsedami budú Naď, Andrea Letanovská a spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív Andrea Cocherová. V predsedníctve budú podľa Kollára aj Hirman, Káčer, poslanec Kristián Čekovský, Peter Markovič a niekdajšie tváre Spolu Pavel Nechala a europoslanec Vladimír Bilčík.

Reklama

Ďalšími tvárami strany sú primátor Prešova a predseda mimoparlamentnej strany Šanca František Oľha, primátorka Prievidze Katarína Macháčková, štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík či štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Prítomní boli aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík a štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Do strany vstupuje aj bývalá šéfka komunikácie Orangeu Andrea Cocherová, či doterajší členovia Spolu, bývalá poslankyňa Andrea Letanovská a právnik Pavel Nechala.

Heger komunikoval s predsedami koaličných strán o tom, že by on aj dočasne poverení ministri ostali na svojich stoličkách do volieb. Zároveň povedal, že dočasne poverená vláda má podporu a zákony v parlamente by mali prechádzať.

Heger odmietol predvolebné spájanie Demokratov s OĽANO. Strana rokuje naďalej aj s mimoparlamentnými subjektami KDH, Alianciou či ODS, ako aj so šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou. Kollár neodpovedal na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s Remišovou, ktorú dlhodobo kritizuje. Spolupráca s inými stranami bude podľa Hegera závisieť od toho, do akej miery sa budú stotožňovať s ich víziou. Vedia si predstaviť dať miesto na kandidátke aj tým, ktorí nie sú súčasťou Demokratov.

Volebnú kampaň budú financovať z peňazí, ktoré má strana Spolu z volebného výsledku z roku 2020. Zriadiť majú aj transparentný účet. Vítajú finančné príspevky transparentným spôsobom, ale musia to byť podľa Hegera “čisté zdroje”.

Reklama

Strana Demokrati vznikla premenovaním Modrej koalície na utorkovom mimoriadnom sneme. Zároveň si na ňom delegáti zvolili nové vedenie vrátane Hegera ako predsedu namiesto Kollára. Modrá koalícia vznikla len nedávno premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu po tom, ako sa dohodla na spolupráci s expremiérom Mikulášom Dzurindom. S Kollárom sa nezhodli pri organizácii zlučovacieho snemu. Modrí okolo Dzurindu preto začínajú so zberom podpisov na vznik vlastnej strany.

 

 

KDH o Demokratoch: Nevidíme dôvod zapájať sa do OĽANO 2

Mimoparlamentné KDH považuje nový politický projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera Demokrati za OĽANO 2. Nevidí dôvod sa do subjektu zapájať.

Reklama

“Eduard Heger pred časom dostal od KDH ponuku miesta na našej kandidátke, lebo sme si mysleli, že patrí do nášho konzervatívneho hodnotového sveta. Ukázalo sa, že nie. Poučení z minulosti konštatujeme, že mačkopsy nefungujú. Potvrdilo to OĽANO a nevidíme dôvod zapájať sa do OĽANO 2,” skonštatoval v stanovisku KDH jeho predseda Milan Majerský. “Po dvoch vládach Smeru a jednej vláde OĽANO si ľudia zaslúžia, aby sa mali lepšie,” doplnil.

Hegerov projekt je podľa Majerského hodnotovo vzdialený od ich konzervatívneho videnia sveta. “Otázky o ďalšom spoločnom predvolebnom postupe sú teda bezpredmetné,” uviedol pre TASR.

 

SaS pôjde do volieb samostatne, Hegerovu stranu vníma ako možného partnera

SaS pôjde do predčasných parlamentných volieb samostatne. Uviedol to jej líder Richard Sulík s tým, že ich strana je jasná, čitateľná a s dlhoročnými skúsenosťami. Novoohlásenú stranu Demokrati označil za možného partnera.

“Ponúkame stabilitu a skúsenosti, bez korupcie a chaosu. Som presvedčený, že toto osloví dostatočne veľa ľudí,” uviedol Sulík. Príliš intenzívne spájanie podľa neho nesie so sebou riziko, že sa pospájajú ľudia, ktorí nevedia spolu fungovať. Jednotnosť v SaS je, ako tvrdí, dôležitá, ak chcú fungovať po voľbách v parlamente či vo vláde. Sulík priblížil, že na kandidátke SaS budú aj poslanci zo strany OKS. “Táto spolupráca je dlhoročná,” doplnil Sulík.

Uviedol, že ak bude strana Demokrati, ktorej je lídrom dočasne poverený premiér Eduard Heger, po voľbách súčasťou parlamentu, tak pre SaS je jedna z partnerov. Zároveň podotkol, že ak by Heger opustil OĽANO a jeho nová strana by vznikla ešte pred pol rokom, tak by mohol mať funkčnú vládu. “So štyrmi výkonnými ministrami za SaS,” doplnil s tým, že to pripisuje k nerozhodnosti.

Ak bude podľa neho politická situácia v krajine neúnosná, prezidentka Zuzana Čaputová môže vymenovať úradnícku vládu. “Ja nemám obavu, že by tu teraz mohla nastať nejaká nekontrolovateľná situácia,” doplnil. Priblížil, že septembrový termín predčasných volieb je uzavretý a padla tam dohoda.

 

OĽANO zablahoželalo Hegerovi k zvoleniu za predsedu Demokratov

Hnutie OĽANO zablahoželalo dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi k zvoleniu za predsedu nového projektu Demokrati. Pripomína mu, aby nezabúdal hrať fair play.

“Ľudia v OĽANO ti vždy verne držali chrbát, a preto ti najmä prajeme, aby si takýchto ľudí našiel aj inde,” odkázal mu v stanovisku OĽANO líder hnutia Igor Matovič.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali