Guvernér NBS Peter Kažimír je vinný z podplácania, spoznal trest. Hanba bude medzinárodná, komentuje Draxler

Guvernér NBS Peter Kažimír je vinný z podplácania, spoznal trest. Hanba bude medzinárodná, komentuje Draxler

Bratislava 13. apríla 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 13. apríla 2023 19:50

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter K. je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, upozornil na to denník Sme

Peter Kažimír
Na snímke Peter Kažimír

“Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky,” povedala Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

Reklama

“Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor,” uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Petra K. pre trestný čin podplácania vo februári. Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Peter K. vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti byť vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Reklama

 

Kažimír: Som nevinný a obhájim sa pred sudcom na hlavnom pojednávaní

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100.000 eur. Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s tým, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní. O vine guvernéra rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

“Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe,” uviedol Kažimír. Guvernér dodal, že verí v prezumpciu neviny, pretože sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Dodal, že nebude reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani.

 

PS vyzýva guvernéra NBS Petra K., aby odstúpil z funkcie

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra K., aby odstúpil z funkcie. Podľa predsedu PS Michala Šimečku by tak mal urobiť s okamžitou platnosťou, hoci rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o jeho vine z podplácania ešte nie je právoplatné.

Reklama

“Každá ďalšia minúta, ktorú bude Peter K. v takto dôležitej funkcii, vrhá zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma aj v zahraničí. Proti rozsudku má, samozrejme, právo sa odvolať, no je nevyhnutné, aby odstúpil čo najskôr,” tvrdí Šimečka.

Hnutie považuje za dobrú správu, že orgány činné v trestnom konaní naďalej robia svoju prácu slobodne. Šimečka označil za kľúčové, aby to tak ostalo aj po septembrových parlamentných voľbách.

 

SASKA: Kažimír musí odstúpiť!

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) vyzýva guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. Reaguje tak na rozhodnutie sudcu špecializovaného súdu Milana Cisarika, ktorý ho uznal vinným z podplácania.

Peter Kažimír nie je hodný funkcie guvernéra NBS. Hovoríme to opakovane a dlhodobo. Okrem toho, že do dnešného dňa Peter Kažimír nevysvetlil pôvod svojho majetku, rozhodnutie sudcu špecializovaného súdu je o to závažnejšie. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje Slovenska. Ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny. Vyzývame Petra Kažimíra, aby okamžite odstúpil,” uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Reklama

 

Heger:Na čele uznávanej inštitúcie ako NBS nemôže byť človek vinný z podplácania

Na čele uznávanej inštitúcie, akou je Národná banka Slovenska (NBS), nemôže stáť človek vinný z podplácania. Mimoparlamentná strana Demokrati a jej líder Eduard Heger preto vyzvali guvernéra NBS Petra K., aby odišiel zo svojej pozície.

“Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania,” skonštatoval Heger. Poukázal pritom na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer-SD. Pripomenul, že aj Peter K. bol súčasťou tejto strany. Podčiarkol, že orgány činné v trestnom konaní musia mať aj v budúcnosti voľné ruky, aby mohli slobodne vyšetrovať rôzne kauzy.

V súvislosti s Petrom K. a Smerom-SD spomínal aj lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Podľa Hlasu-SD Heger zneužil neprávoplatné rozhodnutie súdu na svoju predvolebnú kampaň. “Okrem symbolu neschopnosti sa tak stáva aj symbolom politického tlaku na nezávislosť justície. Opätovne vyzývame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby konala a vládu, ktorá sa nestará o nič iné len o svoju predvolebnú kampaň, okamžite odvolala,” uviedol Hlas-SD.

Guvernér NBS Peter K. patril podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej do biznis krídla Smeru-SD, s ktorým neskôr Pellegrini založil Hlas-SD. “Znovu sa potvrdilo, že Hlas Petra Pellegriniho má tú istú korupčnú DNA ako Smer,” zdôraznila.

Šéf OĽANO Igor Matovič tvrdí, že Peter K. je Pellegriniho človek. Kritizuje, že hoci demokratické strany vyzvali guvernéra NBS na odstúpenie, nevidel, že by tieto strany jednoznačne vylúčili spoluprácu s Hlasom-SD po budúcich voľbách.

Nebolo celkom jasné, či tlačovú konferenciu pred budovou NBS robí Eduard Heger poverený výkonom funkcie predsedu vlády alebo Eduard Heger predseda strany Demokrati. Už prvými slovami vyzval Petra Kažimíra, aby vyšiel dverami, ktoré sú za ním, a viac do nich nevkročil. Biľag, ktorý na Kažimíra vložil rozsudok samosudcu, je podľa Hegera hanbou aj Slovenska a už ho nikto nikdy nezmaže. Takéto vyjadrenie dal Heger napriek tomu, že si je vedomý toho, že rozsudok je zatiaľ neprávoplatný. Samozrejme, Heger odsúdil Kažimíra asi prísnejšie než súd a spolu s ním aj Fica, Smer a Hlas. “Medzinárodný škandál,” pridal sa k Hegerovi Kristián Čekovský. Z ďalších Hegerových slov však vyplynulo, že je úplne jedno, či Kažimír dokáže v odvolacom konaní očistiť svoje meno, aj tak už mal zo svojej pozície odstúpiť.

 

Juraj Draxler: A hanba bude medzinárodná…

Juraj Draxler spochybňuje kategorické odsúdenie Kažimíra politikmi i médiami: “Z “boja proti mafii” sa stáva medzinárodná hanba

Reklama

Bizarným postupom, trestným rozkazom, teda bez pojednávania, sudca Špecializovaného trestného tribunálu rozhodol, že verí výpovedi jediného človeka. A to stíhaného Františka Imreczeho, že mu vtedajší minister doniesol peniaze od niekoho ďalšieho, aby sa akosi nezvyčajne postupovalo v daňovom konaní proti niektorým firmám.

Prípad je tak šokujúco deravý (nepreukázalo sa ani, že niekto postupom Finančnej správy získal nejaké výhody), že jednoducho ťažko uveriť, že by malo ísť o hocičo iné, ako o formu politického nátlaku na guvernéra NBS. Lenže právo EÚ guvernérov centrálnych bánk veľmi silno chráni. Do prípadu sa tak v istom bode automaticky vložia európske inštitúcie. A hanba bude medzinárodná…”

 

Fico: Smer stojí za Petrom K., je obeťou zneužívania trestného práva na politiku

Opozičný Smer-SD stojí za guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Petrom K., pretože je typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely. Tvrdí to šéf Smeru-SD Robert Fico v reakcii na to, že Peter K. bol uznaný za vinného z podplácania.

“Vecne je celá jeho obžaloba vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača Imreczeho. Smer-SD vyjadruje presvedčenie, že guvernér NBS nepodľahne mediálnemu a politickému lynču a bezdôvodne nerezignuje,” napísal Fico na sociálnej sieti.

Reklama

Fico tiež kritizuje, že o obžalobe guvernéra sa rozhodlo bez nariadenia pojednávania. Je to podľa neho dôvod “tĺcť” do Smeru-SD, hoci Peter K. “sa politicky aj ľudsky so Smerom rozišiel už v roku 2018”. Fico zároveň dodal, že obžaloba guvernéra NBS je neudržateľná. “A na hlavnom pojednávaní, ktoré bude musieť byť po podaní opravného prostriedku nariadené o niekoľko mesiacov, opäť vyhorí ako fakľa,” myslí si.

 

Prezidentka: Peter K. by mal zvážiť odstúpenie z funkcie

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter K. by mal zvážiť odstúpenie z funkcie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ho uznal za vinného z podplácania.

“Po dnešku po rozhodnutí súdu, ktoré je síce neprávoplatné, ale je to rozhodnutie o jeho vine v danom skutku, si myslím, že by mal zvážiť svoje odstúpenie,” uviedla prezidentka. Podčiarkla, že jeho zotrvávanie na pozícii môže mať vplyv aj na dôveryhodnosť inštitúcie dovnútra krajiny aj navonok.

Hlava štátu považuje za normálne, že sa v trestných veciach rozhoduje dvojstupňovo. Podčiarkla, že oficiálny dôvod na jeho odvolanie z funkcie je právoplatné rozhodnutie súdu.

Reklama

 

KDH: Na čele NBS musí byť dôveryhodná osoba, Peter K. by mal odstúpiť

Na čele Národnej banky Slovenska (NBS) musí byť dôveryhodná osoba, jej guvernér Peter K. by mal odstúpiť. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského. Peter K. bol neprávoplatne uznaný za vinného z podplácania.

“To najlepšie, čo by teraz mohol Peter K. urobiť, je odstúpiť. Hoci rozhodnutie súdu o jeho vine nie je právoplatné, v hre je dôvera ľudí v inštitúcie tohto štátu,” zdôraznil Majerský. Na čele centrálnej banky musí byť podľa jeho slov dôveryhodná osoba.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali