Fragment(y) z koncoročnej tlačovej konferencie prezidenta RF V. V. Putina zo dňa 17.12.2020, ktorá trvala cca 4,5 hodiny

Fragment(y) z koncoročnej tlačovej konferencie prezidenta RF V. V. Putina zo dňa 17.12.2020, ktorá trvala cca 4,5 hodiny

Bratislava 19. decembra 2020 (HSP/Kremlin/Foto:SITA/AP/Sputnik, Kremlin-Alexei Druzhinin)

 

Prinášame vám odpoveď Vladimíra Putina na otázku Steva Rosenberga z BBC News, ktorú dostal na tlačovej konferencii 17. 12., keď ruský prezident už tradične niekoľko hodín odpovedal na najrozmanitejšie otázky domácich aj zahraničných novinárov

Vladimir Putin, Rusko, prezident
Na snímke Vladimir Putin

Rosenberg: Steve Rosenberg, BBC News.

Reklama

Pán prezident, slovné spojenie „nová studená vojna“ znie čoraz častejšie vo vzťahu k Rusku a Západu. A počujeme, ako Rusko z tohto napätia pravidelne obviňuje vonkajšie sily: najskôr Ameriku, potom Veľkú Britániu, potom NATO.

Ale keďže ste pri moci 20 rokov, nemyslíte si, že nesiete čo len zlomok zodpovednosti za žalostný stav týchto vzťahov, najmä na pozadí ruských krokov v posledných rokoch, od anexie Krymu až po použitie chemických zbraní na britskom území v meste Salisbury. Alebo nie? Alebo sú ruské orgány „bielučké a čistučké“?

Reklama

Ešte o chemických zbraniach. Čítali ste správu Bellingcata, ktorá veľmi podrobne rozoberá a ukazuje, že za útokom na Alexeja Navaľného je ruský štát?

Ďakujem.

Vladimír Putin: O pokuse o atentát na nášho známeho blogera som už hovoril. Môžem k tomu len dodať to, čo v skutočnosti už bolo povedané viackrát. Sme pripravení to prešetriť. Ak má niekto informácie o tom, že boli použité chemické zbrane, v tomto prípade „Novičok“ (hovorí sa o tom neustále), žiadame vás, aby ste nám tieto informácie poskytli. Navrhli sme, aby naši špecialisti vycestovali do terénu: do Nemecka, Švédska a Francúzska a spolu s kolegami na mieste sa týmto problémom zaoberali. Alebo vás žiadame, aby ste vy prišli k nám, priniesli biologický materiál a aspoň nám dali oficiálnu správu so závermi.

Steve, môžete mi vysvetliť, prečo napriek opakovaným požiadavkám generálnej prokuratúry Ruskej federácie stále nedostávame oficiálne stanovisko? Nemecké orgány postúpili všetok materiál Organizácii pre zákaz chemických zbraní, tá nám takisto nič nedáva, odvolávajúc sa na skutočnosť, že im Nemecko zakázalo poskytovať akékoľvek informácie. A Nemecko hovorí: vezmite si tam všetky informácie.

Môžete to vysvetliť, Steve, nie? Prečo nám nechcú poskytnúť oficiálny záver aspoň o použití tohto „novičoka“?

Reklama

Rosenberg: Pýtate sa mňa?

Vladimír Putin: Áno, pýtam sa vás.

Rosenberg: Ale ja som novinár, ja kladiem otázku a vy odpovedáte.

Vladimír Putin: Dobre. Dobre. Ospravedlňujem sa. Budem pokračovať v odpovedi na vašu otázku. Dobre. Povedzme, že táto otázka len tak zavisla vo vzduchu, dobre.

Na margo  toho, že sme „bielučkí a čistučkí“. Či cítime nejakú zodpovednosť za to, čo sa deje?

Reklama

Ja sa cítim zodpovedný za to, čo sa deje s Ruskom a jeho obyvateľmi. A urobím všetko v záujme Ruskej federácie. To platí aj pre návrat Krymu do nášho ruského štátu. Upozorňujeme vás na skutočnosť, že k tomu došlo na základe vyjadrenia vôle ľudí.

V Kosove urobil parlament rozhodnutie a vy ste to všetko prehltli a povedali ste, že je to správne aj dobré, toto je demokratické. Na Kryme ľudia prišli k referendu, hlasovali, ale z nejakého dôvodu sa vám to nepáči. Rád by som vám pripomenul, že demokracia je vládou ľudí a je potrebné ju buď uznať, alebo tento výraz odmietnuť úplne a všade.

Na Krymčanov sa zavádzajú určité sankcie. Prečo proti nim ukladáte sankcie? Ak ide o anexiu, potom za nič nemôžu. Prečo by mali byť trestaní? A ak nejde o anexiu, ale o výsledky hlasovania, je potrebné pripustiť, že ide o demokraciu, a nechať ich tak, ako aj výhrady voči Rusku týkajúce sa anexie.

Teraz o tom, či sme bielučkí a čistučkí. V porovnaní s vami – áno, sme, sme bieli a čistučkí. Pretože sme sa dohodli na oslobodení tých krajín a národov, ktoré sa chceli rozvíjať nezávisle od určitého sovietskeho diktátu. Počuli sme vaše záruky, že NATO sa nebude rozvíjať na východ. Ale nedodržali ste svoje sľuby. Áno, nejde o písomné sľuby, išlo o ústne vyhlásenia, vrátane vyjadrení NATO. Ale vy ste nič neurobili. Došlo k dvom vlnám expanzie a vojenská infraštruktúra NATO sa posúva bližšie k našim hraniciam. Vari  by sme na to nemali reagovať?

Vari my sme odstúpili od zmluvy o protiraketovej obrane? Neurobili sme to my. A sme nútení reagovať vytváraním nových zbraňových systémov, ktoré nás ubránia pred vašimi hrozbami.

Potom naši kolegovia odstúpili od zmluvy o raketách krátkeho a stredného doletu. My sme tí, čo odstúpili od zmluvy? Nie, boli to naši americkí partneri. V súlade s tým sme povedali: Dobre, nebudeme vyrábať a nebudeme používať tieto zbrane, pokým sa v Európe neobjavia americké zbrane. Ale nikto nám na nič neodpovie, nereaguje.

Potom vystúpili zo zmluvy o otvorenom nebi. Čo by sme mali urobiť? Nechcem vám položiť túto otázku, ale čo by sme mali v tejto súvislosti robiť? Nech je to tak, ako to je? Ako krajina NATO teda preletíte ponad nás a odovzdáte všetko našim americkým partnerom, ale my budeme zbavení takejto príležitosti vo vzťahu k americkému územiu? Ste rozumní ľudia, prečo si myslíte, že sme kreténi? Prečo si myslíte, že nemôžeme analyzovať a zohľadňovať takéto elementárne skutočnosti?

Sú aj niektoré iné otázky, ktoré nám spôsobujú obavy. Sme nútení na ne reagovať.

Popri tom všetkom teraz hrozí aj ukončenie zmluvy START. Ak sa tak stane, potom nebudú stáť v pretekoch v zbrojení nijaké obmedzenia, vôbec nič. My sme od samého začiatku vyzývali a stále vyzývame našich partnerov, aby predĺžili túto dohodu aspoň najmenej o rok a aby viedli vecné/zásadné, ako hovoria diplomati, rokovania o tom, čo robiť a ako ďalej žiť.

Chápeme, že Rusko vyvinulo moderné typy zbraní, nadzvukové systémy, ktoré nikto iný na svete nemá. Sme si toho vedomí, ale nie sme proti zohľadneniu tejto okolnosti. Ale dodnes s nami o tom nikto nijakým spôsobom nekomunikuje. Podobné systémy sa mimochodom vyvíjajú v európskych krajinách – vo Veľkej Británii, taktiež v Spojených štátoch. Ale zatiaľ ich nemajú, chápeme to, ale sme otvorení rokovaniam. Ale zatiaľ s nami nikto žiadne rokovanie nevedie. Odpovedzte teda na svoju otázku: kto je „biely a čistučký“ a kto „pichľavý a agresívny“.

Reklama

Máme dve alebo tri základne a to v teroristicky nebezpečných regiónoch: v Kirgizsku, v Tadžikistane, v Sýrii. Druhá strana, myslím tým USA, má po celom svete obrovskú sieť základní.

Viete, aký je náš vojenský rozpočet? 46 miliárd. Vo Veľkej Británii je to oveľa viac. V USA – 770 miliárd. Rusko je z hľadiska vojenských výdavkov niekde na šiestom mieste na svete. USA, Čína, Saudská Arábia, Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko – všetko je pred nami.

Kto je teda biely a čistučkí a kto agresívny? No, už len my určite nie sme agresívni. Ak nie čistučkí, ale v každom prípade vcelku poriadni, pripravení viesť dialóg a hľadať kompromisné riešenia.

Rád by som povedal slovami mačky Leopolda z jednej z našich kreslených rozprávok: „Chlapi, poďme spolu žiť!“

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali