Exriaditeľ leteckých opravovní tvrdo: V nákupe amerického šrotu Slovenskom nevidím žiadne výhody

Exriaditeľ leteckých opravovní tvrdo: V nákupe amerického šrotu Slovenskom nevidím žiadne výhody

Bratislava 15. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Slovensko si pred niekoľkými dňami pripomenulo 17. výročie vstupu do Severoatlantickej aliancie. Avšak potichu, bez viditeľných prejavov. Niet sa čo čudovať. Zatiaľ čo politické vedenie krajiny dáva v zahraničí na známosť svoju oddanosť NATO, pripravenosť zbrojiť a kritický postoj voči Moskve, zvyšok Slovenska má diametrálne odlišný postoj

stíhačka F-16
Na snímke stíhačka F-16

To bol prípad aj nedávneho stretnutia ministrov zahraničia členských štátov NATO v Bruseli. Ivan Korčok, síce deklaroval, že Slovensko má záujem na posilňovaní dialógu s Ruskom, vzápätí však dodal, že: „Moskva naďalej nejaví o takýto dialóg záujem a nesie tak plnú zodpovednosť za súčasný stav. Žiaľ, v súčasnom správaní Ruska nevidím perspektívu zlepšenia tohto stavu. Prípady ako otrava Alexeja Navaľného, tvrdé zákroky proti protestujúcim občanom v uliciach, ale aj kybernetické útoky proti výskumným zariadeniam na COVID-19 či zasahovanie do volieb sú zásadné rozhodnutia, ktoré nemôžeme prehliadať.“

Reklama

 

Nekonečné zbrojenie

Slovensko sa najmä po minuloročných voľbách snaží vo výdavkoch na zbrojenie dosiahnuť hranicu 2 % HDP. Tento rok sa to, napriek pandemickým škrtom vo väčšine rezortov, podarilo. A od roku 2024 má táto suma zostať nemenná, resp. nebude sa znižovať. Pretože ministri zahraničia v Bruseli deklarovali opak.

Reklama

Pokročili sme v spravodlivejšom zdieľaní nákladov a v tomto smere vítame úsilie všetkých spojencov v Európe a Severnej Amerike, ktorí prispievajú k našej nedeliteľnej bezpečnosti. Musíme a urobíme ešte viac,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ministrov.

Realita na Slovensku je však taká, že väčšina obyvateľstva vníma kriticky umelo navyšované sa výdavky na obranu či štvanie proti Rusku. Napríklad podľa nedávneho prieskumu GLOBSECu len 20 % Slovákov vníma Rusko ako hrozbu a naopak 61 % s takýmto tvrdením nesúhlasí. A takmer 45 % Slovákov je presvedčených, že Rusko nie je agresorom, ale naopak čelí konfrontačnej politike Západu.

Do tejto skupiny ľudí patrí aj Peter Palko, letecký inžinier, výsluhový dôstojník, ktorý v minulosti šéfoval podniku Letecké opravovne Trenčín (LOT).

Podľa Palka hranicu výdavkov na obranu štátu neurčuje umelo vytvorená hranica 2 % HDP. „Určuje ho nepriateľ, potenciálny nepriateľ, či pravdepodobne možný nepriateľ, ktorý by plánoval napadnúť našu štátnosť, či suverenitu. Ak ho viete definovať a máte reálnu, komplexnú informáciu o jeho armáde, potom môžete zbrojiť, prípadne modernizovať to, čo máte na dvore a letiskách. Toto je informácia, ktorá v našej obrannej doktríne zámerne chýba, aby sa mohlo bezhlavo, iracionálne zbrojiť na úkor kvality života vlastných obyvateľov,“ hovorí Palko pre Sputnik a dodáva: „Zabudol som poznamenať, že podľa ,,odborných pokynov z ambasády mierotvorcu…“

 

Reklama
F-16 vs. MiG-29

Palko mimoriadne kriticky vníma posledné nákupy pre slovenskú armádu – nielen vrtulníky Black Hawk či izraelské rádiolokátory, ale najmä nákup amerických F-16, ktorý otriasol slovenským rozpočtom.

V predraženom nákupe amerického šrotu, technicky a morálne zastaraného nenachádzam žiadne výhody,“ hovorí otvorene Palko a dodáva: „Denný a nočný stíhač MiG-29, určený na získanie teritoriálnej nadvlády vo vzduchu nenašiel do dnešnej doby premožiteľa. Prešiel niekoľkonásobnou generačnou modernizáciou. Dnes disponuje vysokovýkonnou pohonnou (2 ks) jednotkou s výstupným ústrojenstvom pre plynule meniteľný vektor ťahu, čo mu umožňuje doslova balet na minimálnom priestore a aktívnu protiraketovú obranu. Má nový výkonný rádiolokátor veľkého dosahu pre vedenie streľby raketami novej generácie, a tak ďalej.“

Vzápätí si Palko kladie otázku, prečo americká agentúra organizuje opravy v LOT, údajne zastaraných, sovietskych vrtuľníkov Mi-8 a Mi-17 v LOT z arabských krajín, keď sú také zastarané.

Za každým nákupom vojenskej techniky sa skrýva vždy politika, korupcia a „riťolezectvo“. Kvalita a účinnosť ruskej vojenskej  techniky bola názorne v priamom prenose predvedená na bojisku v Sýrii. Tam, kde je raketový komplex S-400 tam neprenikne ani sršeň či čmeliak. Členský štát NATO Grécko ho už vlastní a Turecko ho proti vôli Bruselu kupuje,“ hovorí Palko. Na záver upozorňuje, že nákup amerických lietadiel  je nepotrebnosť, ktorá bude požierať pri prevádzke a servise astronomické peniaze vzhľadom na zastaranosť a nízku možnosť modernizácie.

Július Kukučka

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali