Europarlament schválil Šimečkov návrh, aby EÚ vynucovala poslušnosť členských krajín, ktoré odmietajú “liberálnu demokraciu.” Uhrík ostro reaguje: Ide o nastolenie liberálnej totality!

Europarlament schválil Šimečkov návrh, aby EÚ vynucovala poslušnosť členských krajín, ktoré odmietajú “liberálnu demokraciu.” Uhrík ostro reaguje: Ide o nastolenie liberálnej totality!

Bratislava 8. októbra 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Slovenský europoslanec Michal Šimečka, ktorý kandidoval za dvojkoalíciu Progresívne Slovensko/Spolu, žiada Európsku úniu, aby vynucovala poslušnosť členských krajín, ktoré sa odmietajú prispôsobiť bruselským nezmysleným liberálnym nariadeniam. V europarlamente ho však uzemnil Milan Uhrík, ktorý sa postavil za suverenitu Slovenska aj ďalších členských krajín.”

Michal Šimečka, Jozef Chovanec, Brusel
Na snímke Michal Šimečka

Šimečka chce vynucovať poslušnosť od málo progresívnych štátov

Europoslanec Michal Šimečka mal v europarlamente kontroverzný prejav k svojmu návrhu, v ktorom vyzýval Európsku úniu na silné reštrikcie voči “neposlušným krajinám”:

Reklama

“Musíme zabezpečiť, že poslušnosť členských štátov nie je len periodicky kontrolovaná, ale tiež aj vynútená. … Skutočne potrebujeme vynucovanie, pretože Európska komisia napríklad stále neudelila Poľsku pokuty za to, že poľská vláda nerešpektuje rozhodnutia európskeho súdneho dvora.”

 

Reklama
Uhrík to rázne odmieta

Na Šimečkov prejav zareagoval europoslanec za stranu ĽSNS, Milan Uhrík, ktorý takéto vynucovanie rázne odmieta:

“Vážení kolegovia, páni eurokomisári, pán Šimečka , prepáčte, ale toto sa už naozaj nedá počúvať. Vyplácanie peňazí zo spoločného európskeho rozpočtu chcete podmieniť dodržiavaním nejakých liberálnych pravidiel Európskej únie. Čiže štáty, o ktorých nie nezávislé súdy, ale vy bruselskí liberálni politici rozhodnete, že neposlúchajú, budú musieť do EÚ už len platiť a nedostanú z nej nič!”

Uhrík povedal na rovinu, o čo týmto liberálnym europoslancom ako Šimečka ide: “Povedzte to rovno, že chcete trestať Poliakov, Maďarov, Slovákov aj všetkých ostatných, pretože nechcú prijímať imigrantov, že nechcú presadzovať LGBT agendu, že nechcú slepo poslúchať zahraničné mimovládne organizácie a liberálnych novinárov! … My takéto niečo nikdy nemôžeme podporiť, pretože na Slovensku, v strednej Európe s tým už máme skúsenosti. A v minulosti sa to nazývalo totalita!”

Uhrík na záver svojho prejavu vyčíta liberálom okolo Šimečku ich blokovanie schválenia Európskeho rozpočtu:

“Ľudia tam vonku už nemajú čo dať do hrnca a vy tu blokujete schválenie európskeho rozpočtu a poskytnutie pomoci práve takýmito nezmyselnými požiadavkami. na posilnenie vlastnej nadvlády. To je niečo  nehorázne!”

Reklama

 

Šimečkov návrh bol v europarlamente schválený

Uhríkovi a jeho pronárodným kolegom sa však v europarlamente nakoniec nepodarilo zastaviť tento nezmyselný šikanózny návrh. Šimečka sa na sociálnej sieti pochválil, že mu jeho návrh, ktorý podal s liberálnymi kolegami o trestaní neposlušných krajín v europarlamente prešiel:

“Podarilo sa! Európsky parlament práve schválil môj návrh na ochranu demokracie a právneho štátu v EÚ. Za ‘Šimečkovu správu’ hlasovalo 521 poslancov. Proti bolo len 152 a zdržalo sa 21 poslancov. Takto široký konsenzus naprieč frakciami, navyše pri politicky citlivej téme, sa v parlamente nevidí často.”

Liberálny europoslanec svojským spôsobom vysvetlil o čo v jeho zákone ide: “Cieľ je jednoduchý: lepšia ochrana našich hodnôt aj peňazí. Aby demokracia a právny štát boli hodnotené vo všetkých členských štátoch – starých aj nových, malých aj veľkých – objektívne a férovo. Aby sa už nestávalo, že peniaze nemeckých, holandských, ale aj slovenských daňových poplatníkov skončia v rukách Orbánových oligarchov, alebo budú tiecť vládam, ktoré brutálne a vedome deštruujú prvky liberálnej demokracie.”

Aj keď Šimečkov návrh prešiel, posledné slovo budú mať lídri členských krajín. Minimálne, v prípade Poľska a Maďarska sa očakáva, že tento ideologický zákon odmietnu. Uvidíme, ako sa zachová slovenský premiér Igor Matovič, či svojich partnerov z V4 podrží, alebo sa postaví za liberálnu šikanu nepohodlných krajín.

Reklama

 

Reakcia Uhríka na hlasovanie v europarlamente

Na prijatie „Šimečkovho návrhu“ trestného mechanizmu EÚ voči štátom v Európskom parlamente ešte dodatočne zareagoval europoslanec Milan Uhrík v tlačovej správe:

„Ľudová strana Naše Slovensko odsudzuje obsah správy k ‘Zriadeniu mechanizmu EÚ pre demokraciu, právny štát a základné práva’ prijatej dnes hlasovaním v Európskom parlamente.

Snaha o podmieňovanie poskytovania peňazí zo spoločného európskeho rozpočtu dodržiavaním tzv. liberálnych demokratických hodnôt EÚ je len obyčajným politickým vydieraním, a pokusom o posilnenie nadvlády európskych inštitúcií nad členskými štátmi EÚ.

Oficiálnu argumentáciu, že v rámci „dodržiavania európskych hodnôt“ ide najmä o zabezpečenie dodržiavania „princípov právneho štátu“ v členských štátoch považujeme len za zahmlievanie skutočného cieľa tohto nástroja, ktorým je nastolenie ideologickej a názorovej liberálnej totality a následné trestanie a pokutovanie politicky nepohodlných konzervatívnych vlád – v súčasnosti najmä konzervatívnej poľskej a maďarskej vlády.

ĽS Naše Slovensko stojí v tomto spore na strane Poľska a Maďarska, a zdôrazňujeme právo každého štátu slobodne sa rozhodnúť a odmietnuť prijímanie imigrantov, LGBT agendu, zasahovanie zahraničných mimovládnych organizácií do politického diania, či iné hrozby.

Proti návrhu na prijatie tohto nebezpečného nástroja politického vydierania sme spoločne so zástupcami iných štátov vystúpili aj hlasovali v Európskom parlamente.

Rezolútne tiež odmietame avizovaný vznik bruselských komisií a komisárov, ktorí by mali rozhodovať o tom, či členské štáty dodržiavajú liberálne „európske hodnoty“, a teda či môžu peniaze zo spoločného európskeho rozpočtu aj čerpať, alebo budú doň musieť iba platiť.

Je smutné, že jedným z hlavných protagonistov kreovania tohto trestného mechanizmu je aj slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS-SPOLU), ktorý poslušne, podľa pokynov z Bruselu, pomáha pliesť bruselský bič aj na vlastnú krajinu. Jeho činnosť považujeme nielen za zapredanie záujmov SR, ale aj za zradu našich najbližších susedov v rámci krajín V4. Je to obrovská hanba pre Slovensko.

Vyzývame vládu SR, a obzvlášť predsedu vlády Igora Matoviča, aby v Európskej rade vetovali a zamietli akékoľvek pokusy o vytvorenie tohto trestno-sankčného mechanizmu EÚ, a ochránili tak Slovensko pred možnými budúcimi pokutami a sankciami za nedodržiavanie liberálnych „európskych hodnôt“ nadiktovaných v Bruseli.“

Reklama

 

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali