Emília Filipová pokrstila zbierku básní Prelet nad životom

Emília Filipová pokrstila zbierku básní Prelet nad životom

Bratislava 11. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Knihu, ktorá prináša spolu 33 básní, pokrstil humorista, textár a herec Milan Lasica

Na snímke mama zosnulého slovenského hudobníka, skladateľa, herca a dramaturga Jaroslava Filipa Emília Filipová počas krstu svojej prvej samostatnej zbierky básní pod názvom Prelet nad životom

Mama slovenského hudobníka, skladateľa a humoristu Jara Filipa Emília Filipová pokrstila v stredu podvečer v jednom z bratislavských kníhkupectiev svoju prvú samostatnú zbierku básní Prelet nad životom.

Reklama

Knihu jej vydala vnučka, speváčka Lucia Šoralová. „Naša starká píše básne celý život. Ale pretože je naozaj poetka, tak písala, aj keď dozrela. Z nostalgie do šuflíka sme si písali všetci, ale stará mama pri tom zostala. Lenže bola zamestnanou ženou, pracovala ako učiteľka a milovala svoju prácu a bola aj matkou štyroch detí, čo tiež nie je sranda a manželkou veľmi svojského a podľa mňa úžasného, silného a povedzme, že dominantného muža. To bol možno jeden z dôvodov, prečo sa napriek tomu, že písala, nikdy neodvážila vyjsť z jeho tieňa a nejako tú svoju prácu prezentovať. Ale zistili sme, že vysielala svoje tiché prosby a potom tiché výkriky, ktoré nám boli jasné, bohužiaľ, až po niekoľkých rokoch… Nevadí, hlavne, že sme sa spamätali,“ povedala speváčka v úvode podujatia.

Emília Filipová sa začala so svojimi básňami prezentovať až v 83 rokoch. „Po odchode starkého začala chodiť so svojimi básňami po súťažiach a začala ich vyhrávať. Všetci ju označovali za veľmi nevšedný talent. Stará mama zbierala ceny, zrazu ich už mala doma päťdesiat a nám začalo dochádzať, že jedna méta je prekonaná a bude treba spraviť niečo iné… Takže sme sa rozhodli, že by sme mali splniť starkej sen. Už nám bolo jasné, že jej veľkým snom je mať vlastnú zbierku básní, no a keďže je u nás strašne veľa vydavateľov, ktorí sa môžu potrhať, aby vydali básnickú zbierku, tak som sa rozhodla, že im túto krásnu možnosť vyfúknem a že si to vydáme sami,“ priblížila Šoralová.

Reklama

Filipová jej slová potvrdila. „Je to splnený životný sen, ktorý mi sľúbilo splniť veľmi veľa ľudí, ale vždy to dopadlo tak, že to nechali tak a nič z toho nebolo. Jedine Lucinke sa to podarilo,“ uviedla.

Knižka prináša spolu 33 básní doplnených fotografiami a niekoľkými príhovormi. „Tridsaťtri je také zvláštne číslo. Neviem, prečo je ich práve toľko. Vyberala ich moja dcéra, lebo ja som mala pocit, akoby som sa rozhodovala, ktoré dieťa mám radšej,“ podotkla autorka, ktorá onedlho oslávi 90 rokov.

Novinku ilustrovala česká scenáristka, fotografka a maliarka Lucie Paulová. „Príležitosť ilustrovať poéziu pani Filipovej bola pre mňa strašne dôležitá. Pani Emíliu som nikdy nevidela, iba sme si písali na sociálnej sieti, ale keď som čítala tie básne, bolo to niečo tak krištáľovo čisté… Ona netvrdí ‘Ja som básnik’, ona sa narodila ako básnik,“ uviedla Paulová.

Knižku pokrstil dlhoročný kolega a priateľ Jara Filipa, humorista, textár a herec Milan Lasica. „S Jarom som prežil krásne roky spolupráce a vždy som rozmýšľal, vlastne až doteraz, kde sa v ňom brala tá lyričnosť, poetičnosť, niekedy až romantizmus a krása jeho pesničiek. Keď som si prečítal knižku pani Filipovej, tak som zistil, že jablko nespadlo ďaleko od stromu, že to Jaro zdedil. Tam je tá lyričnosť, tá poézia a krása obsiahnutá. Takže vlastne môžem byť rád, že Jaro zhudobňoval moje texty a nie básne svojej mamy,“ poznamenal humorista.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali