Doktorka Etela Janeková liečila covid pacientov Ivermektínom. Podarilo sa jej tak zabrániť hospitalizáciám. Pandémia by u lekárov nemala vyvolávať emócie a treba k nej pristupovať racionálne

Doktorka Etela Janeková liečila covid pacientov Ivermektínom. Podarilo sa jej tak zabrániť hospitalizáciám. Pandémia by u lekárov nemala vyvolávať emócie a treba k nej pristupovať racionálne

Bratislava 26. júla 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Všeobecná lekárka pre dospelých, internistka a klinická farmakologička Etela Janeková sa počas jarnej vlny epidémie rozhodla urobiť všetko pre to, aby sa jej pacienti nedostali na umelú pľúcnu ventiláciu. Napriek neodporúčaniu lieku Ivermektín skupinou odborníkov WHO sa ho rozhodla skúsiť a neľutuje. Z takmer 190 pacientov neskončil v nemocnici ani jeden. Konštatuje však, že lekári nesmú liečiť pacientov po telefóne, ale pacientovi sa treba skutočne venovať a sledovať ho laboratórne aj röntgenologicky

Etela Janeková
Na snímke lekárka Etela Janeková

Etela Janeková bola jednou z prvých lekárok, ktoré sa rozhodli používať na liečbu covid pacientov liek Ivermetkín. Označuje ho za liek voľby, ktorý využívala pri menej a stredne komplikovaných prípadoch aj samostatne. V ťažších stavoch, keby už boli prítomné aj iné prejavy ochorenia, napr. zápal pľúc, pridávala k Ivermektínu aj iné lieky podľa potreby.

Reklama

V rozhovore pre televíziu TA3 zdôraznila, že takýmto spôsobom vyliečila 188 pacientov a len 35% z nich (67 ľudí) potrebovalo aj doplnkovú liečbu. Okrem 5-dňovej liečby Ivermentínom to bol hlavne vitamín C, D, aspirín a v prípade potreby aj nízkomolekulárny heparín. Zdôrazňuje však, že pacientov je potrebné laboratórne sledovať každý týždeň.

Nie je možné telefonicky liečiť pacientov, treba ich laboratórne, röntgenologicky a objektívne vyšetrovať,“ trvá na svojom lekárka.

Reklama

K liečbe Ivermektínom pristúpila po tom, ako jej ho odporúčali odborníci, ktorí vypracovali FLCC protokol. Lekárka chcela za každú cenu zabrániť tomu, aby sa jej pacienti dostali na umelú pľúcnu ventiláciu. Hľadala teda možnosti, ako by sa to dalo a Ivermektín jej pripadal ako najvhodnejšia možnosť v ambulantnej praxi.

K dnešnému dňu už existuje vyše 100 štúdií, 110, ktoré sú zverejnené na Ivermektínovej stránke, kde sú dostupné aj laickej verejnosti, ktoré sú randomizované, čiže nie sú to štúdie, ktoré by boli nekvalitné. Samozrejme že nekvalitná štúdia sa vždy vytiahne ako tá, ktorá je tá zlá a vyvolajú sa okolo nej emócie. Ale myslím si, že pandémia napriek tomu, že vyvoláva emócie u obyvateľov, tak by u lekárov nemala vyvolávať emócie a treba racionálne k tomu pristúpiť,“ apeluje na lekárov doktorka Janeková.

Nie je potrebné teraz diskutovať o tom, odkiaľ vírus prišiel. „Choroba tu je, pacient sa nemá dobre, treba ho liečiť,“ vyhlásila lekárka. Na liečbu odporúča využiť čokoľvek, čo pomôže pacientovi zlepšiť stav. A liečba Ivermektínom je navyše podložená štúdiami, preto nevidí dôvod na jeho nevyužívanie.

EMA a WHO neodporúčali využívanie Ivermektínu z dôvodu zvýšených pečeňových testov. Lekárka však tento argument vyvracia a tvrdí, že pätina pacientov s Covidom má zvýšené pečeňové testy už pred zahájením akejkoľvek liečby. Zvýšenie pečeňových hodnôt teda spôsobil samotný zápal, nie nasadenie Ivermektínu.

 

Reklama
Delta variant

Janeková liečbu týmto liekom využila už aj pri liečbe delta variantu koronavírusu. Ako však tvrdí, pri delte bolo potrebné nasadiť ihneď aj podpornú liečbu, keďže delta mutácii sa zápal pľúc rozvinul do troch dní od vypuknutia infekcie.

Napriek tomu však Ivermektín naďalej odporúča. Zdôrazňuje však, že tento liek patrí do rúk lekárom a mal by byť naďalej na lekársky predpis.

Vo všeobecnosti sa je vhodné dávkovanie 0,2 miligramu lieku na 1 kilogram váhy človeka.

Zjednodušene, do 85 kíl 12 miligramov denne, to je vlastne 5 dní liečba, nad 85 kíl do tých 110 kg to vychádza na 18 miligramov a vyššie už asi 24 miligramov. Liek sa užíva po jedle, jedenkrát denne a je možné ho kombinovať s vitamínmi,“ vysvetlila lekárka.

Aj pri vitamínoch je však potrebné dodržiavať správnu dávku. U vitamínu D je to 4000 jednotiek počas akútneho ochorenia, u vitamínu C asi 500 mg a u aspirínu asi 100 mg denne.

Reklama

U pacientov navyše apeluje na dodržiavanie správnej životosprávy, a to aj v čase zdravia. S vírusom sa totiž musíme naučiť žiť.

Musíme sa s tým naučiť žiť. Tak ako v minulosti, keď sme mali mor alebo akékoľvek iné infekčné ochorenia, tak sa s tým ľudia naučili žiť. Dodržiavať treba hygienu a treba sa správať ohľaduplne voči sebe a aj voči ostatným. Myslím si, že táto pandémia prišla aj preto, aby si ľudia uvedomili, že starostlivosť o svoje telo by mala byť výraznejšia, ako bola predtým,“ dodala na záver doktorka Janeková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali