Digitalizácia mení tvár finančného biznisu

Digitalizácia mení tvár finančného biznisu

Bratislava 21. marca 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Súčasná digitálna doba papieru nepraje. Uvedomujú si to aj finančné inštitúcie a ich klienti, pre ktorých sa „papierovačky“ stávajú zdĺhavými, zbytočnými a neefektívnymi. Informačné technológie svet zrýchlili, ale súčasne ho dokázali spraviť spoľahlivejším, bezpečnejším a efektívnejším.

Ilustračné foto

Vychádzka na pobočku finančnej poisťovne predstavuje pre mnohých ľudí nepríjemnú povinnosť. Poskytovatelia finančných služieb teda pomocou nových technológii umožňujú podpísať zmluvu i elektronicky a uchovávať ju len v digitálnej podobe, teda bez nutnosti jej tlače.

Reklama

„Sledujeme najnovšie trendy a pomocou digitalizácie postupne skracujeme čas procesov a redukujeme množstvo papierových dokumentov,“ uvádza generálny riaditeľ NN SR Peter Brudňák „Digitalizáciu a zavedenie elektronického podpisovania zmlúv čoraz viac preferujú aj naši externí partneri (makléri, banky) a samozrejme zákazníci,“ dodáva.

Zavedenie biometrického elektronického podpisu spravilo vo finančnom sektore doslova revolúciu. Plnohodnotne nahrádza nutnosť podpisovania klasických papierových zmlúv. Pri niektorých produktoch išlo o desiatky listov papiera, ktoré sa digitalizáciou ušetria. Zmluvy môžu finanční sprostredkovatelia uzatvárať napríklad cez tablet priamo u klienta doma. Zrýchli sa ich spracovanie a môžu sa archivovať na digitálnom úložisku.

Reklama

Finančné inštitúcie menia svoje klasické web stránky na portály s celou škálou služieb. Je na nich napríklad možné viesť si archív dokumentov, či hlásiť poistné udalosti. Stačí teda elektronicky doručiť potrebné doklady a bez návštevy pobočky poisťovne, či obchodného zástupcu dostať peniaze z poistného plnenia na účet v čo najkratšom čase. 

„Aj vďaka tomu môže naša poisťovňa vyplácať 9 z 10 poistných udalostí už do 5 pracovných dní po doručení potrebných dokladov,“ hovorí P. Brudňák. NN Slovensko prevádzkuje servisný portál Moja NN (www.mojann.sk), kde si klienti môžu spravovať svoj „poistný účet“ a nahlasovať poistné udalosti on-line, či meniť osobné údaje.

Ďalšou perspektívnou oblasťou uplatnenia digitálnych technológii je telemedicína. Ide o poskytovanie medicínskych služieb na diaľku, keď človek môže konzultovať svoj zdravotný problém z pohodlia domova prostredníctvom telefónu či video hovoru. „O službu NN Rodinný lekár majú naši klienti veľký záujem. Ponúkame ju ako benefit pre verných klientov už viac ako rok a jej obľuba stále rastie,“ hovorí P. Brudňák.

Digitalizácia mení i komunikáciu medzi finančnou inštitúciou a jej klientom. Tá už dávno nekončí uzatvorením zmluvy, ale aktívne prebieha počas celého vzťahu. Ľudia viac veria firmám, s ktorými môžu viesť dialóg. Jedným z dôležitých kanálov sú sociálne siete.

„Možnosť komunikovať so spoločnosťou, ktorá poskytuje akékoľvek služby či servis klientom, aj cez sociálne siete (napr. na Facebook) zvyšuje pocit zákazníckej spokojnosti a dáva inštitúcii punc modernosti. Okrem toho nám to umožňuje získať spätnú väzbu o spokojnosti so službami a v konečnom dôsledku tak zvyšovať ich kvalitu,“ uvádza hovorkyňa NN SR Daniela Guťanová.

Reklama

Zákazníci si už zvykli na to, že nie sú len jednými z davu a dostávajú personalizované ponuky. Podľa prieskumu konzultačnej spoločnosti Accenture až 80 percent zákazníkov poisťovní v USA uviedlo, že personalizácia je pri výbere ich poisťovne veľmi dôležitá. Znamená to napríklad byť dostať adekvátnu ponuku vždy pred vypršaním platnosti predchádzajúcej zmluvy, alebo len jednoducho dostať vždy e-mailom blahoželanie k narodeninám.

Digitalizácia tak umožňuje upravovať finančné služby podľa preferencii klientov a popri tom znižovať náklady, zvyšovať transparentnosť a dôveru. Tento trend rozvíjajú najmä malé inovatívne start-upy, no ani tradičný poskytovatelia finančných služieb nezaháľajú. Zakladajú si buď vlastné „vývojárske garáže“, alebo sa posilňujú pohltením fintech inovátorov.

Redakciu informovala Mgr. Kamila Závodská z PR.Konektor s.r.o.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali