Dezinformácie a hoaxy? V novej Bezpečnostnej stratégii to postavili jasne. Čo urobia so slobodou slova?

Dezinformácie a hoaxy? V novej Bezpečnostnej stratégii to postavili jasne. Čo urobia so slobodou slova?

Bratislava 5. januára 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Vraj vlastenecké médiá šíria dezinformácie a hoaxy, hovorí stokrát opakovaná goebbelsovská pravda euroatlantických fanatikov. Ale pozrime sa bližšie na to, aká hra sa tu vlastne hrá a kto z nej profituje. Naozaj sa oplatí šíriť hoaxy?

klávesnica
Ilustračné foto

Koncom minulého roka bola prijatá nová Bezpečnostná stratégia SR. Tento dokument venuje veľkú pozornosť „hybridným hrozbám“ a varuje, že „verejnosť je vystavená narastajúcemu šíreniu dezinformácií a konšpiračných teórií, ktoré môžu ohrozovať ľudské zdravie, rozvracať súdržnosť spoločnosti alebo vyvolať verejné násilie a sociálne nepokoje“ (bod 22).

Reklama

V bode 35 tento dokument ešte spresňuje najväčšie nebezpečenstvo, ktoré z týchto hybridných hrozieb má vyplývať: „Najvýraznejšie sa hybridné pôsobenie prejavuje cieleným šírením propagandy a dezinformácií proti demokratickému zriadeniu a ukotveniu Slovenskej republiky v NATO a EÚ.“

A pokračuje: „Cieľom týchto aktivít je tiež ovplyvňovať politické rozhodovanie a verejnú mienku, výsledky demokratických volebných procesov, polarizovať spoločnosť a zasievať nedôveru verejnosti voči štátu, spochybňovať hodnotovú orientáciu spoločnosti, ako aj manipulovať rôzne skupiny verejnosti s cieľom negatívne ovplyvniť realizáciu bezpečnostných záujmov štátu.“

Reklama

Vzhľadom na to, že liberalistické extrémistické kruhy obviňujú z uvedených vecí aj vlastenecké médiá, toto je príležitosť sa pri tomto jedovatom myšlienkovom klišé trochu zastaviť.

 

Plochozemci, Euroatlanťania a vlastenci

Treba povedať, že naozaj existujú médiá a webové stránky, ktoré šíria klamstvá, nezmysly a nenávisť. Asi najnenávistnejším médiom na Slovensku je zlomyseľná extrémistická stránka Zomri, ktorá už veľakrát prekročila aj tie najvzdialenejšie hranice dobrého vkusu a slušnosti, a ktorej prevádzkovateľ by už dávno sedel niekde v Prešove a hral sa s teplákovou bundou, nebyť toho, že je chráneným druhom, keďže je súčasťou tých správnych kruhov.

A naozaj existujú aj stránky, ktoré šíria kadejaké nepravdy, počnúc pochybnými pseudovedeckými teóriami o liečbe rakoviny a končiac úplnými chobotinami na spôsob plochej zeme. Len máloktoré z nich sa však venujú reálnej politike a v podstate vôbec neprekážajú euroatlantickým liberalistickým kruhom, ktoré aktuálne na Slovensku vládnu. Ba naopak, sú im užitočné, pretože im skvelo slúžia ako zámienka na boj proti skutočnej názorovej opozícii.

Čo naopak Euroatlanťanom silne prekáža pri totálnom ovládnutí Slovákov, sú tie médiá, ktorých primárnym cieľom je tejto totalite zabrániť: vlastenecké informačné kanály. A áno, tie sú skutočnou hrozbou pre úsilie určitých kruhov zničiť slovenskú štátnosť, demokraciu a pluralitu názorov vo verejnom diskurze a politickom živote.

Reklama

Podstata špinavej hry, ktorá sa tu hrá proti legitímnym vlasteneckým prúdom je v tom, že Euroatlanťania usilovne hádžu komerčné a blúznivé médiá plochozemcov do jedného vreca spolu s informačnými kanálmi vlastencov aj napriek tomu, že veľmi dobre vedia, aké neetické toto ich počínanie je.

 

Podstata špinavej hry: zámerná dehonestácia

Oni veľmi dobre vedia, že miešajú jablká so skrutkami. Veľmi dobre vedia, že skutoční vlastenci sa úzkostlivo snažia, aby ich snaženie nemohlo byť pošpinené žiadnou nálepkou a žiadnym prešľapom: ich cieľom totiž nie je zarobiť za každú cenu na mentálnom opíjaní jednoduchšej časti populácie, ale presný opak: prebudiť uspatú a omámenú časť národa, aby Slovensko opäť raz nevzdalo boj o vlastnú zvrchovanosť a slobodu.

Cieľ Euroatlanťanov je zrejmý: za každú cenu pošpiniť a dehonestovať legitímne politické ciele vlasteneckej opozície, v jadre ktorých je politická a názorová pluralita, zvrchovanosť, sloboda, demokracia.

Áno, k vlastencom sa, žiaľ, hlásia aj nejakí „plochozemci“, lenže takisto sú plochozemci, ktorí sa hlásia aj k druhej strane. Bohužiaľ, hlupákov a fanatikov je dostatok na oboch stranách barikády. Zámerne označovať týchto ľudí ako vlastencov je účinná metóda na dehonestáciu protivníka, ale je asi rovnako férová, ako keby sme tvrdili, že každý s euroatlantickým názorom je sadistický psychopat, keďže do tohto tábora patrí aj Zomri.sk

Reklama

 

Komu v skutočnosti škodia hoaxy a dezinformácie?

Hovoria o hoaxoch a dezinformáciách (mimochodom, my na Slovensku sme to odjakživa nazývali lžami a klamstvami). K tomu treba povedať dôležitú vec: lož má krátke nohy, ako hovorí staré príslovie. Skutočnosť je taká, že klamstvo je to najhoršie, čoho sa človek môže v informačnej vojne dopustiť: tým totiž dáva protivníkovi obrovskú výhodu.

Nezáleží na tom, kto je autorom klamstva: či hlupák, zlomyseľník alebo prípadne agent, ktorý škodí zámerne – čitateľ, divák či poslucháč, ktorý zistí klamstvo, s daným médiom buď skončí, alebo ho prestane brať vážne.

Keby vlastenecké informačné kanály naozaj šírili klamstvá, veľmi rýchlo by ich vykričali, umlčali, vysmiali, zakázali. Je to presne naopak: obvinenie z klamania je jediný spôsob, ktorým možno zastaviť tých, ktorí šíria nepohodlnú pravdu. Klamstvo (hoax, dezinformácia) nikomu neškodí viacej, než reálnej politickej a mediálnej opozícii, ktorá je v defenzíve v boji proti totalitnému molochovi – ten totiž čaká práve na takúto chybu.

No a potom sú tu ešte pavučiny poloprávd a nedokázateľných tvrdení. S tými je väčší problém, pretože systém polovičných lží je horšie odhaliteľný. Na to treba duševnú prácu, a na tú treba mať čas, chuť, dispozície. Na tomto základe je postavená aj euroatlantická propaganda: veľa ľudí jednoducho len berie informácie z televízora ako hotové fakty – tak to skrátka je, nie každému je určená cesta individualistu. Ale hoci polopravda má oveľa dlhšie nohy ako lož, aj ona sa časom prezradí. Preto Euroatlanťania tak idú po mladom, čerstvo naformátovanom voličovi…

Pre hľadačov pravdy platí jasné pravidlo: kto je bežec na dlhé trate, nesmie podvádzať. Komu naozaj záleží na ideáloch, musí byť intelektuálne poctivý, jedine tak môže pomôcť dobrej veci.

 

Odpor voči totalite EÚ a NATO nie je hybridná hrozba!

Pri čítaní novo schválenej Bezpečnostnej stratégie SR vidíme ako ďaleko už euroatlantickí goebbelsovci pokročili pri vývoji nového totalitného doublespeaku (manipulatívny jazyk, ktorý dáva slovám prekrútené významy smerujúce k falošnému opisu reality). Snahy vlastencov ukazovať veci z iného uhla pohľadu, než je len ten jeden euroatlantický, objektívne informovať, aktivizovať občanov, to v jazyku týchto politrukov je označované ako destabilizácia politickej situácie (lenže občania mali právo destabilizovať politickú situáciu v roku 1989 a budú mať to právo vždy, keď budú cítiť, že im ktosi ukradol ich pravdu, ich práva a ich krajinu), rozvracanie súdržnosti spoločnosti (ak sa pod súdržnosťou rozumie totalita, tak potom je to to najlepšie, čo treba robiť), spochybňovanie hodnotovej orientácie spoločnosti (v demokratickej spoločnosti hodnoty sú to, čo chcú občania a nie to, čo nadiktuje nejaká vyššia moc), ovplyvňovanie politického rozhodovania a verejnej mienky (to je presne to, čo v demokratickej spoločnosti médiá zvyčajne robia…), polarizácia spoločnosti (medzi dobrom a zlom vždy bude polarizácia), zasievanie nedôvery verejnosti voči štátu (prosíme nezamieňať štát a juntu, ktorá ho ovládla) a boj proti ukotveniu Slovenskej republiky v NATO a EÚ (presne tak, a na to má každý občan plné právo).

Odpor voči totalite EÚ a NATO nie je žiadna hybridná hrozba, ale normálna, legitímna politická alternatíva, ktorá musí byť v demokratickej spoločnosti povolená, inak nejde o demokratickú spoločnosť. Toto označovať ako hoaxy a dezinformácie môže iba hardcore eurogoebbelsovec.

Ak v Európe aj počas Studenej vojny existovali po dlhé desaťročia neutrálne štáty, niet dôvodu, prečo by nemohli existovať aj teraz. Aj Brexit pekne ukazuje, že keď sa chce, ekonomika si svoju cestu nájde, na to krajina nepotrebuje byť čímsi vazalom. A vo vojenskej oblasti? Ak sa chcete uchrániť pred dažďom, predsa sa neschováte pod odkvap…

Reklama

A okrem toho: dokonca aj keby nesúhlas s členstvom v NATO a nesúhlas s premenou EÚ na akúsi federáciu nebol rozumný názor, aj tak by bol legitímny. O tom je demokracia, občania majú právo aj na hlúpy názor: naozajstný demokrat nebude druhým zakazovať myslieť si, že byť slepo poslušnou kolóniou USA je pre Slovensko tou správnou zahraničnou orientáciou.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali