Consortiumnews: Hádanky Obamovej zahraničnej politiky

Consortiumnews: Hádanky Obamovej zahraničnej politiky

Washington 26. augusta 2015 (HSP/ITAR-TASS/Foto: TASR/AP-Susan Walsh)

 

Kritika Bieleho domu a činnosti prezidenta Baracka Obamu sa v amerických médiách objavuje stále častejšie. Poukazuje na mnohopočetné prešľapy a chyby súčasnej americkej administratívy. Zdôrazňuje, že mnohé tieto chyby zapríčinili krvavé konflikty

Na snímke Barack Obama
Na snímke Barack Obama

“Za takmer sedem rokov svojho vládnutia Barack Obama stále lavíruje medzi vojenskými intervenciami a pragmatickým vyjednávaním, a preto nie je ľahké pochopiť, čomu v skutočnosti verí. V jeho konaní vidíme viaceré nezrovnalosti,” prízvukuje známy americký novinár Robert Parry vo svojom článku The Riddle of Obama’s Foreign Policy (Hádanky Obamovej zahraničnej politiky) uverejnenom v americkom nezávislom investigatívnom magazíne Consortiumnews.

Reklama

“Blíži sa posledný rok jeho vládnutia, ale smer jeho zahraničnej politiky stále zostáva záhadou. Bolo obdobie, kedy sa zdalo, že je realista, konštruktívne pracoval s inými štátmi, snažil sa nájsť pozitívne riešenia, ako napríklad v otázke jadrového potenciálu Iránu alebo zblíženia s Kubou. V ostatnom období však viac spolupracuje s “neoconmi” a liberálnymi jastrabmi, snaží sa vyprovokovať škaredé krízy a používa taktiku “zmeny režimu” – v Hondurase (2009), Líbyi (2011), Sýrii (v priebehu niekoľkých rokov) a na Ukrajine (2014),” pripomína novinár.

Robert Parry vymenoval chyby a prešľapy Baracka Obamu v zahraničnej politike a krvavé konflikty hlavne v štátoch na Blízkom východe, ktoré vznikli ako následok týchto “chýb” amerického prezidenta. “Americký prezident Barack Obama chápe, že sa ukrajinská kríza upokojí iba vtedy, keď americký ľud zistí celú pravdu. Napríklad, skutočnosť, že konflikt v Kyjeve vyprovokoval Washington, ktorý zariadil štátny prevrat na Ukrajine. Avšak americký líder sa príliš bojí vplyvných neokonzervatívcov z Washingtonu a preto radšej drží Američanov v tme a nevyvracia mýty o “ruskej agresii”,” prízvukuje Robert Parry.

Reklama

„Zahraničná politika amerického prezidenta Baracka Obamu vždy bola a zostáva “tajomstvom”. Na jednej strane sa americký líder správa ako “realista” a vedie konštruktívnu spoluprácu s inými krajinami za účelom dosiahnutia pozitívnych výsledkov – ako napríklad Irán a zbližovanie s Kubou. Na druhej strane Obama zároveň stojí aj na strane neokonzervatívcov a liberálnych jastrabov a vyprovokoval hrozivé krízy, hlavne vojny v Hondurase, Sýrii a Líbyi a konflikt na Ukrajine, proti ktorým Washington použil taktiku “prevratov,” zdôrazňuje americký novinár.

“A zároveň, v rámci niektorých z týchto scenárov, Obama stále odmieta najradikálnejšie kroky a tým uznáva, že tieto kroky môžu viesť ku katastrofe. V roku 2013 zrušil pravidelné letecké operácie proti sýrskym vládnym silám (ich porážka by mohla priviesť k víťazstvu al-Káidu a Islamský štát), a v roku 2014 nedovolil na Ukrajine totálnu eskaláciu vojny proti ruským rebelom, ktorí vzdorovali novej kyjevskej vláde podporovanej Spojenými štátmi. Táto vojna by mohla priviesť ľudstvo na pokraj jadrovej vojny,“ prízvukuje Robert Parry.

Poukazuje na to, že reálny odpor voči neokonzervatívcom Obama predsa nekladie. Napríklad, nedovolil zverejniť americkú spravodajskú správu o použití sarínu v Sýrii v auguste 2013 a informácie o zostrelení malajzijského Boeingu nad Ukrajinou, pretože americkí analytici v súčasnom období nechcú robiť predčasné závery a radšej neobviňujú sýrsku vládu z použitia chemických zbraní, tak ako zatiaľ neobviňujú povstalcov na Donbase z likvidácie malajzijského lietadla. Novinár sa domnieva, že Obama nechce rozptýliť propagandistické mýty o Rusku a Sýrii, pretože tak majú Spojené štáty príležitosť, ako využiť “mäkkú” silu proti Moskve a Damasku.

Robert Parry sa domnieva, že táto zahraničná politika amerického prezidenta ukazuje svoju obvyklú dualitu: Obama pochopil, že možnosti Spojených štátov zďaleka nie sú neobmedzené, ale nechce napadať amerických “jastrabov”, ktorí skresľujú realitu. Okrem toho líder USA vykazuje určitú “aroganciu”, keď sa domnieva, že sa nachádza “nad obyčajnými Američanmi” a nechce im prezradiť pravdu o zahraničnej politike štátu, a to aj napriek skutočnosti, že by tato pravda mohla zabrániť mnohým katastrofám.

Označuje prezidenta za “zbabelého oportunistu”. Dokonca poukazuje na niektoré pozoruhodné momenty z jeho prejavu o Iráne: “Nariadil som vojenské akcie v siedmich štátoch.” Novinár zdôrazňuje: “Keby niekto zo svetových lídrov – napríklad Vladimír Putin – urobil podobné vyhlásenie, hneď by sme z rôznych strán počuli požiadavky, aby ho predviedli pred medzinárodný súd ako vojenského zločinca,” tvrdí.

Reklama

“Táto Obamova povaha sa jasne prejavuje vo svetle ukrajinského konfliktu. Na jednej strane sa Obama prezentuje ako realista, ktorý priznáva, že najrozumnejším spôsobom riešenia krízy na Ukrajine je zastavenie protiruskej propagandy a to, že Obama by mal povedať Američanom pravdu o tomto konflikte, ktorý vlastne začal a vyprovokoval Washington prevratom, pretože americký prezident vie, že “rozprávka o ruskej agresii” je v skutočnosti lož a že  vláda USA podporuje neonacistov a islamistov, ktorí zabíjajú tisíce ruských občanov Ukrajiny,” vysvetľuje americký novinár.

“Na druhej strane je Obama “zbabelá duša”, ktorá sa obáva, že sa stane pre vplyvných neokonzervatívcov vyvrheľom a neodvažuje sa ich napadnúť – aj keď vie, že ich viera je zlá.

Nakoniec sa prezident prezentuje ako “arogantný Obama”, ktorý nechce prezradiť Američanom pravdu. Ako aj to, že Spojenými štátmi vyprovokované medzinárodné krízy tlačia svet bližšie k Armagedonu,” uzatvára svoj komentár americký novinár Robert Parry.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:43

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931. Počas roka 2023 sa tak kúrilo menej ako obvykle, preto sa domácnosti nemusia obávať nedoplatkov z titulu vysokej spotreby, uviedol v utorok Slovenský zväz výrobcov tepla. Správcovia bytov musia do konca mája doručiť vlastníkom ročné vyúčtovanie, ktorého súčasťou sú aj náklady na vykurovanie.

08:42

Dĺžka poistenia pri hypotéke by mala zodpovedať aspoň obdobiu, počas ktorého je človek zaviazaný úver splácať. Podľa odborníkov je však ideálne nastaviť poistenie tak, aby pokrylo obdobie až do veku odchodu do dôchodku. Myslieť treba aj na dostatočnú výšku poistných súm.

08:41

Ceny za služby zásadným spôsobom ovplyvňujú celkovú infláciu v eurozóne a ich vývoj aktuálne zohráva dôležitú úlohu pri diskusii o nastavení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky. Zamestnať ľudí po pandémii v službách bolo ťažké, preto ich mzdy rástli rýchlo a tento rast sledujeme dodnes. Prevádzky služieb následne takto zvýšené náklady prenášajú do cien.

08:38

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť o budúcom rozšírení Únie. Uviedol to v Bruseli predseda Európskej rady Charles Michel na stretnutí so skupinou novinárov z krajín, ktoré do Únie vstúpili pred 20 rokmi.

Mimoriadny summit EÚ
Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel

 

08:36

Čínska pobrežná stráž počas hliadky neďaleko atolu Scarborough Shoal v Juhočínskom mori použila vodné delo proti dvom filipínskym lodiam. Jednu z nich poškodila, tvrdí Manila.

08:12

Český občan zahynul pri zrážke počas lyžovačky v stredisku Kitzsteinhorn pri Kaprune.

07:50

Po pondelňajšom večernom útoku ozbrojenca v mešite v provincii Herát na západe Afganistanu zahynulo najmenej šesť ľudí a jeden je zranený. 

07:49

Napriek tomu, že existuje omnoho intenzívnejšia a aktívnejšia protibruselská rétorika v maďarskom politickom živote, dôvera obyvateľstva v Európsku úniu je nezlomná.

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali