Čo Pellegrini, Uhrík, Danko a influenceri zo SNS nepochopili

Čo Pellegrini, Uhrík, Danko a influenceri zo SNS nepochopili

Bratislava 16. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák, Jakub Kotian, Henrich Mišovič)

 

Vláda má za sebou už svojich sto dní a nespokojnosť voličov, ktorí volili Smer, Hlas a SNS rastie. Ale rastie preto, že voliči týchto strán si predstavovali omnoho väčšie tempo zmien a vyčistenie priestoru od bývalej koalície ako teraz vidia. Čakali niečo na spôsob Šutaja Eštoka, ale vo všetkých oblastiach života. Tu však treba uznať dobrú prácu opozície, ktorá všetky procesy obštrukciami v parlamente zdržala už minimálne o tri mesiace

Pellegrini, Danko, Uhrík
Na snímke Peter Pellegrini, Andrej Danko, Milan Uhrík

Povolebná situácia však vyprodukovala niekoľko omylov. V prvom rade situáciu nepochopil Peter Pellegrini, ktorý ašpiruje na prezidentské kreslo.

Reklama

Pellegrini nechápe, že dnes už neexistuje žiaden stred a on sa neustále do neho snaží pozicionovať. To je zásadná chyba a ak si to neuvedomí, a neprestane sa pchať na miesto, ktoré už dnes neexistuje, tak prezidentské kreslo nezíska. Hovorím to tu, napriek dlhodobým preferenciám, aj napriek poslednému prieskumu, ktorý ho ešte stále favorizuje.

Ak si Pellegrini neuvedomí, že dnes sú v spoločnosti iba dve polarizované časti občanov, ktoré sú nabrúsené proti sebe, prehrá.

Reklama

Dnes existuje iba národno-kresťanská časť obyvateľstva a progresívno-extrémistická. Pellegrinimu dnes dodávajú hlasy ľudia z národno-kresťanskej časti populácie, ktorí podporujú vládu a ktorí chápu, že Pellegrini napriek jeho liberálnemu nastaveniu, nebude, na rozdiel od Korčoka, hádzať vláde polená pod nohy.

Pellegrini má svojich voličov iba 16 percent, všetky ostatné percentá mu dodávajú voliči Smeru, SNS a Republiky. Ak si Pellegrini myslí, že osloví niekoho z progresívno-extrémistockej časti spektra, tak sa mýli. Ale, môže ľahko odradiť voličov vládnych strán. Ktorí znechutení, môžu v deň volieb zostať doma.

Preto rada Petrovi Pellegrinimu je, nevystupujte pán predseda parlamentu proti Ficovi. Aspoň počas prezidentskej kampane. Ak Fico chce odobrať prezidentke právomoc, menovať šéfa SIS, treba ho v tom podporiť, nie preto, že Pavol Gašpar je najlepším kandidátom na funkciu, ale preto, že voliči, ktorých hlasy potrebujete, to chcú.

Vždy keď podporíte Čaputovú, ktorú neznášajú, strelíte si do nohy a prídete o ďalšie percento.

Pochopte, už neexistuje žiadny stred.

Reklama

 

Andrej Danko

V ďalšom vážnom omyle žije Danko a jeho influenceri, ktorí sa dostali za SNS do parlamentu. Fico na Dankove hlúpe poskakovanie zmierlivo hovorí, že Danka chápe, že rozumie tomu, že sa vyhraňuje, lebo bojuje o prežitie svojej strany.

Samozrejme, Danko je v zlej pozícii, strana lavíruje okolo 5 %, čo samozrejme, nie je dobré. A potrebuje sa vyhraňovať, ale nie, ako to pochopil on, voči vlastnej vláde. Väčšina voličov volila SNS len preto, aby mohla vzniknúť táto vláda. Oni si, jednoducho želajú túto vládu ešte možno viac ako voliči Smeru. A Danko tým, že neustále útočí na svojich koaličných partnerov, robí sám sebe medvediu službu.

Danko za túto svoju hlúposť dostane od voličov vysvedčenie. V prezidentských voľbách. Bude to mať čierne na bielom, že takúto jeho politiku nechcú. Veď samotné prezidentské voľby, to je presne jeden z jeho hlúpych politických krokov.

Jeho voliči chcú, aby v jednotnom šíku podporil Pellegriniho. Je jedno, že ho neznáša. Jeho voliči chcú pokoj pre seba, stabilné podmienky v štáte a pokoj pre vládu, ktorej je súčasťou. A vedia, že Pellegrini, a nie Korčok, im tento pokoj poskytne. Preto je Danko so svojou kandidatúrou úplne, ale že úplne mimo.

Reklama

Ak bude mať viac ako 2 %, tak to bude môcť pokladať za úspech, ale nebude s tým môcť zostať na čele SNS. To je aj cieľom tých, ktorí ho na kandidatúru nahovorili. Jeho totálne znemožnenie. Danko vie, kto ho nahovoril, teda uviedol do omylu a kto je jeho nepriateľ. Uvidíme, či bude mať silu týchto ľudí vyriešiť.

No zmobilizovať by sa mala aj SNS, lebo nie len škaredý výsledok Danka bude dôsledkom tejto jeho politiky, ale aj prepadnutie strany v európskych voľbách, ktoré nasledujú krátko po prezidentských. Danko ich stiahne so sebou a SNS sa do EÚ parlamentu nedostane.

Ak chcú mať v EÚ voľbách šancu, musia presvedčiť Danka, aby sa čo najskôr vzdal kandidatúry v prezidentských voľbách, sypal si popol na hlavu, kajal sa za zle premyslené kroky a začal podporovať Pellegreniho, útočiac agresívne na všetkých jeho nepriateľov. To jediné môže SNS pomôcť do EÚ volieb.

 

Milan Uhrík

A nakoniec Uhrík. Toho nezdar vo voľbách úplne poplietol. Z toho, že sa nedostal do parlamentu si on vyvodil, že je opozícia, a že má útočiť na vládu. Ale to je úplné nepochopenie situácie, do ktorej sa dostal. Jeho voliči ho nevolili, aby sa názorovo bratal s Progresívnym Slovenskom v opozícii. Oni ho volili, aby bol vo vláde. Všetci jeho voliči, ktorí mu dali hlas chceli, aby bol vo vláde s Ficom. A jediné čo sa stalo je, že ich  bolo nakoniec málo.

Oni rovnako, ako voliči SNS nechcú, aby útočil na vládu, ale, aby útočil na opozíciu. V podstate, Uhrík nechápe, že jeho voliči chcú, aby sa správal, ako keby bol vo vláde.

Samozrejme, potrebuje sa vymedzovať. Lebo keby bol úplne rovnaký ako vládne strany, tak by ho jeho voliči nepotrebovali. Ale on sa musí vymedzovať tým, že bude aktívnejší, ostrejší, kritickejší, ale voči aktuálnej opozícii, nie voči vláde, ako to robí on.

Dôsledkom jeho nepochopenia situácie a následnej nesprávnej politiky je ďalší pokles preferencií jeho strany. V poslednom prieskume je to už iba 3,7 % a ak sa nespamätá, tak v eurovoľbách tiež neuspeje.

Pritom tohtoročné eurovoľby budú mimoriadne dôležité. Ešte nikdy také dôležité neboli. Národno-konzervatívne strany by v nich totiž mohli získať blokačnú tretinu. Potom by už z EÚ nemohli do členských štátov prúdiť všelijaké zeleno-dúhové excesy či vojenské podporovanie Ukrajiny. A je škoda, že zatiaľ sa ukazuje, že dve slovenské pronárodné strany, sa kvôli nepochopeniu situácie, ich lídrami, nakoniec neodstanú a nechajú priestor progresívno-fašistickým silám a ich poslancom.

Verme teda, že traja veľmi dôležití aktéri slovenskej politiky nakoniec situáciu pochopia a zachránia seba aj svoje strany a poťažmo pomôžu Slovensku.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali