Čína budovaním umelých ostrovov obsadzuje medzinárodné aj výsostné vody krajín Juhočínskeho mora

Čína budovaním umelých ostrovov obsadzuje medzinárodné aj výsostné vody krajín Juhočínskeho mora

Bratislava 13. júla 2020 (HSP/Foto:archív HSP, ScreenShot)

 

Sloboda plavby (Freedom of Navigation) je princíp medzinárodného práva, podľa ktorého lode, plaviace sa pod vlajkou ktoréhokoľvek zvrchovaného štátu, nesmú byť obmedzované inými štátmi, s výnimkami ustanovených v medzinárodnom práve. V oblasti medzinárodného práva sa vymedzuje ako sloboda pohybu plavidiel, sloboda vstupu do prístavov, nakladanie a vykladanie tovaru a preprava tovaru a cestujúcich. Toto právo je kodifikovné ako článok 87 ods. 1 písm. A) Dohovoru Organizácie Spojených národov z roku 1982 o morskom práve

Na snímke umelý ostrov

V Juhočínskom mori prebiehajú misie s názvom Freedom of Navigation,  ktorých sa okrem USA zúčastňuje aj Austrália, Británia, Francúzsko a Japonsko. Tento rok poslali USA do medzinárodných vôd Juhočínskeho mora, ktoré si Čína snaží privlastniť, až dve lietadlové lode USS Nimitza a USS Ronald Reagan. Zmyslom misie je pripomenúť Číne, že medzinárodne vody nie sú súčasťou Číny.

Reklama

Čína posledných desať rokov intenzívne budujú umele ostrovy na koralových útesoch po obvode Juhočínskeho mora a medzinárodné vody potom vyhlasuje za svoje výsostne vody. Na ostrovoch umiestňuje zbraňové systémy a bráni lodiam ostatných krajín regiónu v plavbe.

Červeným vyznačené čínske predstavy o rozdelení Juhočínskeho mora

Na žiadosť šiestich krajín Juhočínskeho mora, Vietnamu, Malajzie, Filipín, Indonézie, Bruneia a Taiwanu, preto USA  posiela lode, na misiu s názvom Freedom of Navigation, aby pripomenuli Číne americky záväzok udržať región otvorený medzinárodnému obchodu a plavbe.

Reklama

Čínske štátne denníky v reakcii píšu,že obe americké lietadlové lode sú zraniteľné a oznamujú Amerike, že Čína má široký arzenál protilodných zbraní ktoré môže použiť. Podľa čínskych médií, USA poslali svoje loďstvo, iba ako šou, aby prekryli svoj neúspech s pandémiou a ďalej preto, že stratili svoj Hongkong po prijatí novej čínskej legislatívy. Čína tiež  v odvete oznámila vlastné námorne cvičenia v blízkosti sporných Paracelových ostrovoch, ktoré v roku 1974 anektovala Vietnamu. S Vietnamom sa dostala kvôli koralovému útesu do ozbrojeného konfliktu aj v roku 1988, keď postrieľala 64 vietnamských vojakov, ktorí útes strážili pred jeho prisvojením Čínou.

Množstvo mainstreamových titulkov oznamuje, ako tieto akcie provokujú Peking a zvyšujú napätie v oblasti, no plne ignorujú čínske aktivity v oblasti, ktoré sú skutočnou príčinou eskalácie napätia. Za posledných šesť mesiacov, v čase keď svet zápasil s pandémiou, čínska pohraničná stráž potopila dve vietnamské rybárske lode v oblasti Paracelových ostrovov. Do stretu s čínskou pohraničnou strážou sa dostala aj malajzijská loď s ropnou vrtnou sústavou pri Borneu, na čo museli zareagovať Austrália a USA vyslaním vojnových lodí. V Spratleyho súostroví sa čínska námorná hliadka zamaskovaná ako rybárska flotila vyrojila pri  filipínskom ostrove Thitu, ktorý si tiež Čína nárokuje. Filipínci teraz nemajú inú možnosť, ako na každú koralovú plytčinu umiestniť svoju hliadku, inak im pod nosom vyrastie ďalší čínsky ostrov.

Nový čínsky ostrov

Obavy u susedov v regióne vzbudzuje aj plán Číny, ustanoviť vzdušnú obrannú zónu nad celým Juhočínskym morom, čo by im umožnilo prevziať moc nad vzdušným priestorom Juhočínskeho mora.

CNN ktorá už tradične obhajuje čínske záujmy namiesto amerických, slovami svojho korešpondenta Davida Aldemana obviňuje Trumpa, že jeho administratíva robí čo môže, aby rozpútala požiar v Ázii.

„Zdá sa že Trump nemá záujem vyjednať s Čínou žiadnu dohodu, ktorá by garantovala slobodný pohyb lodí všetkých národov v Juhočínskom mori.“

Reklama

Podľa Davida Andelmana teda nie je problém, že Čína si prisvojuje medzinárodne vody a výsostné vody iných krajín Juhočínskeho mora, ale problém je, že Trump s ňou neuzavrel dohodu, aby Čína v okupovaných medzinárodných vodách garantovala  plavbu aj lodiam z okolitých krajín!

Pokiaľ to Andelman ešte nezistil, voľný pohyb plavidiel v medzinárodných vodách vrátane Juhočínskeho mora garantuje článok 87 ods. 1 písm. A) Dohovoru Organizácie Spojených národov z roku 1982 o morskom práve. Nie je preto dôvod robiť o tom s Čínou separátne dohody. A to je aj pointou súčasnej americkej prítomnosti v Juhočínskom mori pod názvom Navigationof Freedom.

Na snímke David Andelman

Podobné informácie o situácii v Juhočínskom mori priniesol aj ruský Sputnik, keď prevzal rétoriku čínskych predstaviteľov a uviedol, že účelom nedávneho čínskeho kontra-cvičenia voči Navigationof Freedom v Juhočínskom mori je zvýšenie obranyschopnosti čínskych ozbrojených síl a nie je namierené proti žiadnej konkrétnej krajine a doplňuje vyjadrenie hovorcu Ministerstva zahraničných vecí ČĽR Zhao Lijianga, že Washington sa pravidelne snaží podkopať mier a stabilitu v regióne.

„Dúfame, že Spojené štáty prehodnotia svoje kroky, zastavia vojenské provokácie v Juhočínskom mori, prestanú bezdôvodne kritizovať a ohovárať Čínu, prestanú vyvolávať nezhody medzi krajinami regiónu a umelo vytvárať napätie,“ cituje Sputnik hovorcu Číny.

Žiadna zo 6 krajín Juhočínskeho mora na rozdiel od Číny nebuduje v medzinárodných vodách umelé ostrovy, neanektovala existujúce ostrovy, nevstupuje do výsostných vôd druhých krajín a nepotápa a neblokuje rybárske a obchodné lode a ani neuvažuje o uzavretí a kontrole vzdušného priestoru nad Juhočínskym morom.

Reklama

Výsledkom čínskeho konania je, že už aj Vietnam, ktorý viedol s USA ničivú vojnu v 60. rokoch, ponúka USA svoje pobrežie bezplatne, na vybudovanie amerických námorných základní. Filipínsky prezident Duterte, ktorý hrozil v januári vypovedaním zmluvy s Američanmi o vojenskej prítomnosti, už v júni názor potichu zmenil, keď si uvedomil, že je asi predsa lepšie byť spojencom amerických imperialistov ako byť obeťou invázie čínskych komunistov, hovorí Chris Chapell vo svojom programe ChinaUncensored.

A hoci Čína blokuje rybárov v medzinárodných vodách, pobrežné vody iných štátov navštevuje rada. Vyše 2000 čínskych rybárskych lodi rozmiestnených po celom svete, pravidelne vstupuje do výsostných vôd jednotlivých štátov, kde prevádza nelegálny rybolov a vykráda im zdroje. Jednu z takých lodí pri ilegálnom rybolove musela potopiť na opačnej pologuli argentínska pobrežná stráž potom, čo posádka nereagovala na výzvy, aby opustila výsostne vody.

Ivan Blaho

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali