Sobotka si to rozmyslel. Demisiu nepodá, navrhne odvolanie Babiša. Sobotka navrhol odvolať Babiša k 9. máju

Sobotka si to rozmyslel. Demisiu nepodá, navrhne odvolanie Babiša. Sobotka navrhol odvolať Babiša k 9. máju

Praha 5. mája 2017 AKTUALIZOVANÉ II. (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes na tlačovej konferencii po zasadaní užšieho vedenia ČSSD uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, a zvolí iné riešenie

Na archívnej snímke bývalý predseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostred), predseda hnutia ANO Andrej Babiš (vľavo) a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo)

Dôvodom je podľa neho vybočenie prezidenta Miloša Zemana z ústavných zvyklostí a praxe. Zeman totiž mienil demisiu pochopiť len ako výmenu predsedu vlády, nie ako pád celého kabinetu, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Reklama

Namiesto demisie premiér dnes na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša.

Vládna kríza v ČR sa začala, keď Sobotka avizoval demisiu vlády pre signály prezidenta Zemana, že neprijme odvolanie vicepremiéra Andreja Babiša, zaťaženého aférami s jeho firmami či s nákupom korunových dlhopisov.

Reklama

Sobotka sa rozhodol podať demisiu celej vlády, prezident ale naznačil, že by ju z rúk premiéra nemusel v rozpore s ústavnými zvyklosťami i svojou vlastnou predchádzajúcou praxou prijať. Namiesto toho by ju chápal čisto ako výmenu premiéra. To je ale pre Sobotku, ktorý chce z vlády dostať Andreja Babiša, neprijateľné.

Spor oboch politikov sa naplno ukázal vo štvrtok na Pražskom hrade, kam prišiel premiér informovať prezidenta o ďalších krokoch. Zeman ho prekvapil pripravením aranžmánu na prijatie demisie a v tomto duchu sa aj správal, keď Sobotkovi formálne poďakoval za prácu vo funkcii premiéra.

Keď premiér povedal, že demisiu zatiaľ nepodáva, prezident sa počas jeho príhovoru otočil chrbtom a odkráčal.

“Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Zúfalý premiér sa práve usiluje stiahnuť do bahna celú republiku. Názory mení B. Sobotka takmer každú hodinu. Takže radšej počkáme, či si svoj najnovší premet zasa nerozmyslí,” napísal na Twitteri v reakcii na najnovší vývoj na českej politickej scéne Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Pre iDNS.cz Ovčáček uviedol, že Zeman sa nebude ponáhľať. “Počká, či sa názor pána premiéra zase nezmení. Ukázalo sa, že slová pána premiéra neplatia. Pán prezident má teraz pred sebou dôležité návštevy Libereckého kraja aj Čínskej ľudovej republiky. Potom si analyzujeme situáciu a pravdepodobne si počkáme na doručenie príslušného dokumentu od pána premiéra,” povedal. Na otázku, či odvolá Babiša v prípade, že na tom Sobotka bude trvať, Ovčáček odpovedal, že sa prezident s Babišom určite stretne.

Reklama

 

Sobotka navrhuje odvolať Babiša k 9. máju

Namiesto demisie ešte dnes na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša, informoval web iDNES.cz.

Hovorca vlády ČR Martin Ayrer neskôr na Twitteri napísal, že “návrh na odvolanie Babiša z vlády bol doručený na Pražský hrad. Premiér Sobotka ho navrhuje odvolať k 9. 5. 2017.”

Vládna kríza v ČR sa začala, keď Sobotka avizoval demisiu vlády pre signály prezidenta Zemana, že neprijme odvolanie vicepremiéra a šéfa koaličného hnutia ANO Andreja Babiša, zaťaženého aférami s jeho firmami či s nákupom korunových dlhopisov.

Reklama

Sobotka sa rozhodol podať demisiu celej vlády, prezident ale naznačil, že by ju z rúk premiéra nemusel v rozpore s ústavnými zvyklosťami i svojou vlastnou predchádzajúcou praxou prijať. Namiesto toho by ju chápal čisto ako výmenu premiéra. To je ale pre Sobotku, ktorý chce z vlády dostať Andreja Babiša, neprijateľné.

“Ja si myslím, že už z toho skutočne robí ‘bramboračku’. Je to hrozná hanba aj v zahraničí, premiér mení názor už po štvrtýkrát za pár hodín. Vôbec tomu nerozumiem,” povedal pre iDNES.cz Babiš. Ako bude ďalej postupovať ANO, vicepremiér nevie. Koaličnú zmluvu nevypovie, pretože podľa Babiša už de facto neexistuje. Svoje odvolanie minister financií nechá na Zemanovi.

Predseda opozičnej ODS Petr Fiala v reakcii na najnovší krok Sobotku uviedol: “Minister financií Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka prehlbujú v našej krajine krízu a spôsobujú chaos. Príčinou vládnej krízy sú Andrej Babiš a chaotické kroky premiéra Sobotku. ODS opakuje, že jediným riešením je skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby v čo najbližšom reálnom termíne, teda začiatkom septembra.”

“Oceňujem, že pán premiér pochopil, že demisia bola tragickou chybou. V úsilí odvolať škandálmi zaťaženého AB (Andreja Babiša) môže počítať s podporou TOP 09,” reagoval na Twitteri predseda tejto strany Miroslav Kalousek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

V roku 2026 sa budú konať prvé majstrovstvá sveta klubov žien. Rozhodla o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom zasadaní v Bangkoku. Turnaj by mal zahŕňať 16 tímov a konať by sa mal na prelome januára a februára. FIFA zároveň informovala, že zníži počet reprezentačných prestávok v ženskom kalendári o jednu na päť ročne.

20:17

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad deviatkou “pavúka” Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:2, 6:4.

20:14

Čilsky tenista Alejandro Tabilo sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená 29-ka Číňana Čanga Č’-čena 6:3, 6:4.

20:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

19:58

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič vo svetle tragickej udalosti predčasne ukončil svoju účasť na dvojdňovej medzinárodnej konferencii v Brne. Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný a udalosťou je hlboko zarmútený.

19:56

Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

19:48

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.

19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali