Bravúrny ideový kotrmelec Igora Matoviča si zaslúži potlesk na otvorenej scéne. Pozná niekto lepšiu fintu ako prísť k národným voličom?

Bravúrny ideový kotrmelec Igora Matoviča si zaslúži potlesk na otvorenej scéne. Pozná niekto lepšiu fintu ako prísť k národným voličom?

Bratislava 1. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Pred dvoma týždňami vyšiel prieskum Eurobarometra, ktorý priniesol zaujímavý poznatok o vnímaní Spojených štátov amerických obyvateľmi Európy. Dopadol pre USA katastrofálne. Bola toto tá posledná kvapka, ktorá spôsobila Matovičov obrat o 180 stupňov?

Na snímke poslanec NR SR a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič

Ako vnímajú krajinu nášho najväčšieho euroatlantického brata a spojenca obyvatelia Európy? Veľmi zle! Veľká časť Európanov vníma USA ako najväčšie a hlavné ohrozenie Európy, väčšie ako migrácia, Rusko, Čína či Irán. A čo je horšie, na rozdiel od minulosti, tentoraz to už nie sú len euroskeptici: za hrozbu alebo skôr za hrozbu považuje USA dokonca už aj väčšina euronadšencov!

Reklama

Veľmi podobná situácia ako v ostatných európskych krajinách je podľa Eurobarometra aj na Slovensku, pričom medzi vnímaním USA medzi eurohujermi a euroskeptikmi v podstate nebol rozdiel: takmer dve tretiny ľudí považujú USA za hrozbu, alebo dokonca za veľkú hrozbu pre Európu. A podľa prieskumu dokonca už aj priaznivci „slniečkových“ strán vnímajú ako menšiu hrozbu Rusko, než USA! Treba zdôrazniť, že toto sú oficiálne čísla, ktoré nenameral Putin ani nejakí „konšpirátori“, ale renomovaná agentúra Focus.

A lepšie to už nebude. Zdá sa, že jednopolárny svet sa končí, svetová dominancia USA je na ústupe a krysy čoskoro začnú opúšťať potápajúcu sa loď – tie inteligentnejšie a šikovnejšie ako prvé.

Reklama

Strany, ktoré sa chcú dostať k hlasom voličov a k moci, lenže dosiaľ sa hlásili k Amerike, začína tento fakt nepríjemne obmedzovať. Čo s tým urobiť? Ako sa tohto dedičstva nenápadne zbaviť a otočiť kormidlom? Brilantný spôsob nám predvčerom predviedol majster politických intríg a strategických ťahov Igor Matovič.

OĽaNO sa doposiaľ tvárilo jednoznačne pronatovsky a proamericky. Ešte nedávno Matovič tvrdil, že USA sú garanciou mieru a bezpečnosti vo svete. Včera však vyhlásil, že rozvracajú svet vojnami a šíria demokraciu dynamitom. Podľa jeho vyhlásenia USA sú dnes chaosom svetovej politiky, a nie jej majákom. „Toto je zásadný rozdiel proti tomu, s čím ma ľudia do parlamentu volili,” uviedol Matovič. „Precitol som. Sklamal som. Ľudia rozhodnú,“ povedal dramaticky, aby zvýraznil váhu svojho harakiri kreatívneho ideového kotrmelca.

„Ľudia rozhodnú“ – myslel to tak, že kto ho chce podržať, má ho zakrúžkovať na kandidačnej listine OĽaNO do májových volieb do Európskeho parlamentu. V kandidátke je na prvom mieste. „Kandidujem do europarlamentu preto, lebo by som chcel, aby sa naše hnutie pokúsilo zobudiť mysle ľudí, ktorí dnes rozhodujú o bezpečnostnej politike Únie. Mali by sme zabojovať o náš európsky dom. Urobme Európu opäť silnejšou, veľkou. Je načase urobiť z Európy svetovú veľmoc,” vysvetlil Matovič svoj zámer kandidovať do Európskeho parlamentu.

A aby bolo jasné, ako vážne mieni s tým europarlamentom pozametať, vyhlásil, že ak by uspel, mandát si nepreberie. A ak nedostane aspoň 50 000 preferenčných hlasov, tak odíde aj z NR SR a až do jarných parlamentných volieb, teda celého trištvrte roka bude trucovať mimo Národnej rady. Navyše sa ešte potrestá tým, že v ďalších parlamentných voľbách bude kandidovať z posledného miesta kandidátky, tak ako doteraz. No a potom sa Jojka a Markíza sťažujú, že občania tie ich seriály nechcú pozerať, lebo im prídu málo zábavné a málo vzrušujúce. No ale čudujete sa ľuďom, ktorí sú zvyknutí na OĽaNO show?

Aby sme nemali žiadne pochybnosti o sentimente, ktorý sprevádza tento Matovičov strategický kotrmelec, spomeňme si na jeho citát spred minulých parlamentných volieb, ktorý sa odohral medzi ním a vtedajším lídrom strany Sieť Radoslavom Procházkom. Tento úryvok sme tu už párkrát mali a ešte iste mať budeme, pretože odhaľuje v absolútnej nahote princíp, samotnú podstatu politickej práce týchto ľudí:

Reklama

Matovič: „No ako ideál by bol, aby … ja si myslím, že by sa dalo na neho vymyslieť, len teda vedome sa dohodnúť v tej opozícii, si rozdeliť úlohy, povedať si, že áno, že chceme byť alternatívou dokopy Ficovi – a teda vy ste dobrí na to, vy na to, vy ste na to … Na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre, nehovorí to úplne tak, ale hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť by sa nemalo, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto. Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak my mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na kobylku. Ale to akože muselo by byť o tom že – všeobecný rešpekt a dohodnúť sa akože OK, tak ty si choď po hentom, to je tvoja úloha, a my do teba nebudeme útočiť za to.“

Dostať sa voličovi na kobylku… presne tak, o toto pánovi Matovičovi ide aj v tomto prípade. Alebo nie? No úprimne povedané, teoreticky tu je ešte jedna naozaj veľmi konšpiratívna možnosť, ale to radšej ani nečítajte vy, ktorí sa vyhýbate konšpiráciám. A vy ostatní radšej pozatvárajte okná, windowsy, vodu aj plyn. Máte? Tak môžeme ísť na to: ešte je totiž teoreticky možné, že Igor Matovič si všimol, čo sa v svete naozaj deje, pohlo sa v ňom svedomie a úprimne dospel k názoru, že náš najväčší a najmilovanejší zaoceánsky brat má akési krvavé oceľové zuby a bude lepšie si na neho dávať pozor. (Vidíte, veď som vám vravel, že táto možnosť bude naozaj veľmi konšpiratívna.)

Samozrejme, netreba váhu jedného Matovičovho vyjadrenia preceňovať. On toho v skutočnosti zase toľko nepovedal a ešte uvidíme ako bude svoje slová sám interpretovať neskôr (veď napríklad aj hady sa vedia vyvliecť aj z vlastnej kože, tak prečo by sa líder OĽaNO nemohol vykrútiť z jedného pomerne všeobecného výroku, všakže). Dôležité je, že to splnilo účel: odteraz môžu do OĽaNO aj ovečky, ktorým doposiaľ euroatlantická kapusta príliš nechutila.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali