Barcelona smúti za obeťami útoku. Po útokoch v Katalánsku je na úteku najmenej jeden terorista, tvrdia úrady. Počet obetí útokov sa zvýšil na 14

Barcelona smúti za obeťami útoku. Po útokoch v Katalánsku je na úteku najmenej jeden terorista, tvrdia úrady. Počet obetí útokov sa zvýšil na 14

Barcelona 18. augusta 2017 AKTUALIZOVANÉ VII (TASR/HSP-AP Photo/Manu Fernandez)

 

 Dnes sa počet obetí na životoch pri útokoch v Katalánsku – v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils – zvýšil z 13 na 14 po úmrtí ženy, ktorá podľahla zraneniam po náraze auta v Cambrilse juhozápadne od Barcelony. Zranených je vyše 100 ďalších osôb

14:38 Katalánska polícia oznámila, že zatkla štvrtú osobu. Polícia oznámila správu na Twitteri, ďalšie podrobnosti však neuviedla.

Reklama

14:00 Obete útokov sú z 34 krajín; medzi zabitými sú aj 2 Taliani.

Ľudia zabití a zranení pri teroristických útokoch v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils pochádzajú z 34 rôznych krajín, oznámili dnes katalánske pohotovostné služby. V krátkej správe na sociálnej sieti uviedli, že ide o predbežné číslo, a nespresnili, koľko z obetí je z ktorej krajiny.

Reklama

Predstaviteľ talianskeho ministerstva zahraničných vecí medzitým informoval, že medzi 13 ľuďmi zabitými pri štvrtkovom teroristickom útoku v centre španielskej Barcelony sa nachádzajú aj dvaja Taliani.

“Máme spoľahlivo potvrdené dve talianske obete na životoch,” povedal novinárom šéf krízového útvaru na ministerstve Stefano Verrecchia. Dodal, že medzi ďalšími zranenými pri útoku bielou dodávkou na turistov na obľúbenej barcelonskej promenáde Las Ramblas sú traja Taliani.

Verrecchia neposkytol mená zabitých Talianov, ale smrť 35-ročného Bruna Gulottu už skôr oznámil jeho zamestnávateľ z firmy Tom’s Hardware Italia zameriavajúcej sa na počítačové softvéry. Spoločnosť na svojej stránke na Facebooku uviedla, že žiali za svojím kolegom.

Gulotta bol v Španielsku na dovolenke s partnerkou a ich dvoma deťmi, šesťročným synom a sedemmesačnou dcérou. Práve kráčali po barcelonskom bulvári Las Ramblas, keď sa zrazu objavila dodávka a Gulotta si kľakol na zem, aby ochránil deti pred útokom. O tomto mužovom správaní povedala jeho partnerka zamestnávateľovi – šéfovi firmy Pinovi Brunovi. Napísal to dnes portál denníka Guardian.

 

Reklama

13:45  Páchatelia útoku v Barcelone boli súčasťou teroristickej bunky.

Páchatelia teroristických útokov v Barcelone a v neďalekom meste Cambrils sú zrejme súčasťou jednej teroristickej bunky, informovali dnes španielske médiá.

Denník El País s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedol, že bunka pozostávala z dvanástich ľudí. Päť z nich prišlo o život pri prestrelke s políciou v Cambrilse, traja sú v súčasnosti v policajnej väzbe a štyria sú stále na slobode. Jeden z týchto štyroch je podozrivý, že šoféroval dodávku pri útoku na rušnej barcelonskej ulici.

Policajti zasahujúci v noci na dnes v meste Cambrils zastrelili piatich predpokladaných teroristov, ktorí predtým na úteku pri miestnej promenáde zrazili viacerých okoloidúcich. Podľa polície mali na sebe atrapy pásov s výbušninami, vyrobené tak dobre, že sa na ich nepravosť prišlo až po ich zničení riadenými výbuchmi.

Niekoľko hodín predtým v Barcelone dodávka vrážala do ľudí na promenáde Las Ramblas v centre mesta. O život tam prišlo 14 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia. Vodič z miesta činu ušiel pešo a prebieha po ňom intenzívne pátranie.

Reklama

 

 

13:00 Počet ľudí zabitých pri dvoch teroristických útokoch v Katalánsku sa zvýšil na 14 po úmrtí ženy, ktorá podľahla zraneniam, ktoré utrpela po náraze auta v letovisku Cambrils juhozápadne od Barcelony. Oznámili to dnes miestne pohotovostné zložky.

Policajti zasahujúci v noci na dnes v meste Cambrils zastrelili piatich predpokladaných teroristov, ktorí predtým na úteku pri miestnej promenáde zrazili viacerých okoloidúcich. Podľa polície mali na sebe atrapy pásov s výbušninami, vyrobené tak dobre, že sa na ich nepravosť prišlo až po ich zničení riadenými výbuchmi.

Niekoľko hodín predtým v Barcelone dodávka vrážala do ľudí na promenáde Las Ramblas v centre mesta. O život tam prišlo 13 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia. Vodič z miesta činu ušiel pešo a prebieha po ňom intenzívne pátranie.

 

12:30 Pri útoku v Barcelone utrpelo zranenia 13 Nemcov, niektoré zranenie sú kritické.

Trinásť nemeckých občanov utrpelo zranenia pri štvrtkovom teroristickom útoku islamistov na rušnej promenáde v centre španielskej Barcelony, niektorí z nich sa nachádzajú v kritickom stave. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

Nemeckým predstaviteľom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či sa medzi 13 ľuďmi zabitými dodávkou pri útoku na ulici Las Ramblas nachádzajú nemeckí štátni príslušníci, vyhlásil hovorca ministerstva Martin Schäfer.

 

Reklama

12:10 Medzi zranenými pri útoku v Barcelone sú írski a rumunskí občania.

Írska a rumunská vláda dnes potvrdili, že ich občania sa nachádzajú medzi 100 ľuďmi zranenými pri štvrtkovom teroristickom útoku dodávkou na turistov na promenáde Las Ramblas v centre španielskej Barcelony. Nezvestným Austrálčanom, o ktorom informovala vláda v Canberre, je podľa španielskeho denníka ABC sedemročný chlapec, jeho matka bola ťažko zranená a previezli ju do nemocnice vo vážnom stave.

Írski predstavitelia uviedli, že medzi zranenými je päťročný chlapec a jeho otec.

Minister zahraničných vecí Írska Simon Coveney oznámil, že zranenia päťročného chlapca a jeho otca nie sú život ohrozujúce. Obaja sú zo štvorčlennej rodiny, ktorá oslavovala narodeniny spomínaného dieťaťa. Chlapec utrpel zlomeninu nohy.

Coveney dodal, že iba zázrakom neboli pri teroristickom útoku zranení aj ďalší írski občania, pretože “v Španielsku, v Barcelone a letovisku Cambrils sú v tomto období roka mnohí Íri”.

Reklama

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že medzi zranenými pri útoku v Barcelone sa nachádzajú traja Rumuni. Všetci sú hospitalizovaní. Ministerstvo tiež uviedlo, že dvaja sú v stabilizovanom stave, pričom tretí Rumun utrpel ľahké poranenia. Tamojší rumunský konzul je v kontakte so zranenými, ktorých totožnosť ministerstvo nezverejnilo.

 

11:15 Po štvrtkových útokoch v Katalánsku je naďalej na úteku najmenej jeden “terorista”, uviedol dnes predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont. Podľa jeho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Onda Cero nemajú úrady informácie o ďalších hrozbách, píše agentúra AP.

Bezprostredne nie je jasné, či je osobou na úteku vodič dodávky, ktorý vo štvrtok večer vrážal do ľudí na promenáde Las Ramblas v Barcelone, ktorá je významnou turistickou atrakciou katalánskej metropoly.

Vodič podľa správ ušiel z miesta činu pešo.

Reklama

Španielske noviny El Mundo s odvolaním sa na bezpečnostné sily medzitým informujú, že polícia pátra po novom hlavnom podozrivom. Má ním byť 17-ročný Moussa Oukabir, mladší brat už vo štvrtok zadržaného Drissa Oukabira. Neplnoletý Moussa podľa správy ukradol bratovi pas a pod jeho menom si prenajal dodávku, čo údajne potvrdil aj Driss Oukabir polícii.

 

10:30  Barcelona smúti za obeťami teroristického útoku. Dnes ráno bola vlajka na budove katalánskeho parlamentu zvesená na pol žrde, ukazujú zábery zverejnené miestnymi médiami. Minúta ticha je naplánovaná na Katalánskom námestí (Placa de Catalunya) na 12.00 h, oznámila polícia na sociálnej sieti.

Ľudia sa po útoku snažia aspoň sčasti vrátiť k normalite, píše agentúra DPA. Na bulvári Las Ramblas, kde vo štvrtok večer útočník s dodávkou zabil najmenej 13 ľudí, dnes znova otvorili prvé stánky, informovala stanica TV3.

Polícia centrum Barcelony po útoku uzavrela. Dnes ráno povolili tamojším obyvateľom a turistom prejsť cez policajné pásky, začali sa tak pomaly vracať do svojich domovov a hotelov. Centrum mesta však zostáva pod prísnym dohľadom, všíma si agentúra AP.

Polícia uviedla, že zhromaždenie s minútou ticha budú sprevádzať bezpečnostné kontroly. Ľudia tam môžu prísť len pešo a nesmú mať so sebou ruksaky ani veľké tašky. Kontroly budú prebiehať po celom zmienenom námestí.

Verejná doprava funguje v Barcelone podľa katalánskych pohotovostných zložiek v prevažnej časti opäť bez obmedzení, uzavreté sú len tri stanice okolo ulice Las Ramblas. Polícia, civilná ochrana a Červený kríž zriadili na letisku dve miestnosti, kde sa môžu postarať o príbuzných obetí.

Reklama

V nemocniciach bolo dnes ráno naďalej viac ako 100 zranených pri útoku, oznámili katalánske záchranné služby. Hospitalizovaní sú v celkovo 15 zdravotníckych zariadeniach.

 

 

 

10:00 Americká centrálna spravodajská agentúra (CIA) varovala Katalánsku políciu pred možným teroristickým útokom na La Rambla v Barcelone, informovala agentúra Periodico.

Pred dvoma mesiacmi CIA informovala políciu Katalánska o tom, že v Barcelone, a to konkrétne na ulici La Rambla, môže dôjsť k teroristickému útoku, podobnému tomu, ktorý sa odohral dnes (štvrtok – pozn. red.) večer,“ píše denník bez upresnenia zdroja informácií.

 

Reklama

09:30 Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn a polícia dnes oznámili, že po štvrtkovom krvavom teroristickom útoku dodávkou na promenáde Las Ramblas v centre Barcelony zatkli tretiu osobu.

Forn uviedol pre rozhlasovú stanicu Catalunya Radio, že podozrivého vzali do väzby v meste Ripoll na severe Katalánska.

 

09:00 Dvadsaťšesť francúzskych občanov utrpelo zranenia pri štvrtkovom útoku v španielskej Barcelone, z nich najmenej 11 sa nachádza vo vážnom stave. Informovalo o tom dnes vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Austrália hlásila, že jeden z jej občanov je nezvestný.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian podľa vyhlásenia pricestuje do Barcelony v priebehu dneška a navštívi spomínané obete. V oznámení ministerstva sa tiež uvádza, že francúzsky konzulát je v kontakte so španielskymi úradmi.

Španielsko dnes podniká rozsiahlu protiteroristickú operáciu, ktorá súvisí so štvrtkovým útokom na rušnej promenáde Las Ramblas v centre Barcelony, kde podozrivý islamský militant vrážal dodávkou do davov chodcov, zabil 13 ľudí a zranil ďalších 100 osôb, potom z miesta činu ušiel. Podľa podozrenia polície išlo o jeden z viacerých plánovaných útokov.

Španielske úrady predtým informovali, že mŕtvi a zranení pochádzajú z 24 krajín.

Reklama

Medzi zabitými pri útoku v Barcelone je Belgičanka. Starosta belgického mesta Tongeren oznámil, že žena z tohto mesta zahynula pri štvrtkovom útoku dodávkou na turistov na rušnej promenáde v centre španielskej Barcelony.

Starosta Patrick Dewael napísal vo štvrtok večer na Twitteri, že žena pochádzala z Tongerenu, ktorý leží 90 kilometrov východne od belgickej metropoly Brusel, a poslal rodine sústrastný odkaz. Dewael pre belgickú rozhlasovú stanicu povedal, že v roku 2014 viedol svadobný obrad obete.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders takisto informoval, že pri útoku na barcelonskej promenáde Las Ramblas utrpeli zranenia dvaja Belgičania, jeden z nich vážne.

Útočník vrážal vo štvrtok večer dodávkou do chodcov na obľúbenej barcelonskej promenáde, zabil 13 ľudí a zranil ďalších 100 osôb. Pätnásť z nich je vo vážnom stave. Páchateľ z miesta činu ušiel pešo, polícia po ňom pátra.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla novinárom: “Máme obavy o jedného Austrálčana, ktorý je stále nezvestný.”

Austrália tiež oznámila, že zranenia utrpeli traja jej občania, jeden z nich vážne. Dvaja ľudia s ľahkými zraneniami sú Taiwanci. Zranení boli aj Grékyňa a občan Hongkongu, napísala agentúra AP.

 

Reklama

06:20 K útoku sa prostredníctvom džihádistom blízkej agentúry Amák prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa IS útok spáchali jeho “vojaci” v rámci odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.

Bezpečnostné zložky zadržali dvoch podozrivých – jedného španielskeho občana zo severoafrickej enklávy Melilla a jedného Maročana. Ani jeden z nich však nebol vodičom dodávky, ktorá vrážala do ľudí na turistami vyhľadávanej ulici La Rambla, uviedol vysokopostavený policajný predstaviteľ.

Podľa jeho slov išlo jednoznačne o teroristický útok, ktorého cieľom bolo usmrtiť čo najviac ľudí. Udalosť podľa neho súvisela s výbuchom, pri ktorom v stredu zahynula jedna osoba.

 

06:15 Na Eiffelovej veži, ktorá je jedným zo symbolov Paríža, v noci nadnes vypli osvetlenie na počesť obetí štvrtkového teroristického útoku v Barcelone.

“Dnes od 00.45 vypnem svoje svetlá, aby som vzdala hold obetiam barcelonského útoku,” uvádza sa v oznámení vopred zverejnenom na oficiálnom twitterovom účte Eiffelovej veže.

Katalánsko i celé Španielsko si uctia obete útoku trojdňovým štátnym smútkom, v rámci ktorého budú španielske vlajky až do nedeľňajšej polnoci spustené na pol žrde.

Reklama

Štvrtkový teroristický útok v Barcelone mohol podľa vyšetrovateľov súvisieť s výbuchom, ku ktorému došlo v stredu večer v meste Alcanar v katalánskej provincii Tarragona. Stredajší výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia sa pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.

Uvedený policajný predstaviteľ nespresnil, ako výbuch mohol súvisieť s barcelonským útokom, vyšetrovatelia možnú spojitosť oboch udalostí stále preverujú. V Alcanare však zadržali jedného z dvoch podozrivých, zaistených v spojitosti s útokom dodávkou v Barcelone. Druhého zatkli v severokatalánskom meste Ripoll. Ide o španielskeho občana zo severoafrickej enklávy Melilla a jedného občana Maroka.

Ani jeden z nich však nebol vodičom dodávky, ktorá vrážala do ľudí na turistami vyhľadávanej ulici La Rambla. Vodiča sa zatiaľ zatknúť nepodarilo.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali