Banskobystrický kraj od štvrtka 12. marca zatvára stredné školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti

Banskobystrický kraj od štvrtka 12. marca zatvára stredné školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti

Banská Bystrica 12. marca 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-SITA-Milo Fabian, TASR-Erika Ďurčová, František Iván)

 

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od štvrtka 12. marca pristupuje z dôvodu možného šírenia koronavírusu k prerušeniu vyučovania na všetkých stredných školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Vedenie kraja zároveň vyzvalo hlavného hygienika SR, vládu aj obyvateľov, aby s razantnými preventívnymi opatreniami nečakali a nepodceňovali ich. Agentúru SITA o postupe kraja informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková

Na snímke Ján Lunter

Riaditelia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK dostali pokyn, aby počnúc štvrtkom 12. marca vyhlásili riaditeľské voľno s maximálnou možnou dĺžkou, ktorá je päť pracovných dní, teda do stredy 18. marca. Kraj už v pondelok prijal preventívne opatrenia a zatvoril svoje kultúrne inštitúcie.

Reklama

Podľa BBSK opatrenia, ktoré doposiaľ nariadili štátne orgány ako prevenciu pred šírením nového koronavírusu, sú podľa skúseností zo zahraničia nedostatočné. Vyplýva to z najnovšie zverejnených štatistík, ktoré hovoria, že keď sa vírus rozšíri nad určitú kritickú hranicu počtu infikovaných, jeho ďalší rast je exponenciálny a paralyzuje systém verejného zdravotníctva.

„Krajiny ako Nemecko, Španielsko či Francúzsko idú v epidemiologickom vývoji presne v stopách Talianska. V susednej Českej republike stúpol počet nakazených za jeden deň o 50 percent a množstvo študentov sa odtiaľ vracia späť na Slovensko. Ukazuje sa, že krajiny musia nakoniec aj tak pristúpiť k celoplošnej karanténe. Nečakajme, kým počet chorých drasticky stúpne aj na Slovensku a kapacity zdravotníckych zariadení prestanú postačovať,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu predseda BBSK Ján Lunter.

Reklama

„Vyzývame hlavného hygienika SR, v ktorého kompetencii je prerušiť vyučovanie vo všetkých základných i stredných školách v krajine až do odvolania, aby k takémuto kroku neodkladne pristúpil. Rovnako apelujeme na Ústrednú maturitnú komisiu, aby posunula termín konania písomných maturít, ktorý bol určený v termíne od 17. do 20. marca. Ak k takémuto kroku komisia nepristúpi, budú musieť prísť žiaci maturitných ročníkov a určení zamestnanci stredných škôl napriek riaditeľskému voľnu do škôl a maturitnú skúšku vykonať,“ doplnil Ján Lunter.

Ako pred rokovaním vlády uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini, krízový štáb bude vo štvrtok zvažovať, či sa na 14 dní zatvoria všetky školy a školské zariadenia. „Má to vážne dopady na fungovanie spoločnosti, ak však stiahneme milión ľudí z obehu, je dobrý predpoklad, že znížime riziko nákazy,” konštatoval.

Banskobystrický samosprávny kraj sa vo verejnej výzve obracia tiež na vládu, aby po zákaze organizovania športových a kultúrnych podujatí obmedzila tiež prevádzku nákupných centier. Rovnako vyzýva k zodpovednosti aj obyvateľov a študentov, aby tieto dni nevyužívali na zhromažďovanie sa v týchto prevádzkach.

„Uzavreté a klimatizované priestory, v ktorých sa združuje veľké množstvo ľudí, vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie vírusov. Prevencia je jediná možnosť, ako krivku počtu nakazených spomaliť. Naozaj nejde o šírenie paniky, ale o zodpovedné a logické kroky. Poučme sa zo skúseností zo zahraničia a využime, že máme pred nimi niekoľkodňový náskok,“ povedal vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Podľa Caudta na ďalšie problémy poukázali aj riaditelia nemocníc v kraji. „Je nevyhnutné, aby Regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečovali prevoz vzoriek do jediného laboratória v Bratislave, ktoré ich dnes vyhodnocuje, nepretržite. To sa dnes nedeje a je nepredstaviteľné, aby pacienti s podozrením na COVID-19 čakali na výsledky od piatku až do pondelka,“ povedal Martin Caudt. Toto vytvára podľa jeho slov napríklad neúmerné nároky na ochranné pomôcky, ktoré musí zdravotnícky personál, ale aj napríklad zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb, pri kontakte s takýmto pacientom používať.

Reklama

Predseda BBSK vyzval aj primátorov a starostov miest a obcí, pod ktoré spadajú základné a materské školy, aby k preventívnym opatreniam pristupovali rovnako zodpovedne a sami zvážili ich dočasné uzavretie. „Už včera sme sa obrátili na zamestnávateľov v kraji a požiadali ich o zhovievavosť v prípade, ak bude nevyhnutné zatvoriť školy a rodičia tak budú musieť zostať s deťmi doma. Dnes k tomu pripájame aj výzvu, aby pre svojich zamestnancov zvážili možnosť práce z domu tam, kde je to možné. Rovnako k situácii pristúpime aj na Úrade BBSK,“ povedal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý. Informoval tiež, že kraj v týchto chvíľach zabezpečuje ochranné rúška pre zariadenia sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré už v pondelok dostali pokyn vytvoriť vo svojich priestoroch karanténne miestnosti.

 

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť v Banskej Bystrici zatvorila zákaznícke centrá

Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. Banská Bystrica (StVPS) zatvára až do odvolania dvoje zákaznícke centrá v Banskobystrickom kraji. Ako informuje na webovej stránke, dôvodom je ochrana zdravia svojich zákazníkov, ako aj svojich zamestnancov na zákazníckych centrách a minimalizovanie rizika šírenia koronavírusového ochorenia Covid-19.

„Za účelom vybavenia akýchkoľvek žiadostí, podnetov a reklamácií môžu zákazníci využiť písomnú, elektronickú alebo telefonickú formu komunikácie,“ uvádza spoločnosť. V prípade konkrétnej požiadavky môžu zákazníci volať aj priamo na príslušné zákaznícke centrá a tam sa dohodnúť, ako požiadavku vybaviť bez nutnosti osobnej návštevy zákazníckeho centra.

Reklama

 

V Žiline mesto zatvára školy, pridal sa aj samosprávny kraj

Od 12. marca sa na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta Žilina a po konzultácii s regionálnym hygienikom uzatvárajú materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Agentúru SITA o tom informovala hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Podobné rozhodnutie urobil aj Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), podľa informácie hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej budú od 12. do 16. marca zatvorené všetky stredné školy v pôsobnosti ŽSK.

Na snímke
predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová

“Opatrenie uzavrieť školy prijímame z dôvodu ich štandardného a pokojného fungovania. V žiadnom prípade nechceme, aby sa tlak na zatvorenie škôl, ktorý dnes ovláda sociálne siete, sústredil na deti, učiteľov a najmä riaditeľov škôl. Všetci sa v tejto situácii musíme správať maximálne zodpovedne a počúvať rady odborníkov a ľudí, ktorí sú kompetentní. Mesto Žilina bude preto rešpektovať odporúčania centrálneho krízového štábu, hlavného hygienika a kompetentných expertov v oblasti epidemiológie,” podotkol primátor Peter Fiabáne s tým, že preventívne opatrenie bude nateraz v platnosti do 13. marca.

Platná legislatíva umožňuje mestu prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno na školách v trvaní maximálne 5 dní počas celého školského roka. “V tejto súvislosti preto očakávame skoré rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu pri riešení tejto situácie,” uviedol primátor.

Až do pondelka 16. marca vrátane budú zatvorené stredné školy na území Žilinského kraja. “Od začiatku situáciu sledujeme a prijímame opatrenia a reagujeme na všetky nové informácie. Včera večer sa stala pri Ružomberku dopravná nehoda, ktorej účastníkmi boli občania s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Zdravotníkov, policajtov, hasičov, ktorí zasahovali na mieste nehody, máme od tohto času v karanténe. Na Slovensku sa navyše potvrdili ďalšie tri prípady pozitívne testované na koronavírus. Na základe týchto nových informácií sme sa rozhodli po konzultácií s regionálnym hygienikom prijať ešte prísnejšie opatrenia,” uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

V súvislosti s uzatvorením stredných škôl župa uvažuje aj o zavedení prázdninového režimu prímestskej autobusovej dopravy. V tomto prípade je však podľa Jurinovej nutná ešte ďalšia koordinácia s mestami a obcami, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl.

 

Materské a základné školy zatvára aj Nitra

Mesto Nitra na základe rozhodnutia krízového štábu a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva zatvára od štvrtka 12. marca zatiaľ do pondelka 16. marca všetky materské a základné školy v meste. Pripúšťa pritom predĺženie tohto opatrenia. Agentúru SITA o tom informoval hovorca nitrianskej radnice Tomáš Holúbek.

Reklama

Platná legislatíva Slovenskej republiky hovorí, že mesto môže udeliť voľno na základných školách v trvaní najviac 5 dní počas celého školského roka. „O predĺžení uzatvorenia základných škôl po pondelku 16. marca budeme včas informovať. Očakávame však v tomto smere včasné rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu, ktoré bude platné plošne pre celú Slovenskú republiku,“ dodal Holúbek.

 

Prešovský samosprávny kraj zatvoril kultúrne inštitúcie, mesto Prešov zase úrad

Prešovský samosprávy kraj (PSK) a aj mesto Prešov pristúpilo k ďalším preventívnym opatreniam v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19, spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 a z dôvodu eliminácie jeho ďalšieho šírenia. PSK na príkaz predsedu Milana Majerského od stredy 11. marca až do odvolania uzavrel všetky kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Od včerajšieho dňa sa tak nebudú uskutočňovať verejné kultúrno-spoločenské podujatia vrátane divadelných predstavení. Divadlá, knižnice, múzeá, galérie, hvezdárne a osvetové strediská na území PSK budú uzatvorené aj pre individuálnych návštevníkov.

Na snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský

Ako agentúru SITA informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, prešovský úrad od štvrtka 12. marca ruší stránkové hodiny, Všetky oddelenia tak budú pre verejnosť uzavreté. Výnimkou je len pokladňa na Jarkovej ulici 24 a podateľňa na Hlavnej ulici 73. Jednotlivé oddelenia úradu môžu občania kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy podatelna@presov.sk. „Mesto Prešov žiada občanov, aby do podateľne a pokladne MsÚ prichádzali iba v nevyhnutných prípadoch a za podmienky, že sú úplne zdraví a nepociťujú žiadne príznaky ochorenia,“ zdôraznila Šitárová.

Reklama

V prípade potreby služieb Matričného úradu môžu občania Matričný úrad kontaktovať telefonicky alebo elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy matrika@presov.sk. „Zároveň platí obmedzenie organizovania sobášov a pohrebov iba v úzkom kruhu blízkych, v prípade sobášov v Obradnej sieni MsÚ v maximálnom počte 10 ľudí. V prípade pohrebov rovnako, maximálne 10 ľudí,“ dodala Šitárová.

Mesto už v predchádzajúcich dňoch zrušilo všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia, ktorých je organizátorom. Zároveň odporučilo takýto krok aj organizátorom iných hromadných podujatí. Z tohto dôvodu sa presunul termín finálového kola súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš, rovnako aj plánované oslavy MDŽ pre seniorov, Deň učiteľov či Metodický deň. Dnes zrušenie podujatia ohlásili aj organizátori bežeckého podujatia Night Run Prešov. Zaregistrovaným účastníkom však pošlú medaily.

V meste taktiež naďalej platí zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov, denných centrách a v denných stacionároch. Do odvolania budú zatvorené komunitné centrá. Rušia sa školské výlety a exkurzie, dočasne je tiež prerušená aj výučba v základných umeleckých školách. Mesto preventívne zatvorilo telocvične a bazény pre verejnosť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:13

Poľský juniorský reprezentant v športovej streľbe Michal Chojnowski zvíťazil na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku. Triumfoval v kategórii puška 3 pozície 50 m so ziskom 457,1 bodu. Druhý skončil jeho krajan Wiktor Sajdak, ktorý zaznamenal 453,5 b. Najlepšiu trojicu uzavrel Rakúšan Patrick Entner (443,4).

19:58

Európska komisia preveruje údaje o počte používateľov služby Telegram v EÚ.

Ak sa ukáže, že ich je viac ako 42 miliónov, bude sa musieť situácia preskúmať v súvislosti so zákazom šírenia dezinformácií a zakázaných materiálov.

Pre agentúru Bloomberg to uviedla európska komisárka Věra Jourová. Telegram označila za „problém“ kvôli umiestňovaniu proruských informácií.

Podľa nej je takýto messenger populárny najmä vo východných krajinách EÚ, kde je veľa rusky hovoriacich ľudí.

19:47

Česká reprezentantka v kolkoch Natálie Bínová získala zlatú medailu na IX. majstrovstvách sveta jednotlivcov mužov a žien na 120 HZ. V sobotnom finálovom zápase v Brezne zdolala Chorvátku Natašu Ravničovú 3:1.

19:32

Nórska juniorská reprezentantka v športovej streľbe Caroline Finnestad Lundová získala zlato na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku. V sobotu zvíťazila v kategórii puška 3 pozície 50 m so ziskom 457,0 bodu. Druhá sa umiestnila Slovinka Hana Strakušeková, ktorá zaznamenala 456,5 b. Pódium doplnila Maja Magdalena Gawendová z Poľska (444,8). Slovensko v tejto kategórii nemalo zastúpenie.

19:17

Smútiaci a vojaci v sobotu položili kvety k novej soche ruského prokremeľského žoldniera a oligarchu Jevgenija Prigožina na jeho hrobe v Petrohrade. V tento deň by sa Prigožin dožil 63 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Prigožin vlani zorganizoval vzburu proti vojenskému vedeniu krajiny a neskôr zahynul pri havárii lietadla.

Odhalili sochu Jevgenija Prigožina na jeho hrobe v Petrohrade.
Na snímke sa ľudia pozerajú na bronzovú sochu ruského prokremeľského žoldniera a oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorú odhalili na jeho hrobe v Petrohrade
19:13

Sobotňajšia provládna demonštrácia, ktorú pod názvom Pochod mieru zorganizovalo občianske združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF), bol “pochodom s najmenším záujmom všetkých čias”. Podľa servera hang.hu to povedal najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána, podpredseda mimoparlamentnej strany TISZA a líder jej kandidátky Péter Magyar.

Niekoľko desiatok tisíc priaznivcov Orbána sa v sobotu zhromaždilo na 10. Pochod mieru. Prvýkrát ho usporiadali v roku 2012, terajší sa konal týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

17:55

Hasiči v Košickom kraji počas sobotňajšieho popoludnia zaznamenali doposiaľ päť výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím, respektíve prietržou mračien.

“Výjazdy hasičov sa v štyroch prípadoch týkali popadaných stromov. Zvyšnú časť strechy rodinného domu v Iňačovciach, ktorú strhlo vplyvom búrky, hasiči pomohli dať dole a výjazd ukončili,” spresnil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint.

17:26

Taliansky futbalový klub Juventus Turín sa opäť stane členom Európskej klubovej asociácie (ECA). Tá to potvrdila po sobotnom zasadnutí výkonného výboru v Londýne.

16:50

Meteorológovia zvýšili výstrahu pred búrkami v niektorých okresoch na východe Slovenska na druhý stupeň z troch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Pre zvyšok Slovenska aj naďalej platí výstraha prvého stupňa.

16:40

Island si v sobotu volí svoju novú hlavu štátu v prezidentských voľbách, ktoré budú zrejme tesným súbojom troch žien vrátane bývalej premiérky Katrín Jakobsdóttir. Informovala agentúra AFP.

Podľa prieskumu zverejneného v piatok v denníku Morgunbladid vedie Katrín s 26 percentami, tesne za ňou je Halla s 24 percentami a Halla Hrund s 19 percentami.

16:39

Na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zaútočili, lebo presadzuje mier. Vyhlásil to v sobotu na provládnej demonštrácii v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý Ficovi odkázal: “Vráť sa, Robert, skoré uzdravenie!” S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

16:33

Taliansky minister zahraničných vecí v sobotu zopakoval svoj nesúhlas, aby Kyjev použil talianske zbrane proti cieľom v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

“Je to veľmi chúlostivá chvíľa, nesmieme robiť falošné kroky” a musíme sa vyhýbať “unáhleným krokom a vyhláseniam”, povedal Antonio Tajani na stretnutí v Rapalle na severozápade Talianska podľa tlačových agentúr AGI a ANSA.

Tajani dodal, že Taliansko pošle Ukrajine ďalší balík pomoci v priebehu “týždňov”. Zopakoval však, že “nepošleme ani jedného talianskeho vojaka bojovať na Ukrajinu, pretože nie sme vo vojne s Ruskom”, uviedla AGI.

Antonio Tajani
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia stoja okolo fontány v parku počas horúceho dňa v Láhaure v Pakistane

Autor: AP/K.M. Chaudary

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali