Asociácia zábavy a hier: Novela zákona o hazarde od OĽaNO-NOVA je neodborná

Asociácia zábavy a hier: Novela zákona o hazarde od OĽaNO-NOVA je neodborná

Bratislava 12. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Asociácia zábavy a hier nesúhlasí ani s rozšírením kompetencií samospráv na zákaz hazardu v takej podobe, v akej ho uvádza novela

Herne patria medzi najviac kontrolované prevádzky na Slovensku, so stálym dozorom dohliadajúcim na zákaz hrania osôb pod 18 rokov. Preto je navrhované opatrenie poslancov hnutia OĽaNO-NOVA ochrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier zbytočné a ich novela zákona je neodborná. Uviedla to dnes Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier (AZAH) na margo novely zákona o hazardných hrách, ktorú do parlamentu predložili opoziční poslanci.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Na základe výsledkov prieskumov a štúdií vieme, že mládež o kamenné herne ani nemá záujem. Vážnym problémom detí sú online platené hry, ktoré nie sú ošetrené žiadnou reguláciou a nerieši ich ani návrh OĽaNO-NOVA,” povedala Lukáčová.

AZAH nesúhlasí ani s rozšírením kompetencií samospráv na zákaz hazardu v takej podobe, v akej ho uvádza novela. Svojvoľné rozhodovanie o tom, aký druh hazardu obce a mestá na svojom území povolia, je podľa asociácie diskriminačný a už v minulosti viedol ku korupcii. “Vytvárame stabilné podnikateľské prostredie, ktoré zamestnáva 14.000 ľudí a ročne odvádzame dane a odvody vo výške viac ako sto miliónov eur. Aj preto veríme, že budeme prizvaní k tvorbe novely zákona o hazardných hrách. Už v minulosti sme s poslancami OĽaNO vecne diskutovali o tom, ako správne nastaviť reguláciu hazardu na Slovensku. Noví poslanci však narýchlo pripravili neodbornú novelu, ktorá vedie skôr k prohibícii s vážnymi následkami,” dodala Lukáčová.

Reklama

Cieľom právnej normy z dielne OĽaNO-NOVA je ochrana detí a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier, zamedzenie ľahkého prístupu k hazardným hrám alebo akéhokoľvek iného častého kontaktu s nimi či snaha odstrániť s tým spojené nežiaduce vplyvy. Návrh zákona je tiež reakciou na požiadavky verejnosti, ktorá v poslednom období úspešnými petíciami v Bratislave, Galante, Ružomberku, Levoči a ďalších mestách požaduje zákaz hazardu, prípadne si želá jeho obmedzenie.

Novela Obyčajných má tak rozšíriť okruh hazardných hier, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) obmedziť o stávkové hry. Právna norma má tiež určiť, že prostredníctvom VZN sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier, keďže podľa súčasnej právnej úpravy je možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej.

Opoziční poslanci chcú ďalej umožniť obyvateľom obce, aby prostredníctvom petície mohli namietať, že sa hraním hazardných hier narúša verejný poriadok, ale aj to, že prevádzkovaním hazardných hier dochádza k podstatnému zásahu do záujmov obyvateľov obce. Právna norma má tiež opätovne priznať obci právomoc, aby mohla obmedziť alebo zakázať všetky zákonom vymedzené hazardné hry alebo len niektoré z nich aj bez toho, aby musela prijať v tejto veci podnet od obyvateľov obce prostredníctvom petície.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali