Anton Hrnko: Nezabúdame na odkaz a zásluhy Milana Rastislava Štefánika

Anton Hrnko: Nezabúdame na odkaz a zásluhy Milana Rastislava Štefánika

Bratislava 3. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

SNS si mimoriadne ctí zásluhy Milana Rastislava Štefánika v boji sa národné oslobodenie

Už po 97-krát si aj tento rok 4. mája pripomenie celý slovenský národ tragickú a do dnešných dní nevyjasnenú smrť generála Milana Rastislava Štefánika. Z hľadiska moderných slovenských dejín bol jediným slovenským politikom, ku ktorému sa hlásili predstavitelia všetkých slovenských politických smerov.

Reklama
Na snímke busta na rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika
Na snímke busta na rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika

Za svojho hrdinu ho pokladali čechoslovakisti i autonomisti, ľudáci i partizáni, demokrati i komunisti (kým im z Moskvy nenakázali, že to má byť ináč), federalisti i stúpenci boja za samostatnú Slovenskú republiku na začiatku 90. rokov minulého storočia, liberáli, kresťanskí demokrati i ľavičiari. Dokonca pri našom všeobecne zaužívanom zvyku bičovania sa vlastnými dejinami je hádam jediným slovenským dejateľom, ktorý nebol z jednej či druhej strany označený za kontroverzného. Bol to jeho neobyčajný osud, ktorý ho v pravej dobe vyniesol do čela ujarmeného národa a ktorý zavŕšil jeho život v čase, keď jeho národ ochutnával prvé, možno aj nie celkom sladké plody národnej slobody.

M. R. Štefánik je vzorom v húževnatosti, odhodlanosti, nekompromisnosti, nezištnosti a vytrvalosti v práci za národ a pre národ. Napriek tomu, že dosiahol významný osobný úspech vo vede v cudzej krajine, keď sa mu naskytla prvá možnosť urobiť niečo pre slovenský národ v jeho domovine, nezaváhal ani na okamih. Celým svojím telom aj duchom sa zapojil do zápasu za národné oslobodenie Slovákov v rokoch prvej svetovej vojny a vytrval v ňom až do samého konca. Dalo by sa uviesť veľa významných etáp jeho života, v ktorých ukázal neobyčajné schopnosti svojej osobnosti, ale hádam najsignifikantnejším v tomto je jeho rýchly vojenský hodnostný postup. Aj z hľadiska vojenských dejín nie je veľmi časté, že vojak, ktorý začne svoju vojenskú kariéru v hodnosti desiatnika, sa stane za štyri roky brigádnym generálom. Aj keď zohľadnime, že to bolo vo vojne, tento vojenský postup je svedectvom samým o sebe.

Reklama

M. R. Štefánik sa mimoriadne zaslúžil o národné oslobodenie Slovákov z útlaku, ktorému boli vystavení v Rakúsko-Uhorsku, a vytvorenie prvej Česko-Slovenskej republiky, vyhlásenej na konci októbra 1918. Užívať a rozvíjať výsledky svojej práce v oslobodenej republike mu však nebolo dožičené. Zahynul ani nie 39-ročný pri leteckej katastrofe pri Vajnoroch, keď sa vracal domov z Talianska. Smrť generála a ministra sa dodnes nepodarilo objasniť a pravdepodobne sa to nikdy ani nepodarí. Ale to nie je podstatné. Podstatné je to, že Slováci v jeho osobe našli nespochybniteľný príklad vôle bojovať za svoj národ a byť v tomto príkladom ostatným.

Slovenská národná strana si mimoriadne ctí zásluhy M. R. Štefánika v boji sa národné oslobodenie. Členovia SNS sa inšpirujú jeho osobnosťou pri svojej vlastnej práci a aktívne šíria jeho odkaz v radoch slovenského obyvateľstva. Je len prirodzené, že si pamiatku nášho hrdinu pripomenieme ako na ústredných oslavách v Košariskách a na Bradle, tak aj v ďalších obciach po celom Slovensku. Veríme, že tak urobia aj mnohí ďalší, aby sme tým dokumentovali, že slovenský národ nezabúda na tých, ktorí sa zaslúžili o jeho slobodný život.

Anton Hrnko, poslanec NR SR za stranu SNS

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali