Americký vojenský debakel v Afganistane sa do histórie zapíše ako Saigon 2.0

Americký vojenský debakel v Afganistane sa do histórie zapíše ako Saigon 2.0

Bratislava 14. augusta 2021 (HSP/Foto:TASR/AP – Rahmat Gul, File)

 

Nočná mora panickej evakuácie americkej soldatesky z vietnamského Saigonu v máji 1975 sa opakuje v auguste 2021 v podobe bezhlavého úteku Američanov z Afganistanu, kde po dvadsiatich rokoch brutálnej vojenskej okupácie zažívajú rovnaký vojenský debakel ako vo Vietname pred polstoročím

Bagram air base
Na snímke letecká základňa Bagram v Afganistane

USA očividne precenili silu svojej sily. Klasik sa síce nemýlil, keď tvrdil, že na každú vojnu sú potrebné „peniaze, peníze, peneži“, ukazuje sa však, že americký dolár už ani zďaleka nie je taká všemocná zbraň, aby dokázal zlomiť odpor nepriateľa, ktorý neuznáva liberálne hodnoty, pretože má svoju vlastnú ideológiu.

Reklama

Ako priznal americký denník The New York Times (NYT), USA v priebehu dvoch desaťročí naliali do projektu afganských bezpečnostných síl vyše 83 miliárd dolárov. Výsledok je tristný. Oficiálna afganská armáda sa po úteku Američanov zmenila na poľutovaniahodnú štruktúru, ktorá síce formálne funguje podľa štandardov NATO, no v praktickom boji je absolútne neschopná a pod náporom bojovníkov Talibanu kolabuje ako domček z karát. Nič na tom nemení ani ubezpečenie amerického prezidenta Bidena, že početný stav oficiálnej armády afganského proamerického režimu je väčší než je počet bojovníkov Talibanu (cca 50 – 100 tisíc mužov), takže podľa logiky Bieleho domu, by nemal byť problém, aby sa proamerický režim v Kábule udržal pri živote aspoň pol roka.

Americké zlyhanie umocňuje aj fakt, že Rusi sa za celých dvadsať rokov ani raz neuchýlili k podobnej úbohosti, ako činili Američania v 80-tych rokoch minulého storočia, keď štedro zásobovali afganských mudžahedínov dodávkami protileteckých systémov Stinger a ďalšími zbraňami, pričom sa vytešovali z toho, ako Rusom v Afganistane podkurujú. Špinavá americká taktika sa nakoniec Američanom vrátila ako bumerang aj bez toho, aby sa Rusi znížili na ich úroveň a podobným úbohým spôsobom pomáhali Talibanu v jeho protiamerickej ofenzíve.

Reklama

Americká armáda síce zo svojej základne v Bagrame utiekla pod rúškom noci, no na americkej ambasáde v Kábule stále visí otáznik nad osudom približne 1400 amerických občanov a ďalších asi 2600 prisluhovačov z radov miestneho personálu. Taliban už obsadil prakticky celý Afganistan, vrátane Kandaháru a Herátu, takže dobytie Kábulu je otázkou najbližších týždňov. Dá sa predpokladať, že bojovníci Talibanu budú mať pre amerických diplomatov a ich miestnych kolaborantov ešte menej pochopenia, než mali bojovníci Vietkongu v Saigone v roku 1975.

Američania preto urýchlene vysielajú do Kábulu 3-tisícový specnaz, ktorý má pomôcť v evakuácii personálu americkej ambasády. Joe Biden síce vyzýva novinárov, aby neporovnávali útek USA z vietnamského Saigonu s evakuáciou afganského Kábulu, faktom však je, že tých rozdielov je minimum a hanba ponižujúceho vojenského zlyhania USA v Afganistane môže smelo konkurovať americkému debaklu vo Vietname v roku 1975. Trápnosť celej situácie umocňuje fakt, že Američania, ktorí sa pokrytecky zaprisahávajú, že s teroristami nikdy nevyjednávajú, teraz iba bezmocne vyzývajú Taliban, aby ušetril ich ambasádu a neútočil na ňu, keď sa zmocní Kábulu.

Gabriel Gačko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali