Vladimír Pčolinský pôjde na slobodu. Zasiahla generálna prokuratúra

Vladimír Pčolinský pôjde na slobodu. Zasiahla generálna prokuratúra

Bratislava 31. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Branislav Bibel)

 

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský by mal byť prepustený na slobodu. Rozhodla o tom generálna prokuratúra, informoval o tom v utorok portál Aktuality.sk

Vladimír Pčolinský, riaditeľ, SIS
Na snímke Vladimír Pčolinský

Podľa portálu generálna prokuratúra zrušila obe obvinenia, ktoré boli vznesené proti Vladimírovi Pčolinskému. Polícia ho vyšetrovala kvôli údajnej korupcii.

Reklama

Zrušenie obvinení potvrdil Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

Vladimír Pčolinský je väzobne stíhaný už pol roka. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur.

Reklama

SIS pod jeho vedením vydala správu o ovplyvňovaní výpovedí svedkov operatívcami a vyšetrovateľmi. O správe sa neskôr v budove SIS rozprávali poprední predstavitelia štátu vrátane prezidentky Čaputovej či premiéra Hegera.

 

Pri Vladimírovi Pčolinskom a Zoroslavovi Kollárovi neboli splnené zákonné podmienky na stíhanie

V prípade exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie. Tvrdí to námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý im po preskúmaní stíhania zrušil obvinenia. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

“Neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali,” informovala hovorkyňa o záveroch námestníka Kanderu zastupujúceho generálneho prokurátora SR, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná.

Vladimírovi Pčolinskému námestník generálneho prokurátora zrušil obvinenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku, ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a podplácania. Zoroslav Kollár zároveň už viac nečelí obvineniu z podplácania.

Reklama

“Anonymizované uznesenie námestníka generálneho prokurátora Slovenskej republiky, z ktorého vyplývajú podrobné dôvody rozhodnutia, bude uverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky,” dodala hovorkyňa.

 

ÚŠP nemá doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k Vladimírovi Pčolinskému

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemá doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Uviedol to vo svojom stanovisku ÚŠP, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Zo stanoviska vyplýva, že v pondelok (30. 8.) predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval obžalobu.

“V predmetnej veci v rámci konania a rozhodovania o väzbe bola štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (osem sudcov) a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie,” uvádza sa v stanovisku ÚŠP.

Reklama

Vo všetkých štyroch prípadoch bola konštatovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ako aj dôvodnosť väzby.

“Od vzniku ÚŠP nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia obvinenému, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom Slovenskej republiky,” píše sa v stanovisku.

 

Premiér: Zrušenie obvinení Vladimíra Pčolinskému rešpektujem, komentovať to ale nebudem

Premiér Eduard Heger (OĽANO) rešpektuje, že bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému zrušili obvinenia a mieri na slobodu. Bližšie komentovať to však odmietol.

“Nekomentujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Jedna vec je politický život a druhá život OČTK. Musí to byť oddelené,” vyhlásil predseda vlády.

Poznamenal však, že vždy bude stáť na strane spravodlivosti. To, či má byť Pčolinský takzvane rehabilitovaný, keďže sa po obvinení vzdal funkcie šéfa SIS, je podľa Hegera otázka na koaličné hnutie Sme rodina. Ako však tvrdí, nechce predbiehať žiadne okolnosti.

Premiér sa nechcel vyjadrovať ani k situácii okolo policajného prezidenta Petra Kovaříka. Počkať si chce na Kovaříkovu popoludňajšiu tlačovú konferenciu, kde sa má vyjadriť k svojmu ďalšiemu pôsobeniu vo funkcii.

“Počkajme si. Akékoľvek moje vyjadrenia majú svoju váhu, nechcem do toho vstupovať,” skonštatoval.

 

Mária Kolíková: Bolo by dobré, ak by Generálna prokuratúra bližšie vysvetlila prepustenie exšéfa SIS

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakáva od Generálnej prokuratúry (GP) SR viac informácií k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády

Reklama

“Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády, myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, kedy je to náležité,“ povedala ministerka.

Nechcela sa zatiaľ bližšie vyjadrovať ani k prípadu policajného prezidenta Petra K. a špekulovať o jeho možnom rozhodnutí, ktoré sa očakáva, že oznámi na svojej popoludňajšej tlačovej konferencii. Vo všeobecnosti si Kolíková myslí, že medializované prípady by mali byť verejnosti veľmi dobre a zrozumiteľné vysvetlené, aby sa neobjavovali dohady a konšpirácie.

 

Remišová: Generálna prokuratúra obišla súdy

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí, že generálna prokuratúra rozhodnutím o zrušení viacerých obvinení obišla súdy.

“Čo vzbudzuje oprávnené pochybnosti o dôvodoch takéhoto konania, ktoré pôsobia účelovo a zaujato. Očakávam veľmi podrobné a jasné odôvodnenie rozhodnutia a tiež to, že generálny prokurátor sa postaví pred občanov aj poslancov a na všetky otázky odpovie,” zdôraznila.

Reklama

Upozornila, že takéto kroky môžu smerovať k znechuteniu policajtov a prokurátorov, ktorí boj proti korupcii berú poctivo a vážne. Vyjadrila znepokojenie z toho, akým spôsobom je práca generálnej prokuratúry vnímaná od nástupu jej nového šéfa. Pripomenula, že poslanci Za ľudí Maroša Žilinku nevolili.

 

Prezidentka: Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému je prekvapujúce

Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce.

“O to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a predtým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania,” uviedla hlava štátu vo svojom vyhlásení.

Prezidentka teraz očakáva, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo.

Reklama

“A odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo,” podotkla Čaputová.

 

NZK: Zrušenie obvinenia voči bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému je veľmi neštandardné

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) považuje zrušenie obvinenia voči bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému za veľmi neštandardné. Zdôraznili, že dôvodnosť väzobného stíhania potvrdil Špecializovaný trestný súd i Najvyšší súd SR a pripravovala sa vo veci obžaloba. Uviedli to vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Už pred dvoma rokmi sme upozorňovali, že generálna prokuratúra má mimoriadne silnú právomoc. Najmä paragraf 363, cez ktorý môže zrušiť prakticky akékoľvek obvinenie. Tento paragraf využili aj v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý bol obvinený z brania i dávania úplatkov,“ dodala nadácia s tým, že si počká na zdôvodnenie rozhodnutia generálnou prokuratúrou.

 

Smer: Zrušenie obvinení voči Vladimírovi Pčolinskému potvrdzuje manipuláciu s konaniami

Opozičný Smer-SD víta rozhodnutie o zrušení obvinení voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Podľa šéfa strany Roberta Fica to potvrdzuje, že sa manipuluje s trestnými konaniami. Dodal, že Pčolinský bol jedným z prvých, ktorí začali hovoriť o týchto manipuláciách.

“Keďže sa stal nebezpečným pre svojich vlastných, rozhodli sa mu zavrieť ústa a na základe vymysleného obvinenia ho zadržali, obvinili a potom poslali do väzby,” povedal na tlačovej konferencii Fico.

Reklama

“Takto to dopadne s každým jedným obvineným, ktorý sedí vo väzbe na základe falošných krivých výpovedí všelijakých mafiánov, udavačov a zločincov, ktorí natárajú čokoľvek, len aby si zachránili svoju vlastnú slobodu,” dodal.

Verí, že takto sa dostanú na slobodu aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či exšéf polície Tibor Gašpar a ďalší, voči ktorým podľa Fica súčasná vláda účelovo spustila manipuláciu s konaniami.

Fico podľa svojich slov Pčolinského nepozná, no od okamihu, keď bol zadržaný a vzatý do väzby, hovoril, že ide o zadržanie a obvinenie nevinného človeka a všetky obvinenia sú vymyslené.

 

Pellegrini: Zrušenie obvinenia Pčolinskému potvrdzuje zneužívanie OČTK

Zneužívanie prokuratúry a polície na politické procesy je potvrdené, reagoval expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) na rozhodnutie o zrušení obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému. Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) hovoria o potrebe vyvodenia zodpovednosti aj za politický rozmer situácie.

“Bývalý riaditeľ SIS sedel šesť mesiacov vo väzbe úplne zbytočne. Zrušenie obvinenia dokazuje, že podozrenia voči pánu Pčolinskému boli vykonštruované a neobstoja v trestnom konaní,” uviedol Pellegrini.

Hovorí o potvrdení zneužívania orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a o tom, že vybrané osoby sú napádané prostredníctvom manipulovaných výpovedí nedôveryhodných svedkov. Zdôraznil, že za neoprávnené obvinenie exriaditeľa SIS musí niekto vyvodiť aj politickú zodpovednosť. Okrem policajného prezidenta Petra Kovaříka by mali podľa neho vo funkciách skončiť aj minister vnútra Roman Mikulec a expremiér Igor Matovič (obaja OĽANO) so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Reklama

Podľa Sakovej je otázne aj to, či bude exriaditeľ SIS Pčolinský rehabilitovaný a bude sa môcť vrátiť na čelo tajnej služby, aby mohla SIS dokončiť vlastné šetrenie manipulácie výpovedí kajúcnikov.

“Vynára sa veľa otázok a ja pevne verím, že na ne skoro dostaneme odpovede,” uzavrela.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali