Ako sa dá sa zastaviť človek, ktorý prežil vlastnú smrť?

❚❚

Bratislava 9. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Robert Fico)

 

Nevkusnú otázku na adresu Roberta Fica nám kladie Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako sa dá zastaviť človek, ktorý prežil vlastnú smrť. Ona by vraj prešla „výraznou sebareflexiou a zatvorila sa do tibetského kláštora ďaleko od pozemskej moci a čakateliek z prokuratúry”

Fico
Na snímke predseda vlády Robert Fico sa prvýkrát prihovára národu po atentáte z 15. mája 2024

Nuž, možno preto stojí na čele vlády Fico, a nie Nicholsonová. Človek, ktorý sa nevzdáva, a ide vždy na také maximum, ako mu zdravotný stav dovoľuje.

.

Nicholsonovej facebookový status, kde okrem iného nazýva premiéra „Robo-kopom“, je ukážkou toho, ako niektorým politikom chýba elementárna empatia, súcit a zmysel pre mieru. Veď nech už môj politický oponent spáchal čokoľvek proti mojim predstavám – prežil atentát, pokus o vraždu, a stále je len v procese zotavovania.

Naozaj si nemohla odpustiť ten sarkastický tón?

.

Ale počas moratória sa udiala aj iná fraška. Vo štvrtok vydal Michal Šimečka z PS na svojom facebookovom profile nasledovnú správu: „Žiaľ, toto je veľmi dôležitá a veľmi zlá správa. Pomôžte ju prosím rozšíriť zdieľaním, v moratóriu je to jediná šanca, ako sa môže dostať k ľuďom, reklamy sú všetky vypnuté. Po včerajšku už nie je žiadna pochybnosť, že Smer nás ťahá preč z Európy.“

Reagoval tak na čerstvé video premiéra Roberta Fica. Vážne vyzýva ľudí, aby šírili jeho myšlienky, zamerané nato, aby nás plašil „ťahaním preč z Európy“ v prípade, že by sme v eurovoľbách krúžkovali SMER?

Nie je to výzva k porušeniu, resp. obchádzaniu moratória? Veď – ako sám autor priznáva – reklamy sú vypnuté, a tak sa spolieha na svojich sledovateľov, že budú šíriť jeho posolstvo…

Predseda Progresívneho Slovenska ďalej reaguje na niektoré tvrdenia Fica a Blahu ohľadom našej geopolitickej situácie, takto: „Západ a EÚ predsa nie sú nejakí “iní, druhí, cudzí”! Západ a EÚ sme aj my na Slovensku! Smer nás plíživo vyťahuje preč zo Západu a Európy.

„Plíživo“ je obľúbený bohemizmus Michala Kovačiča – ak sa nemýlim, použil ho vo svojom nepodarenom „hrdinskom“ extempore, keď si z vysielacieho času markízackej relácie Na telo ukradol celú jednu minútu. Dobre, v prúde reči nám uniknú rôzne výrazy – ale predseda najväčšej opozičnej strany by si v písanom prejave mal dať na to pozor. Veď máme krásne slovenské ekvivalenty, napríklad kradmo, ukradomky, potichu, atď.

.

A čo tým vlastne myslel, že nás SMER „vyťahuje“ zo západu a Európy? Ako to, prosím vás, robí? Keď naďalej spĺňame všetky normy, nariadenia, zákony… Tým, že politici vládnej koalície majú na niektoré veci vlastný názor? Azda už nie sme zvrchovaný štát? Namiesto autonómneho Slovenska sa z nás v priebehu rokov, ukradomky (!), stalo Slovensko progresívne?

Ale áno, niečo na tom bude – totižto tí, ktorí tu niečo ukradomky (!) presadili, sú médiá, opozičníci a tretí sektor. Podarilo sa im presvedčiť časť národa, že žijeme v liberálnej demokracii. Hoci žijeme v zastupiteľskej demokracii, a to bez väzieb na konkrétnu ideológiu ako vládnuci princíp daný Ústavou.

A keďže časť ľudí presvedčili, že ideológia liberalizmu je prirodzený mentálny priestor, do ktorého sa rodíme, je pre nich veľmi ľahké teraz ľudí nahuckať napríklad na protesty. Alebo na hanlivé či zatrpknuté komentáre pod facebookovými príspevkami. Bratislavské kruhy totiž skalopevne veria, že sloboda jednotlivca nemá mať žiadnych hraníc, hoci by aj bola na úkor komunity, spoločnosti ako celku.

Príklad pars pro toto: Istá osoba túži prejsť hormonálnou terapiou a chirurgickou úpravou tela tak, aby nahradila svoje mužské pohlavné orgány ženskými. Keby to robila pre seba, nevšimneme si to, osoba si žije svoj život, a život ostatných ide ďalej bežným tempom.

Daná osoba však neraz potrebuje na svoju tranzíciu upozorňovať: napríklad vystupovaním v televíznych reláciách, na youtube alebo v podcastoch. Takto, s pozitívnym prijatím redaktorov (často ide o neškolených mladých ľudí, ktorí len jednoducho majú isté technologické zručnosť a odvahu verejne sa ukazovať), vytvára dojem, že odstránenie penisu a jeho nahradenie tzv. neovagínou je v poriadku – „lebo to tak cítim“.

.

Tieto informácie sa dostávajú aj k deťom a mládeži.

Treba dodať viac?

Toto je ten bezbrehý liberalizmus v praxi – hrozba pre všetko, čo je tradičné, konzervatívne, a nadčasovo platné (teda aj pohlavie dané Bohom alebo prírodou, to už je na vás, či ste veriaci alebo nie).

Takže ak nás SMER „vyťahuje“ zo slučky ideológie podporujúcej podobné činy, tak by mu mal pán Šimečka poďakovať…

Prečo predsedu PS rozčuľuje, že Blaha sa vyjadril, že opozícia s médiami tancujú, ako západ píska? Nie je to vari pravda? Veď prijali liberalizmus za svoju osobnú životnú filozofiu. Nemusí ich za to nik platiť, oni tak učinili dobrovoľne – naozaj veria, že liberalizmus znamená najvyšší stupeň v ideologickom vývoji ľudstva.

Samozrejme, keby prišiel z východu, tak si to nemyslia…

Ale s vlastným názorom na vec nie je problém – žijeme v demokratickom zriadení, nech sa každý vyjadrí po svojom. Problém nastáva až vtedy, keď si niekto vychádza z mylného predpokladu, že my všetci musíme prijať jeho tézy. Napríklad o tom, že na deľbe moci sa majú podieľať aj noviny a mimovládky. Nech si politikov „kontrolujú“, nech robia prieskumy verejnej mienky a kladú náročné otázky – to je všetko poslaním novinárov.

Ale snažiť sa presvedčiť nás, že žijeme v liberálnej demokracii, len tak, bez toho, aby sa na to uzniesli orgány štátnej moci, je číry nezmysel. Hovoril som o tom už neraz – hoci nás Ústava neviaže na žiadnu konkrétnu ideológiu, slovenskému národu bol vždy bližší konzervativizmus.

Živý obraz: Dedina, domček v stráni, v domčeku pec, na dvore dobytok…

Ľudia okolo „humoristického“ projektu ZOMRI si strúhajú žarty aj z tohto, tradičného obrazu slovenského vidieka. Zdieľali fotku dvoch furmanov vezúcich sa dedinskou uličkou na rebrináku s popisom: „Hrdí Slováci vracajúci sa z rokovania WHO, na ktorom odmietli nové zdravotnícke predpisy.“

.

Robiť si výsmech zo života našich predkov… Bravo. To chce naozaj um a intelekt.

Chápem, že kritizujú náš postoj k pandemickej zmluve. Ale prečo to robia na úkor tradičných prvkov našej kultúry? Ľudia, ktorí celý život tvrdo manuálne makali, prispeli k rozvoju a budúcnosti našej vlasti omnoho viac, než partička chlapcov s čiernymi kuklami na hlavách, ktorá si pomenuje „humoristický“ projekt imperatívom ZOMRI.

Šimečka sa tiež sťažuje, že „Europoslankyňa SMERu Roth Neveďalová spomenula, že by nemala problém podporiť referendum o vystúpení z EÚ, tak ako akékoľvek iné referendum.“ Čo zlé tým poslankyňa povedala?

Keď existuje verejný záujem o vyhlásenie ľubovoľného referenda, nie je azda psia povinnosť politika rešpektovať to?

Záleží azda progresívcom viac na členstve v EÚ, než na našej vôli? Predsa nikde nie je napísané, že musíme byť členmi EÚ donekonečna a ešte ďalej. Vstúpili sme za istých podmienok – obojstranne výhodných podmienok, treba dodať. Mohol však vtedy niekto tušiť, že z obchodno-politického projektu sa stane byrokraticko-ideologická mašinéria, ktorá, navyše, podporuje rôznymi prostriedkami vojnu na Ukrajine? Mohol niekto tušiť, že nás bude Brusel vydierať migrantmi, alebo strašiť likvidáciou priemyslu v mene „zelenej dohody“?

.

To všetko sú podstatné otázky, a národ sa s nimi zaoberá. Nie je to náhoda – ľudia vidia, že niečo „smrdí v štáte Dánskom“…

Ale progresívcom to budeme asi hovoriť zbytočne. Keď na stretnutiach s ľuďmi vystupujú v mikinách s hrdým nápisom Európan. Keď na proteste proti zmenám v Markíze veje za pódiom namiesto slovenskej vlajky vlajka európska. Keď Ľudovít Ódor hovorí, že veď Únia nám dala toľko a toľko miliónov, tak buďme s ňou „trošku“ solidárni teraz my…

Lenže, vážení páni: Slovensko nie je na predaj. Ani jeho ľud, ani jeho hodnoty.

Radšej si to zapamätajte.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali